Стадии на Разширени вени и Кога се Задействат

Хиляди българи страдат от разширени вени и мнозина пренебрегват предупредителните стадии – търсят лечение на венозни заболявания само когато видят разширени вени или други усложнения. 

Съдовото здраве е от решаващо значение за вашето цялостно здраве.

Ето защо, ние от Здраве +, създадохме тази ичерпателна статия по темата стадии на Разширени вени.

Венозна болест засяга различно всеки човек. 

Нека да разгледаме етапите на варикозни вени, признаците и симптомите и да открием какво можете да направите, за да намалите рисковете от развитие на разширени вени.

Стадии на разширени вени

диаграма за стадии на разширени вени

Подобно на много състояния, болестта на вените идва на етапи. 

🔥Отначало може да не забележите признаците и симптомите, но ако сте изложени на риск от венозно заболяване – което ще обсъдим скоро – е важно да се оцените сами. 

Започнете с търсене на фини промени в краката си.

В ранните стадии на венозно заболяване може да забележите:

  • Паякообразни вени  – Тези малки, подобни на мрежа вени или тънки кръвоносни съдове се намират близо до повърхността на кожата ви. Паякообразните вени приличат на разпръснати или заплетени клъстери с тънки червени или лилави линии. Паякообразните вени са плоски. С други думи, когато прекарвате ръка по тези вени, няма да почувствате изпъкналост или подуване.
  • Разширени вени  – За разлика от горно споменатите, разширените вени стават изпъкнали и грапави. Хората обикновено за първи път забелязват заболяването на вените след появата на разширени вени. Разширените вени не само са грозни, но често са и болезнени. Много хора търсят медицинска намеса, когато разширените вени допринасят за болки в краката, сърбеж, изтръпване, подуване, безпокойство и обща тежест в краката.

По-късните Стадии на разширени вени

В някои случаи хората с венозни заболявания спират търсенето на лечение. 

🔥 По-късните стадии на венозно заболяване обаче могат значително да влошат качеството на живот.

 В по-късните етапи може да ви е по-трудно да облекчите симптомите, като използвате лекарства без рецепта или някакъв вид почивка.

Кожни промени и подуване – Болезнените разширени вени могат да доведат до подуване на краката и обезцветяване на кожата. Когато вените на краката не работят правилно, тялото не е в състояние да абсорбира течността и краката ви често се подуват. 

През този стадии на развитие на разширени вени, е по-лесно да се развият отворени рани – рани, които отнемат време за зарастване или рани, които се повтарят.

Венозни язви на краката – Тези язви често следват подуване на краката и обезцветяване на кожата. Към този момент има недостатъчен кръвен поток във вените, за да се осигурят хранителни вещества на кожата, за да се подпомогне лечението. Наранената кожа заздравява много бавно или изобщо. 

В нашия здравен хъб за разширени вени, ще отговори на всички ваши въпроси.

Ако не се лекува, болестта на вените може значително да увреди вашата лимфна система.

 Когато лимфната система не работи правилно, това може да доведе до натрупване на липиди и допълнително увреждане на стените на венит, както показва това проучване.

Лечение на венозни заболявания

Когато предприемете действия срещу венозни заболявания и потърсите лечение на венозни заболявания, Вуе предприемате активна стъпка към заздравяване на вените и лимфна система.

⚕️Лечението на венозни заболявания – в зависимост от стадия на венозно заболяване – може да включва:

  • Компресионни чорапи  – Тези плътно прилепнали чорапи поддържат краката ви и помагат да се поддържа правилното протичане на кръвта през вените.
  • Лекарства  – Понякога се предписват лекарства, локално и през устата, за борба с инфекцията или възпалението.
  • Склеротерапия  – Инжекциите в проблемни вени пренасочват кръвния поток към по-здрави вени. С течение на времето тялото реабсорбира проблемната вена или вени.
  • Микрофлебектомия  – Проблемната вена се отстранява чрез малък  разрез на кожата, който не изисква никакви шевове.
  • Ендовенозна термична аблация  – Високочестотните радиовълни или топлина чрез лазер се използват за премахване на проблемната вена, която се реабсорбира от тялото.

🤓 Здраве +, имa cтpoгa Редакционна политика , ĸaтo използва само висококачествени източници при съсдаването на своите статии, подкрепени с факти. 

Изпoлзвaнa нayчнa литepaтypa:

Experiences of living with varicose veins: a systematic review of qualitative research

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button