Автофагия: Какво е и как се прави

Автофагия - замяна на старите клетки с нови. В тази статия ще научиш как се прави Клетъчна автофагия и процесите в тялото.

През последните години много хора искат да знаят все повече за автофагия и регенерацията на тялото им.

В тази статия разглеждаме най-новият метод наречен автофагия, открит от нобеловият лауреат Йошинори Осуми.

 Думата произлиза от гръцкото auto (self) и phagein (да се яде). Така че думата буквално означава да се „изядеш“. 

Kакво е автофагия?

Автофагията е методът, чрез който тялото ви изчиства увредените клетки и токсините, като ви помага да регенерирате по-нови, по-здрави клетки. 

Това ускорява ефектите на стареенето и свързаните с възрастта заболявания, тъй като клетките не могат да се делят и да функционират нормално. 

Много от нашите клетки, като тези в мозъка, трябва да живеят цял наш живот, тялото е разработило уникален начин да се освободи от тези дефектни части и да се защити естествено срещу болести. 

Автофагия – заместване на старите клетки с нови

Същият процес се случва и на подклетъчно ниво. Не е задължително да подменяте цялата кола. Понякога просто трябва да смените акумолатора на колата.

Това се случва и в клетките. Вместо да убиете цялата клетка (апоптоза), вие искате да замените само някои части от клетката. 

Това е процесът на автофагия, при който подклетъчните органели се унищожават и се възстановяват нови, които да го заменят.

 Старите клетъчни мембрани, органели и други клетъчни отломки могат да бъдат премахнати.

 Това става чрез изпращането му към лизозомата, която е специализирана органела, съдържаща ензими за разграждане на протеините.

Как действа Автофагия?

Мислете за тялото си като за една кухня. След като приготвите храна, почиствате плота, изхвърляте остатъците и рециклирате част от храната. 

На следващия ден имате чиста кухня. Това е автофагия, която прави същото с вашето тяло.

Сега помислете за същия сценарий, но сте по-възрастни и не сте толкова здрави. След като приготвите храната си, оставяте остатъци на плота. 

Обаче тези остатъци са още повече и ако не ги махнете, то кухнята Ви може да ви донесе дори и болести след няколко дни.

Как да обновите тялото си?

Тепърва започваме да разбираме как действа автофагията в тялото и това, което знаем досега, се основава предимно на проучвания върху гризачи. 

Мишките не са хора, но доказателствата са убедителни:

  • Може да контролира възпалението, да забави процеса на стареене и да предпази от невродегенеративни заболявания [1] 
  • Може да помогне в борбата с инфекцията и да подкрепи имунитета [2]
  • Задействането на автофагия може да ви помогне да живеете по-дълго [3]

Етапи на периодично хранене

Лишаването от хранителни вещества е ключовият активатор на автофагията. 

Не забравяйте, че глюкагонът е нещо като хормон, противоположен на инсулина. 

Ако инсулинът се покачи, глюкагонът спада. Ако инсулинът намалее, глюкагонът се покачва. 

Докато се храним, инсулинът се покачва, а глюкагонът намалява. Когато не ядем инсулинът намалява, а глюкагонът се покачва. 

Това повишаване на глюкагона стимулира процеса на автофагия. Всъщност гладуването (повишава глюкагона) осигурява най-големия известен тласък на автофагията.

12 часа гладуване

До 12 часа сте влезли в метаболитно състояние, наречено кетоза ( Anton et al., Затлъстяване 2018 ) . В това състояние тялото ви започва да се разгражда и да изгаря мазнините.

На темата кетоза, може да прочете статията ни за кето диета.

Част от тази мазнина се използва от черния дроб за производството на кетонни тела. 

Кетонните тела или кетони служат като алтернативен източник на енергия за клетките на сърцето, скелетните мускули и мозъка, когато глюкозата не е лесно достъпна. 

Знаете ли, че мозъкът ви използва около 60% от вашата глюкоза, когато тялото ви е в състояние на покой ? 

Когато гладувате, кетонните тела, генерирани от черния дроб, частично заместват глюкозата като гориво за мозъка ви, както и за други органи.

Тази употреба на кетони от мозъка ви е една от причините, поради които гладуването често се твърди, че насърчава умствената яснота и положителното настроение – кетоните произвеждат по-малко възпалителни продукти, тъй като се метаболизират, отколкото глюкозата и дори могат да стартират производството на мозъчен растеж фактор BDNF !

24 часово глауване

В рамките на 24 часа вашите клетки все повече рециклират стари компоненти и разграждат неправилно сгънати протеини, свързани с болестта на Алцхаймер и други заболявания ( Alirezaei et al., Autophagy 2010 ). Това е процес, наречен автофагия. 

Автофагията е важен процес за подмладяване на клетките и тъканите – тя премахва увредените клетъчни компоненти, включително неправилно сгънати протеини.

 Когато вашите клетки не могат или не инициират автофагия, се случват лоши неща, включително невродегенеративни заболявания , които изглежда се появяват  в резултат на намалената автофагия, която се появява по време на стареенето . 

Постенето активира AMPK сигналния път и инхибира mTOR активността, което от своя страна активира автофагията. 

Това обаче започва да се случва едва когато значително изчерпате запасите си от глюкоза и нивата на инсулин започнат да падат.

72 часово глауване

До 72 часа тялото ви разгражда стари имунни клетки и генерира нови ( Cheng et al., 2014 ).

Продължителното гладуване намалява циркулиращите нива на IGF-1 и активността на PKA в различни клетъчни популации. 

IGF-1, или инсулиноподобен растежен фактор 1, много прилича на инсулин и има стимулиращи растежа ефекти върху почти всяка клетка в тялото.

 IGF-1 активира сигнални пътища, включително PI3K-Akt път, който насърчава оцеляването и растежа на клетките. PKA може също да активира mTOR (и, което представлява интерес, твърде много кофеин по време на бързо може да насърчи активирането на PKA).

Захранване след периоичен глад

Почти забравихме за последния и може би най-важен етап на периодично гладуване – етапа на хранене! 

Важно е да прекъснете гладуването си с питателна, балансирана храна, която допълнително ще подобри функцията на клетките и тъканите, преминали през почистване, докато сте гладували. 

От Марк Матсън и колеги от Националния институт за стареене:

„При повторно хранене, погълнатите въглехидрати * и глюкоза стимулират освобождаването в кръвта на инкретиновия хормон глюкагоноподобен пептид 1 (GLP1) от ентероендокринните клетки в червата. GLP1 подобрява изчистването на глюкозата от кръвта, като стимулира отделянето на инсулин от панкреаса и повишава инсулиновата чувствителност на клетките. GLP1 преминава кръвно-мозъчната бариера и може да действа директно върху невроните, за да насърчи синаптичната пластичност, да подобри познанието и да укрепи устойчивостта на клетъчен стрес. „

Терминологичен речник

AMPK = протеин и клетъчен енергиен сензор, който се активира в отговор на стресовете, които изчерпват доставките на клетъчен АТФ (енергийната валута на клетката), като ниска глюкоза, хипоксия и излагане на токсини. Активира автофагията. AMPK се „ счита за основна терапевтична цел за лечение на метаболитни заболявания, включително диабет тип 2 и затлъстяване .“

Автофагия = процес, при който компонентите вътре в клетките (включително протеините) се разграждат и рециклират. Автофагията може да предпази мозъчните клетки от натрупване на „лоши“ протеини, които причиняват невродегенерация.

Ген = „ основна физическа и функционална единица за наследственост “. Гените са изградени от ДНК и някои гени действат като инструкции за създаване на молекули, наречени протеини.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button