10-те най-добри добавки на селен през 2020

Търсите добавки със селен? Тази статия е за теб!

Знаете ли, че селена е минерална добавка, която помага за здравето по много начини? Всеки огранизъм използва селен във вид протеин наречен селенопротеин.

За да изпълнява своята фиукция правилно щитовидната жлеза има нужда от този селен и вид протеин. Към тази полза ще добавим, че добавките селен има противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, доказани с проучване (1″ ).

Ако огранизма има ниски нива на селен, това може да доведе до здравословни проблеми, като ниска имунна система, депресия, проблеми при забременяване, сърдечни заболявания и други.

Какви са ползите от добавки със селен ?

Първо ще разгледаме най-важните ползи от селена:

  1. Селенът е най-концентриран в щитовидната жлеза и помага за важни нейни функции. Дефицит на селен, е възможно да наруши функцията на щитовидната жлеза.
  2. Добавката на селен може да бъде полезна за хора с тиреоидит на Хашимото или автоимунен хипотиреоидизъм. Доказано, е че селенът подобрява настроението, общото благосъстояние и антителата на щитовидната пероксидаза.
  3. Липсата на селен може да накара имунната система да допусне безобидни вирусни инфекции да прогресират и станат опасни. В най-тежките случаи това може да доведе до пълна сърдечна недостатъчност (болест на Кешан).
  4. Знаете ли, че селена е много важен за мозъка? Селенът работи в синергия с мастните киселини, като предотвратява разграждането им и засилва благотворното им въздействие върху мозъка.

Натурално, селена влиза в ограмизма, чрез храната, която консумираме, като животински и растителни храни: месо, зърнени храни, видове орехи, риба и яйца. 

Селена попада в животинските храни и растенията, чрез почвата. Ето защо, има разлика в концентрацията на селен.

Хора, които не използват месо, имат бъбречни заболявания, са с риск от развитие на дефицит на селен2).

Поради тези причини, но не само това, много хора, използват добавки от селен, за да компенсират недостиг.

Най-добри добавки на селен

Добавките в този списък съдържат селен под формата на селенометионин, за който е доказано, че има по-висока степен на абсорбция.

10-те най-добри добавки на селен през 2020

Селен 200mcg (L-селенметионин) 

Този продукт е на марката Viridian Nutrition, която е основана през 1999 г. в Нортхемптъншир, Обединеното кралство. Сотвеничката е вегетарианка, която на 18 години създава фирмата за натурални продукти.

  • Селен (L-селенметионин) – 200 мкг
  • На базата на люцерна, спирулина и боровинка
  • Растителна целулозна капсула – 100 мг

Този продукт допринася за поддържането на нормалната коса и нокти, нормалната функция на имунната система, нормалната функция на щитовидната жлеза и защитата на клетките от оксидативен стрес. 

Този „оксидативен стрес“ изглежда е основен фактор при много заболявания при човека. Селенът също допринася за нормалната сперматогенеза (създаването на сперма).

Интензивното земеделие довежда до значително намаляване на нивата на този важен минерал в нашите храни.

Може да го закупите от магин ЗОЯ

Чисти капсули Селенометионин

Pure Encapsulations е марка, използвана широко в САЩ. Тя е сертифицирана от Фармакопеята на САЩ (USP), която определя строги специфични за продукта стандарти за добавки ( 4).

Компанията също така самостоятелно тества продуктите си за потентност, замърсители и алергени. Освен това е сертифициран без глутен и без ГМО.

Една капсула доставя 200 mcg селен.

Хранителна добавка Селен ( NOW Foods)

NOW Foods е компания за добавки, която предлага сертифицирани биологични хранителни добавки.

 Селенът NOW Foods може да се намери в повечето магазини за натурални храни и дори в някои по-големи вериги за хранителни стоки.

Марката покрива добрите производствени практики (GMP) на FDA за хранителни добавки и е сертифицирана без ГМО.

Now Foods Selenium (без мая) добавка съдържа високо абсорбиращия се L-селенометионин и не съдържа глутен и соя.

Една капсула доставя 200 mcg селен.

Bluebonnet селен добавка

Bluebonnet е марка за добавки, която може да се намери и в много хранителни и специализирани магазини.

Тя е сертифицирана от NSF International, организация, която независимо тества добавки за качество и потентност и инспектира производствените мощности.

Bluebonnet също е кошер и сертифициран веган, без соя и без глутен. Bluebonnet Selenium съдържа селенометионин за оптимална абсорбция.

Една капсула доставя 200 mcg селен.

Най-добри добавки от селен за имунна система

Както споменахме по-горе, селена е важен за здравето и функционирането на имунната ви система.

Редица добавки със селен, които се използват за помощ на имунната функция, съдържат селен заедно с други важни хранителни вещества, които помага за имунната система, като витамин С и цинк.

Трябва да знаете, че ако дълго приемате цинк. това може да попречи за доброто усвояването на мед в организма. По-добре е да приемате добавки с цинк за около 2-3 седмици, като преди това, говорите с лекар.

Хранително добавка със селен и цинк

Хранително добавка със селен и цинк

Добавката за имунитет NOW Foods EpiCor Plus съдържа мощна комбинация от селен, витамин D3, цинк и витамин С – всички те са необходими за силна имунна система.

Тя съдържа и съставка, наречена EpiCor, която се получава от мая, наречена Saccharomyces cerevisiae.

Доказано е, че EpiCor намалява възпалението и подпомага имунния отговор на организма в някои малки проучвания, спонсорирани от Embria Health Sciences.

Селенометионин и витамин D

Селенометионин и витамин D

Pure Encapsulations Nutrient 950 с NAC е добавка, която спомага имунната система.

Тази добавка съдържа селен под формата на селенометионин, както и други витамини и минерали, включително витамин D, цинк, витамин С и витамини от група В. Нещо повече, тя съдържа N-ацетил-L-цистеин (NAC) .

NAC е необходим, за да се изгради основния антиоксидант глутатион, който подпомага детоксикацията, спомага за регенерирането на витамини С и Е и пречиства свободните радикали, предпазвайки тялото ви от окислителни увреждания.

Четири капсули доставят 100 mcg селен.

Най-добри добавки от селен за простатата

Приемането на селен е свързано с подобряване на здравето на простатата в някои проучвания и може да помогне за защита от рак на простатата при мъже с ниски нива на селен в кръвта.

Всичко това обаче зависи и от много други фактори, като ГЕН, начин на живот, хранене и други.

Поради тази причина е важно да се консултирате с лекар, ако решите да приемате селен за простата.

Чисти капсули селен на SP Ultimate

Чисти капсули селен на SP Ultimate

Pure Encapsulation SP Ultimate е предназначен да поддържа здравето на мъжката репродуктивна система.

Той комбинира селен под формата на Selenomax (свързан с дрожди L-селенометионин) с трион палмето, цинк, ликопен, куркумин, екстракт от зелен чай и други съставки, които могат да са от полза за здравето на простатата.

Обърнете внимание, че този продукт съдържа сравнително малко селен и има по-висока ценова точка поради останалите включени съставки. Три капсули доставят само 70 mcg селен.

Най-добри добавки на селен с витамини

Селенът действа много добре с други хранителни вещества, включително витамин Е.

Много мулти хранителни добавки съдържат селен и витамин Е, както и други витамини, минерали и растителни съединения.

Тези видове добавки са нужни за хора, които имат дефецит на някои минерали и добавки, поради болести или други медицински състояния или пък от начина на хранене.

Ето някои от най-добрите мулти хранителни добавки, които съдържат селен.

Минерали със селен на Thorne Trace

Минерали със селен на Thorne Trace

Thorne е компания за добавки, която залага на добро качество. Торн е сертифициран от Асоциацията за терапевтични стоки (TGA), регулаторна агенция.

Thorne Trace Minerals съдържа селенометионин, както и други минерали, включително цинк, бор, хром, манган и молибден.

Една капсула доставя 100 mcg селен.

Мултин витамин със добавка селен

Vital Nutrients е надеждна марка в областта на медицината и то с уважителна причина. Той произвежда висококачествени хранителни добавки, които преминават независими лабораторни тестове, за да се гарантира качество и чистота.

Тази добавка съдържа вещества без желязо или йод и е чудесен избор за мултивитамин, който покрива ежедневните ви нужди за хранителни вещества, включително селен. Плюс това, не съдържа желязо или йод, което го прави правилен избор за хора, които не се нуждаят от добавки с тези минерали.

Три капсули доставят 100 mcg селен.

Как да изберем добавка със Селен?

Когато търсите добавка със селен, е важно да знаете, че скъпоте, не значи по-добро, както и милиграмите. Всъщност приемането на твърде много селен може да бъде опасно, поради което е определено допустимо ниво на горния прием от 400 mcg на ден.

Въпреки че изследванията показват, че по-високите дози могат да се понасят безопасно, важно е да се консултирате с лекар, който да Ви каже, точно колко трябва

Трябва да се отбележи, че дозите от 5000 mcg и по-високи могат да причинят токсичност и да доведат до респираторен дистрес, сърдечен удар и бъбречна недостатъчност.

Повечето добавки за селен съдържат между 25 и 200 mcg селен на ден – доста под зададеното ниво на горния прием.

Когато пазарувате добавка със селен, потърсете продукти, които преминават независими тестове за качество и се опитвайте да купувате добавки от надеждни сайтове, когато е възможно или директно от производителя.

Последно медицински преглед на 17 юли 2020 г.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button