Паник атаки: Как се справих с Паническо разстройство?

Паническото разстройство е сътояние, което се поставя на хора, които имат чести неочаквани паник атаки.

В статията ще научите всичко важно за това състояние.

Случайно, ако сте преминали през паник атака, вече знаете, че това може да бъде много трудно и болезнено състояние.

 Паническото разстройство е състояние, което се поставя на пациенти, изпитващи често повтарящи се неочаквани пристъпи на паника.

Симптомите на паник атаките са изпотяване,задух, треперене, чувство на задавяне, болка в гърдите и страх от умиране.

Какво представляват паник атаките?

Паник атаката е силен приток на много силен страх или дискомфорт, които става за минути и човек получава психологически и физически проблеми. 

При паник атака може да имате силна сърдечна честота, обилно изпотяване, треперене, задух в тялото, горещи вълни и главоболия. Понякога дори може да усещате, че умирате, гадене, болка в корема, болки в гърдите.

Паник атаката често се случа веднъж, но все повече хора имат чести паничеки атаки. Тези, които се повтарят са в резултат от определена ситуация, например преминаване през улица, влизане в магазин ит.н. Тези процеси, които отключват паник атаката, са тази, които предизвикават чувство на страх и опасност за вас.

Конктетен случай на паник атака:

Мария получава първатас и паник атака преди 5 месеца.  Тя се намирала в своят кабинет, и довършавала своята презентация , като в този момент получава силна вълна на страх и стрес. В този ммомент стаята започнала да се върти около нея. Цялото й тяло започва да трепери и получава задух. След, като атаката приключва, в нейната психика остава чувство на страх

След 2 седмици Мария получава следващата си паник атака и честота започва да става по-голяма. Винаги в нея има чуство на страх. 

Така тя остава вкъщи след работа, вместо да излиза с приятели. Освен това се отказва да ползва асансьор до 12 етаж от страх да не получи паник атака в него.

Какво е паническо разстройство?

Паническото разстройство е състояние, което се поставя на хора, изпитващи повтарящи се неочаквани пристъпи на паника.

Терминът повтарящ означава, че човек е имал повече от една неочаквана паническа атака. Очакваните панически атаки се появяват, само когато има причина, като някаква фобия или генерализирано тревожно разстройство. 

В България приблизително 50% от хората с паническо разстройство изпитват както неочаквани, така и очаквани панически атаки.

Какви са симптомите при паник атака?

Признаците на паника атака се случват бързо и обикновено достигат своя връх в рамките на 10 минути.  Много рядко може да стигнат до 1 час, като най-често са в рамките на 20 до 25 минути. Паник атаките се случват по вскяко едно време на денонощието. 

Симптомите на паник атака включват:

  • изпотяване
  • Гадене
  • Чувство на замаяност
  • Изтръпване или мравучкане
  • Горещи или студени вълни
  • Страх от смърт, загуба на контрол или полудяване

Паническите атаки лоши ли са за сърцето ви?

Според проучване, публикувано в Psychology Medicine  , хората, които имат панически атаки и паническо разстройство, е възможно да бъдат подложени на висок риск от сърдечни заболявания.

Връзката на паническото разстройство и проблемите със сърцето е малко спорна, проучване установява, че в сравнение с човек без паническо разстройство, хората иматдо 47% по-висок риск от сърдечни заболявания. 

Ако имате пристъпи на паника, потърсете помощ при всякакви симптоми на болка в гърдите.

Лечение на панически атаки

Доказано е, че не само психотерапията е полезна, но също така и лекарствата са полезни за намаляване на честотата и интензивността на паническите атаки. 

Лечението и кой начин ще иползвате зависи от вас и лекар.

Когнитивно-поведенческата терапия : Тя се фокусира на мисловните действия и поведения, които задействат паник атаките . Тя ни кара да погледнем по-друг начин на нещата.

Например, ако имате паническа атака по време на каране на кола, кое е най-лошото нещо, което наистина би се случило? Може да имате проблем, но това атаката няма да ви накара да катострофирате или нещо подобно. След като научите, че няма нещо катастрофално, което може да се случи, ще преживеете по-лесно мисълта за такава атака.

Експозиционната терапия за паническо разстройство: При тази терапия може да ви помолят да хипервентилирате, да клатите главата си и да задържите дъха си. Тези различни упражнения водят до усещания, подобни на симптомите на паника. Така ще имате много по-малко страх и ще ги преживявате лесно.

Понякога лекаря ви, може да ви накара да приемате някакви хапчета за да се справите с атаките. Лекарствата са изключително полезни за управление на симптомите на паническа атака, както и за тревожност и депресия . 

Лекарства, които може да Ви предпише лекар са:

  • Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs) като флуоксетин (Prozac), пароксетин (Paxil, Pexeva) и сертралин (Zoloft) . Депресантите на SSRI обикновено са първият избор за лечение на панически атаки и паническо разстройство поради тяхната ефективност и ниския риск от всякакви сериозни странични ефекти.
  • Инхибиторите на обратното захващане на серотонин и норепинефрин (SNRIs) , като венлафаксин (Effexor), са одобрени за FDA за лечение на паническо разстройство.
  • Бензодиазепини като алпразолам (Xanax) и клоназепам (Klonopin) също могат да се предписват.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button