Как да защитим Психично здраве по време на пандемия

Коронавирусът не само въздейства на хората физически, но и психически.

Изследователите прогнозират, че хората ще имат наистина големи психички проблеми при тази пандемия и в същото време психолозите уверяват, че има начин да се справим с това.

„Получаваме толкова много информация и много причини за притеснения“, каза клиничният психолог на Уелнес център Марин д-р Робин Рокет. 

Проблемите, пред който са изправени всеки от нас, е как управляваме и реагираме на стресовата ситуация, която се развива толкова бързо в нашия живот и общност. 

Трябва да се опитаме да бъдем щастливи, колкото и да е трудно. 

Добре е да се съсредоточим върху членове на семейството си и близки, приятели и колеги “, казва д-р Ханс Анри П. Клюге, регионален директор на СЗО за Европа.

Как COVID-19 може да въздейства върху психичното здраве на децата?

Децата вероятно изпитват притеснение, тревожност и страх и това може да включва подобни притеснения, като тези на големите, като страх от смърт, страх да не би да се случи нещо на техен близък и т.н. 

Ако училищата са се затворили като част от необходимите мерки, тогава децата може да имат нужда да се видят с приятели, защото това им липсва.

Да стоят във вкъщи може да постави някои деца в повишен риск от притеснения, ако родители им говорят много за COVID 19 или дори да виждат насилие в дома си.

Всички деца виждат, че нещо се е променило, но по-малките понякога не разбират точно какво става.

Децата след 4 години могат да изразят раздразнителност и гняв. 

Децата може да искат да бъдат по-близо до родителите си, да изискат повече от тях, а от своя страна някои родители може да се изнервят от това.

Как да защитим децата си от психични травми?

Простите стратегии, които могат да се справят с това, включват предоставяне на любов и внимание на тези деца, за да разрешат страховете си, честност с децата, обясняване на случващото се по начин, който те могат да разберат, дори и да са малки. 

Родителите също трябва да бъдат спокоини, за да могат да бъдат модели за децата си. 

Важно е децата да имат творчески дейности и осигуряване на заетост през деня – ако това е възможно – чрез установяване на рутинни дейностти , особено ако вече не ходят на училище, може да бъде от полза.

Какво е психологическото въздействие на това заболяване върху възрастните хора?

Що се отнася до по-възрастните хора, а също и тези с основни здравни състояния, като сте идентифицирани като по-уязвими към COVID-19 и разбирате, че сте в опасност – това може да предизвика страх. 

Психологическите въздействия за тези групи могат да включват безпокойство и чувство на стрес или гняв. 

Въздействието му може да бъде особено трудно за възрастни хора, които могат да изпитват когнитивен спад или деменция.

 А някои по-възрастни хора може би вече са социално изолирани и изпитват самота, което може да влоши психичното здраве.

Има много неща, които възрастните хора могат да инициират сами или с подкрепата човек, който се грижи за тях, ако е необходимо, за да защитят психичното си здраве в този момент.

Като например да се занимаваме с физическа активност, да спазваме рутинни или да създаваме нови занимания, които дават усещане за заетост.

Поддържането на социални връзки също е важно. Някои възрастни хора може би са запознати с дигиталните методи, а други може да се нуждаят от насоки как да ги използват. 

Как да се предпазим от психички проблеми ?

Ако напоследък се чувствате разтревожени, разочаровани, ядосани или откровено объркани, трябва да знаете, че не сте сами – всички сме заедно в това. 

Затова поемете дълбоко въздух и следвайте тези удобни, подкрепени от експерти стратегии, за да подобрите психическото и емоционалното си благополучие.

Намалете гледането на телевизия

„Бих помилила всички да ограничат гледането на новини и да персонализират емисиите си в социалните медии – като следя само акаунти и страници, които ги карат да се чувстват добре – независимо от сегашната пандемия“, казва д-р Крефт. 

И когато вече се чувствате уплашен, той естествено търси стимули във вашата външна среда, за да намали чувството на страх.

Мозъкът след това изтрива, изкривява и обобщава цялата постъпваща информация, която не е в съответствие с вашата настоящото емоционално състояние или убеждения.

Така че, ако прекарате значително време следвайки новините, това засилва повече причина за притеснение – по този начин създава порочен цикъл „, обяснява експертът по психично здраве.

 За да намалие страха и паниката, е добре ограничите потреблението на новини до около пет до десет минути на ден и да зададете подобен срок за проверка на акаунта си в социалните медии.

Получавайте информация само от надеждни източници. 

Някои законни и надеждни източници на COVID-19, свързани с новини и актуализации включват сайта covid.bg и нашаа подробна статия за коронавирус.

Планирайте предварително и създайте рутина

 „Със закриването на бизнеса и училищата създаването на план за напредък за вас и вашето семейство ще ви помогне да поддържате ума си в добра форма.

Това може да означава създаване на рутина в дома и график за работа на фона на социално дистанциране“, казва д-р. Мими Уинсбърг, съосновател и главен лекар в Брайтсайд 

Просто дишайте

Практикуването на дълбоко дишане или медитация също са чудесни начини за облекчаване на стреса и тревожността. 

Дълбокото дишане ви помага да регулирате емоциите си чрез активиране на парасимпатиковата си нервна система (PSNS) – което помага да се забави сърдечната честота и да се възстанови усещането за спокойствие, казва д-р Винсент. 

По подобен начин медитирането само за пет до десет минути всяка сутрин също може да се окаже полезно, казва д-р Крефт.

Back to top button