Домашен лек за главоболие: 7 изпитани лека

Храна, алкохол, ярка светлина или стрес могат да играят роля при главоболие. Идентифицирането на вида може да ви помогне да ги избегнете.

Главоболието е често срещано оплакване. Според Световната здравна организация повечето хора ще изпитват главоболие от време на време.

Макар че понякога могат да бъдат болезнени и изтощителни, по-голямата част могат да бъдат лекувани с прости болкоуспокояващи и ще изчезнат в рамките на няколко часа. 

Въпреки това, повтарящите се атаки или определени видове главоболие могат да бъдат знак за нещо по-сериозно.

Тази статия разглежда някои от най-често срещаните видове главоболие, заедно с техните причини, лечение, профилактика и кога да се обърнете към лекар.

Домашени лекове за главоболие

Ето някои естествени техники за облекчаване на болката, които можете да опитате.

1. Увеличете приема на вода

Главоболието обикновено може да бъде резултат от дехидратация.

Дехидратацията се получава поради по-малък прием на течности или прекомерна загуба на течности, което води до понижено съдържание на вода в тялото.

Постоянната жажда, сухотата в устата и летаргията са симптоми на дехидратация. 

2. Приложете пакет с лед към врата си

Главоболието може да се дължи на възпаление.

Прилагането на пакет с лед помага за намаляване на възпалението. Леден пакет също помага за изтръпване на болката от внезапно главоболие.

Изследване, публикувано през 2013 г. в Hawaii Journal of Medicine and Public Health, съобщава за ефективното използване на замразена вода и поставена на шията за облекчаване на мигренозното главоболие. 

3. Консумирайте джинджифил

Джинджифилът е противовъзпалително средство, което действа върху кръвоносните съдове в главата, като по този начин помага за облекчаване на главоболие. 

Джинджифилът се използва и за лечение на мигренозно главоболие, тъй като има профилактични и абортивни свойства.

Клинично изпитване, публикувано през 2019 г. в Cephalalgia, демонстрира използването на джинджифил за лечение на мигрена. 

Пациентите бяха разделени в две групи. Едната група получи плацебо, а другата получи 400 mg екстракт от джинджифил. И на двете групи бяха дадени интравенозно лекарство за лечение на мигренозния пристъп.

4.Увеличете приема на магнезий

Изследване, публикувано през 2015 г. в Nutrients, съобщава за връзка между ниските нива на магнезий и хроничните заболявания като мигрена. 

Необходимо е да включите магнезия в диетата си, ако страдате от често мигренозно главоболие.

Изследванията показват, че използването на магнезий е ефективна и безопасна превантивна мярка срещу мигрена.

 Може да бъде полезно и за облекчаване на първичното главоболие. 

Как да преборим главоболието?

Лечението на главоболие зависи от неговия вид и причина. Добре е да си записвате точно кога ви боли главата и дните.

Главоболие, причинено от дехидратация или схванат врат, може да се избегне, като направите промени в начина си на живот.

Лекарства без рецепта като парацетамол / ацетаминофен и ибупрофен могат да се използват за облекчаване на главоболие. Важно е да четете правилно етикетите и да не прекалявате с лекарствата.

Ако трябва да използвате лекарства без рецепта повече от 2 дни в седмицата или ако те не работят, трябва да посетите Вашия лекар. 

Той може да ви предпише лекарства, които са специфични за мигрената.

Причини за главоболие

Обърнете внимание на вашите обстоятелства, когато започне главоболие.

 Водете дневник, за да проследявате деня, времето, симптомите и обстоятелствата, свързани с болката (какво сте яли?

Къде се е случила?). Честите причини за главоболие включват следните седем задействания.

 1. Стрес. Стресът може да причини стегнати мускули в раменете и шията. Това често води до напрежение главоболие, което започва в областта на шията и гърба и се движи нагоре, за да се почувствате като стегната лента около главата. „Смята се, че започва в мускулите“, казва д-р Сайт Ашина, невролог, специализиран в лечението на главоболие в свързания с Харвард медицински център „Бет Израел Диаконес“. “
 2. Диета и храна. Яденето на определени храни често предизвиква мигренозно главоболие. Мигрените могат да бъдат стартирани само от един вид храна – като боб или ядки – или много храни, като авокадо, банани, сирене, шоколад, цитрусови плодове, херинга, млечни продукти и лук. 
 3. Прием на алкохол. Алкохолът е често срещана причина за мигренозно главоболие или клъстерно главоболие – пробождаща болка в окото, която може да продължи часове, да изчезне и да се връща няколко пъти на де

Какъв вид главоболие имам?

Първично главоболие е това, което не е причинено от друго състояние – това е самото състояние. 

Примерите включват мигрена и напрежение главоболие.

1. Мигрени

Човек, който има мигрена, характерно ще почувства силна пулсираща болка само от едната страна на главата.

Лицето може да изпита повишена чувствителност към светлина, звук и миризма. Гаденето и повръщането също са често срещани.

Около една трета от хората изпитват аура преди началото на мигрена. Това са зрителни и сензорни смущения, които обикновено траят между 5 и 60 минути. 

Болкоуспокояващите лекарства без рецепта, като ибупрофен или аспирин , могат да спрат главоболието или да намалят болката и продължителността.

Лекарите могат да предпишат антиеметично лекарство за облекчаване на гадене и повръщане, като метоклопрамид или ондансетрон. Предлагат се и комбинирани лекарства, специфични за мигрена.

Атаките също могат да бъдат облекчени от:

 • почиващи на тъмно, тихо място
 • поставяне на пакет с лед или студена кърпа на челото
 • пия вода

При по-трудно лечими мигрени лекарите могат да предпишат вид лекарство, наречено триптан, като суматриптан или ризатриптан. 

Човек трябва да приема всички лекарства, веднага след като симптомите на мигрена започнат за най-добър ефект.

2. Напрежение главоболие

Главоболието от напрежение е много често и повечето хора ще ги изпитват от време на време. 

Те се представят като тъпа, постоянна болка, която се усеща от двете страни на главата. Други симптоми могат да включват:

 • нежност на лицето, главата, шията и раменете
 • усещане за натиск зад очите
 • чувствителност към светлина и звук

Тези главоболия обикновено продължават от 30 минути до няколко часа . Тежестта може да варира, но те рядко пречат на нормалните дейности.

Причината за главоболието от напрежение е неясна, но стресът, тревожността и депресията са чести причини. 

Други потенциални задействания включват:

 • дехидрация
 • силен шум
 • липса на упражнения
 • лош сън
 • лоша стойка
 • пропуснати ястия
 • напрежение в окото

OTC болкоуспокояващи, като ибупрофен, ацетаминофен и аспирин обикновено са много ефективни при спиране или намаляване на болката. 

3. Хипнично главоболие

Хипничното главоболие е рядко състояние, което обикновено започва за първи път на човек на 50-те години, но може да започне по-скоро.

 Известен също като „будилник“ главоболие, те събуждат хората през нощта.

Хипнично главоболие се състои от лека до умерена пулсираща болка, която обикновено се усеща от двете страни на главата. 

Може да продължи до 3 часа, а други симптоми могат да включват гадене и чувствителност към светлина и звук.

Хората могат да изпитват няколко атаки всяка седмица. Причината за хипничното главоболие не се разбира и няма известни задействания.

Въпреки че хипничното главоболие е безобидно, по-възрастен човек, който изпитва всякакъв нов вид главоболие за първи път, трябва да посети лекар. 

Мигрената и клъстерното главоболие също трябва да бъдат изключени.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button