Кои маски предпазват от коронавирус?

Може ли носенето на медицинска маска за лице да ви предпази от новия коронавирус? 

Това е въпрос, който много хора задават, включително собствениците на домашни любимци, които слагат кучешки маски за лице на кучетата си . 

Ако смятате, че някои до Вас, може да има коронавирус и висока температура, е добре веднага да поставите маска на него и на Вас. 

Ако става въпрос за обикновена хирургическа маска за лице, отговорът е „не“, казва д-р Уилям Шафнер, специалист по инфекциозни болести от университета Вандербилт в Тенеси.

Кои маски наистина предпазват от коронавирус?

Хирургически маски (вляво) и респиратори N95 (вдясно)
Хирургически маски (вляво) и респиратори N95 (вдясно)

Маските за лице са предназначени да улавят големи замърсители и частици. Има два често срещани вида: хирургически маски и респиратори N95.

Респираторите N95 филтрират повечето частици от околния въздух, предотвратявайки вдишването на частици с диаметър до 0,3 микрона.

 Тези видове маски често се използват, когато качеството на въздуха е лошо поради дим от пожар или замърсяване и са проектирани да прилягат плътно към лицето.

Когато се носят правилно, N95 респираторите блокират поне 95% от малките частици във въздуха.

 Така респираторите могат да филтрират някои капчици, пренасящи коронавирус. Самият коронавирус измерва между 0,05 и 0,2 микрона в диаметър, според неотдавнашна статия в The Lancet .

Правят се проверки, като хора слагат такива маски, а около тях се пръска със спрей да се провери дали са годни.

Това е тест, за да се види дали тази маска наистина работи“, Робърт Амлер , бивш медицински служител в CDC и декан в Нюйоркския медицински колеж.

Кои маски предпазва от Ковид-19 според СЗО

По-специализирана маска, известна като респиратор N95, може да предпази от новия коронавирус , наричан още SARS-CoV-2. 

Каква е разликата между медицински маски и респиратори, като N95s?

Ето какво казват по темата от световната здравна организация:

Медицински маски (известни също като хирургически маски) са:

  • съставен от 3 слоя синтетични нетъкани материали
  • имат филтриращи слоеве, притиснати в средата
  • предлага се в различни дебелини
  • имат различни нива на устойчивост на течности и филтрация

Респираторът е по-дебел от хирургическа маска, но нито Schaffner, нито Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC) го препоръчват за обществена употреба, поне не в този момент.

Това е така, защото отчасти е трудно да се слагат тези маски и да се носят за дълги периоди от време, каза той. 

Специалистите получават преквалификация ежегодно за това как правилно да поставят тези респиратори около носа, бузите и брадичката, като гарантират, че се носят правилно.

Какво прави N95 маски за лице различни от останалите?

  • Респираторите N95 намаляват излагането на потребителя на въздушни частици, от аерозоли с малки частици до големи капчици. Респираторите N95 са плътно прилепнали респиратори, които филтрират поне 95% от частиците във въздуха, включително големи и малки частици.
  • Не всеки е в състояние да носи респиратор поради медицински състояния, които могат да се влошат при дишане през респиратор. Преди да използват респиратор или да се подлагат на проверка на годността, работниците трябва да имат медицинска оценка, за да се уверят, че могат да носят респиратор безопасно.
  • При правилно слаганее и носене, минимални течове възникват около ръбовете на респиратора, когато потребителят вдишва. Това означава, че почти целият въздух се насочва през филтърната среда.
  • За разлика от одобрените от NIOSH N95s, маски за лице са свободни и осигуряват само бариерна защита срещу капчици. Не е необходимо тестване на годността или проверка на уплътненията с маски на лицето. Повечето маски за лице филтрират правилно малки частици от въздуха и не предотвратяват изтичане около ръба на маската, когато потребителят вдишва.

Защо да използваме маски за предпазване от коронавирус?

По-тънката хирургическа маска е предназначена за хирурзите, тъй като там вършат добра работа, за да пазят патогени от носа и устата на лекаря от навлизане в хирургичното поле.

В някои азиатски страни, като Япония и Китай, не е необичайно да видите хора, които носят хирургически маски на публично място, за да се предпазят от патогени и замърсяване. 

Но тези маски не помагат много в контекста на вирус, каза Шафнер. „Те не са създадени да предпазват вирусни частици и не са плътно прибрани около носа и бузите ви“, както респираторът N95, каза той.

„Може ли да са от полза? Да, но ефектът вероятно ще бъде скромен“ , каза Шафнер.

Той отбеляза, че някои хора носят хирургически маски, защото са болни от настинки или грип и не искат да разболеят други хора.

 Но ако сте болен, най-добре е просто да не ходите на обществени места. „Това е моментът да останете вкъщи“, каза Шафнер.

Хората, болни от COVID-19, обаче, трябва да носят маски за лице, за да намалят риска от заразяване на хората около тях, според CDC . 

Медицинските работници и тези, които „се грижат за някой, заразен с COVID-19 в близки условия (у дома или в здравно заведение)“, също трябва да носят маски за лице, съобщава CDC. 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button