11-те най-полуярни Видове Масажи

Тялото ви е доста добре Ви уведомява, че се нуждае от масаж – ако то може и да ви каже и кои от видовете масажи , е най-добър за него.

За изключително напрегнати мускулни групи се използват различни техники за масаж с цел да се засили кръвообращението в тъканта и да се освободи мускулното напрежение. 

Неизползваните мускулни групи могат да бъдат стимулирани. В тази статията ще ви покажем 11-те най-добри вида масаж .

Кои са най-използваните видов масажи?

Какво е масаж

Има няколко вида масаж, които се фокусират върху различни части на тялото или лечебни подходи. Масажът е практиката на триене и месене на тялото с ръце. 

По време на масаж, масажистът ще оказва нежно или силен натиск върху мускулите и ставите на тялото, за да облекчи болката и напрежението. 

Прочетете, за да научите за различните видове масаж и кой тип може да е подходящ за вас.

1. Шведски масаж

Шведският масаж е нежен тип масаж на цялото тяло, който е идеален за хора, които:

 • са нови в масажите
 • има много напрежение
 • са чувствителни на допир

Може да помогне за освобождаване на мускулни възли , а също така е добър избор, когато искате да се отпуснете напълно по време на масаж.

За този масаж ще свалите дрехите си, въпреки че може да изберете да запазите бельото си. 

Ще бъдете покрити с чаршаф, докато лежите на масажната маса. Масажистът ще премести чаршафа, за да разкрие области, върху които активно работи.

Масажистът ще използва комбинация от:

 • месене
 • дълги, течащи удари в посока на сърцето
 • дълбоки кръгови движения
 • вибрации и потупване
 • техники за пасивно движение на ставите

Обикновено шведският масаж ще продължи 60–90 минути.

Изберете шведски масаж за отпускане или овладяване на незначителна болка. Този тип масаж е добър и за хора, които са нови в масажа.

2. Масаж с горещ камък

Масажът с горещ камък е най-подходящ за хора, които имат мускулна болка и напрежение или които просто искат да се отпуснат. 

Този тип терапевтичен масаж е подобен на шведски масаж, само масажистът използва нагрети камъни вместо или в допълнение към ръцете си. 

Той облекчава мускулното напрежение, подобрява притока на кръв и облекчава болката чрез използване на нагряти камъни. Масажът с горещ камък може да помогне:

 • облекчаване на мускулното напрежение
 • подобряват притока на кръв
 • облекчаване на болката
 • насърчават релаксацията
 • облекчаване на стреса

По време на масаж с горещ камък, нагрятите камъни се поставят върху различни зони около цялото ви тяло. 

Вашият терапевт може да държи камък, докато те масажира в различни части от тялото ви, използвайки шведски масажни техники, използвайки нежен натиск. Понякога се използват и студени камъни.

Не носите дрехи про време на масаж с горещ камък, освен ако не се чувствате по-удобно да носите бельото си. Ще бъдете покрити с лист. Обикновено масажът е дълъг 90 минути.

Масажът с горещ камък може да облекчи повече мускулно напрежение от шведския масаж заради добавената топлина.

3. Ароматерапевтичен масаж

Ароматерапевтичните масажи са най-подходящи за хора, които искат да имат емоционален лечебен компонент към своя масаж. Този вид масаж може да помогне:

Ароматерапевтичните масажи комбинират мек, нежен натиск с използването на етерични масла . 

Вашият масажист обикновено решава кои етерични масла да използвате, но можете да ги уведомите, ако имате предпочитание. Етеричните масла се разреждат преди да се прилагат върху кожата.

По време на масажа ще ви бъде направен масаж на цялото тяло, докато вдишвате етерични масла през дифузьор и ги абсорбирате през кожата си. 

Понякога ароматерапевтичният масаж ще се фокусира само върху гърба, раменете и главата ви. Няма да носите друго дрехи освен бельо, което не е задължително.

Ароматерапевтичният масаж е 60–90 минути.

Ароматерапията съчетава нежните докосвания на шведския масаж с добавяне на етерични масла.

4. Масаж с дълбока тъкан

Масажът с дълбока тъкан използва повече налягане от шведски масаж. 

Добър вариант е, ако имате хронични мускулни проблеми, като болезненост, нараняване или дисбаланс. Може да помогне за облекчаване на стегнатите мускули, хронична мускулна болка и тревожност.

По време на дълбок тъканен масаж вашият масажист ще използва бавни удари и дълбоко натискане на пръста, за да облекчи напрежението от най-дълбоките слоеве на мускулите и съединителната тъкан. 

Можете да бъдете голи по време на този масаж или да носите бельото си.

Масажът ще продължи 60–90 минути.

Докато дълбоката тъкан може да бъде по-интензивна, не трябва да чувствате болка или болезненост.

Масажът с дълбока тъкан е добър вариант, ако имате много мускулно напрежение или хронична болка.

5. Спортен масаж

Спортният масаж е добър вариант, ако имате повтарящи се наранявания на мускула, като това, което може да получите от спорт, според поручване на nsmi.org.

Също така е добър вариант, ако сте предразположени към наранявания, защото може да се използва за предотвратяване на спортни наранявания. 

Можете също така да използвате спортен масаж, за да увеличите гъвкавостта и производителността. Освен това, спортният масаж може да се използва за облекчаване на болка, тревожност и мускулно напрежение.

Спортен масаж може да се направи като масаж на цялото тяло или масажистът може да се съсредоточи върху частите на тялото, които се нуждаят от най-голямо внимание. 

Можете да си правите спортен масаж, докато сте облечени или голи. Ако предпочитате да носите дрехи, уверете се, че е тънка дреха, свободна и позволява на терапевта достъп до мускулите ви. Разхлабени къси панталони и горнище са опция за това.

Масажът ще продължи 60–90 минути.

Спортният масаж е добър вариант, ако имате нараняване от повтаряща се мускулна употреба.

6. Масаж на тригерната точка

Масажът на тригерните точки е най-подходящ за хора, които имат наранявания, хронична болка или специфичен проблем или състояние. 

Понякога области на стягане в мускулните тъкани, известни като тригерни точки , могат да причинят болка в други части на тялото. 

Като се фокусира върху облекчаването на тригерните точки, този тип масаж може да намали болката, според проучване.

Масажът на тригерната точка използва широки, течащи удари, които са нежни и релаксиращи, съчетани с по-силен, по-дълбок натиск. 

На темата масажи прочетете и за Какво лекува боуен терапия

Масажът ще включва работа върху цялото ви тяло, въпреки че терапевтът ви ще се съсредоточи върху конкретни области от тялото, които трябва да бъдат освободени. Можете да носите леки дрехи за масажа или да бъдете съблечени изцяло или частично.

Този тип масаж обикновено продължава 60–90 минути.

Масажът на тригерната точка може да ви помогне да управлявате хронична болка.

7. Рефлексология

Рефлексологията е най-подходяща за хора, които търсят да се отпуснат или да възстановят естествените си енергийни нива. Също така е добър вариант, ако не ви е удобно да бъдете докосвани по цялото си тяло.

Рефлексологията използва нежен и твърд натиск върху различни точки на натискане на стъпалата , ръцете и ушите. 

Можете да носите свободно, удобно облекло, което позволява достъп до краката.

Рефлексологичният масаж продължава 30–60 минути.

РЕЗЮМЕ: Рефлексологията се фокусира върху точките на натиск в краката, ръцете и ушите.

8. Шиацу масаж

Шиацу масажът е най-подходящ за хора, които искат да се чувстват спокойни и да облекчат стреса, болката и напрежението. Това е японски тип масаж, който:

 • насърчава емоционалното и физическото спокойствие и релаксация
 • помага за облекчаване на стреса, тревожността и депресията
 • може да облекчи главоболието
 • намалява мускулното напрежение

Шиацу масажът работи на цялото тяло, но вашият терапевт може да се съсредоточи върху области от тялото ви, които се нуждаят от допълнително внимание. 

По време на масажа вашият терапевт ще използва ръцете, дланите и палците си, за да масажира определени точки от тялото ви. 

Използва се пулсиращо или ритмично налягане. Можете да бъдете напълно облечени по време на този масаж.

Шиацу масажите обикновено продължават 60–90 минути.

9. Тайландски масаж

Тайландският масаж е най-подходящ за хора, които искат по-активна форма на масаж и искат да намалят и облекчат болката и стреса. Той може също да помогне за подобряване:

 • гъвкавост
 • циркулация
 • нива на енергия

Тайландският масаж действа на цялото тяло, като използва последователност от движения, които са подобни на йогичното разтягане. 

Вашият терапевт ще използва дланите и пръстите си, за да окаже силно натиск върху тялото ви. Освен това ще бъдете опънати и усукани в различни позиции. Можете да носите свободно, удобно облекло по време на масажа.

10. Пренатален масаж

Пренаталният масаж може да бъде безопасен начин за жените да получат масаж по време на бременност. 

Той може да помогне за намаляване на болки в тялото, намаляване на стреса и облекчаване на мускулното напрежение. 

Можете да получите масаж по всяко време по време на бременността.

Въпреки това много салони, особено в Съединените щати, не предлагат масажи на жени през първия триместър поради риск от спонтанен аборт през това време.

11. Масаж на стол

Масажът на стола е най-подходящ за хора, които искат бърз масаж, който се фокусира върху шията, раменете и гърба. 

Масажът на стола също може да бъде начин да ви въведе в масажите, ако никога досега не сте го правили. 

Масажът на стола също помага за облекчаване на стреса и насърчаване на релаксацията. Този тип масаж използва леко до средно налягане.

По време на масажа ще останете напълно облечени и ще седнете в специално проектиран стол. 

Ще опънете стола така, че гърдите ви да се избутат в облегалката на стола, което позволява на масажиста да има достъп до гърба ви.

Е, ето че научихте най-важните видове масажи, сега е време да изберете своят.

🤓 Здраве +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като използва само виcoĸoĸaчecтвeни източници при създаването на своите статии, подкрепени c научни проучвания.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button