Херпес зостер: Колко време продължава и Лечeние

Херпес зостер е вирусна инфекция, която възниква с реактивация на вируса варицела-зостер. 

Обикновено това е болезнен, но самоограничен дерматомен обрив. 

Симптомите обикновено започват с болка по протежение на засегнатия дерматом, която след 2-3 дни е последвана от везикуларна изригване.

Какво е херпес зостер?

Можете да мислите за херпес зостер като един-два удара от инфекции. Всеки, който го получи, имаше случай на варицела първо, често десетилетия по-рано.

Тези две състояния идват от един и същ вирус, наречен варицела зостер, според проучване в САЩ.

Варицелата причинява сърбящи мехури, които могат да започнат по гърба, гърдите и лицето ви и да се разпространят в останалата част на тялото.

Херпес зостер е обрив с лека болка. Обикновено се показва от едната страна на тялото ви.

Обривът се превръща в червени, пълни с течност мехури.

Колко време продължава ?

Обикновено херпес зостерът продължава между една и три седмици. 

Обикновено изсъхват и образуват коричка в рамките на 7 до 10 дни.

Заразен ли е?

Човек с херпес зостер може да предаде вируса на варицелата-зостер на всеки, който не е имунизиран срещу варицела, според центъра за контрол на болести.

Обикновено това се случва чрез директен контакт с откритите рани на обрива на херпес зостер. След като се зарази, човекът ще развие варицела, но не херпес зостер.

Варицелата може да бъде опасна за някои хора. 

Докато вашите блистери на херпес зостер не се зачервят, вие сте заразни и трябва да избягвате физически контакт с всеки, който все още не е имал варицела или ваксината срещу варицела, особено с хора с отслабена имунна система, бременни жени и новородени.

Причини за херпес

Когато вирусът варицела зостер попадне в тялото ви, първият проблем, който причинява, е варицелата. Може да мислите за това като детска болест, но и възрастните могат да го получат.

След варицела протича, вирусът се премества в нервните тъкани в близост до гръбначния мозък и мозъка ви, където остава.

Не знаем защо, но понякога вирусът се „събужда“ и пътува по нервните влакна към кожата ви.

Точно тогава се спуска с втория си удар: херпес зостер, наричан още херпес зостер.

Рискови фактори

Всеки, който някога е имал варицела, може да развие херпес зостер. 

Повечето възрастни в България са имали варицела, когато са били деца, преди появата на рутинната ваксинация в детска възраст, която сега предпазва от варицела.

Фактори, които могат да повишат риска от развитие на херпес зостер, включват:

 • Да бъдеш по-възрастен от 50 години. Херпес зостер се среща най-често при хора над 50. Рискът нараства с възрастта. Някои експерти оценяват, че половината от хората на възраст 80 и повече години ще имат херпес зостер.
 • Имайки определени заболявания. Заболявания, които отслабват имунната ви система, като ХИВ / СПИН и рак, могат да повишат риска от появата на херпес зостер.
 • Подложени на лечение на рак. Лъчевата или химиотерапията може да понижи устойчивостта ви към заболявания и може да предизвика херпес зостер.

Усложнения

Усложненията от херпес зостер могат да включват:

 • Постгерпетична невралгия. За някои хора болката от херпес зостер продължава дълго след като мехурите се изчистят. Това състояние е известно като постхерпетична невралгия и възниква, когато увредените нервни влакна изпращат объркани и преувеличени съобщения за болка от кожата ви до мозъка ви.
 • Загуба на зрение. Херпес зостер в или около око (очни херпес зостер) може да причини болезнени очни инфекции, които могат да доведат до загуба на зрението.
 • Неврологични проблеми. В зависимост от това кои нерви са засегнати, херпес зостер може да причини възпаление на мозъка (енцефалит), парализа на лицето или проблеми със слуха или равновесието.
 • Кожни инфекции. Ако блистерните блистери не се лекуват правилно, може да се развият бактериални инфекции на кожата.

Предотвратяване

Две ваксини могат да помогнат за предотвратяване на херпес зостер – ваксината срещу варицела (варицела) и ваксината срещу херпес зостер (варицела-зостер).

Лечение

Няма лек за херпес зостер, но бързото лечение с антивирусни лекарства, отпускани по лекарско предписание, може да ускори изцелението и да намали риска от усложнения. 

Тези лекарства включват:

 • Ацикловир (Zovirax)
 • Валацикловир (Valtrex)

Херпес зостер може да причини силна болка, така че вашият лекар също може да предпише:

 • Капсаицин локален пластир (Qutenza)
 • Антиконвулсанти, като габапентин (Neurontin)
 • Трициклични антидепресанти, като амитриптилин
 • Номериращи средства, като лидокаин, доставяни чрез крем, гел, спрей или кожен пластир
 • Лекарства, които съдържат наркотици, като кодеин
 • Инжекция, включваща кортикостероиди и локални анестетици

Повечето хора получават херпес зостер само веднъж, но е възможно да го получите два или повече пъти.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button