Коронавирусна епидемия в Китай: Какво трябва да знаем

  • Китайските власти откриха ново огнище на корона вирус.
  • Въпреки че това е същото семейство като вируса на SARS, изглежда, че това е ново заболяване.
  • Първият случай се появи в град Ухан, която сега е блокиран
  • Регистрирани са 291 случая на новия вирус за няколко дни.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Китайски учени определиха неизвестен досега вид коронавирус като причина за скорошно огнище на пневмония в град Ухан, според държавните медии .

Настоящия вирус, следва тежката остър респираторен синдром-коронавирус (SARS-CoV) през 2002 г. и първото откриване на коронавирус в Близкия изток (MERS-CoV) през 2012 г.

От къде възниква Корона Вирусна ?

какво е Корона Вирус

Китайските държавни медии съобщиха, че част от хората, които са се разболели между 12 и 29 декември, са продавачи от местен пазар на морски дарове на едро.

Този пазар е спрян за почистване и дезинфекция, според CDC .

Здравната организация, съветва пътуващите до Ухан, Китай да избягват живи или мъртви животни, животински пазари и да контактуват с болни хора.

За катуалното състояние в България, прочетете нашата стататия: последни новини за коронавируса в България.

Няма налично лечение

Според Суд човешките коронавируси най-често се предават от заразен човек на други хора чрез:

  • от въздухът чрез кашляне и кихане
  • близък личен контакт, като докосване или ръкостискане
  • докосване на предмет или повърхност с вируса върху него, след това докосване на устата, носа или очите си, преди да измиете ръцете си

„Повечето хора ще се заразят с един или повече от често срещаните човешки коронавируси през живота си“, добави той.

Суд също изтъква, че огнищата на SARS и MERS са били от контакт между животни и хора, като SARS е най-вероятно от контакт с прилепи, а MERS от контакт с камили.

Епидемия от нов коронавирус, който започна в китайския град Ухан, вече уби 80 души в Китай. 

Инфекциите са потвърдени в много други страни.

 Но от близо 3000 души, които досега са се заразили с вируса, по-голямата част живеят в Китай.

◆ Смъртността в Китай се е увеличила до поне 80 до понеделник. Повечето от тези смъртни случаи, 76 души, бяха в централната провинция Хубей, центърът на огнището. Шанхай, град с 24 милиона, записа първата си смърт в събота.

В цял Китай има 2744 потвърдени случая, от които 1423 случая са в Хубей. Най-младият потвърден случай е 9-месечно момиче в Пекин.

◆ Кметът на Ухан, от столицата на провинцията Хубей, заяви, че в града се лекуват около 3 000 пациенти.  Половината от тези пациенти, каза той, в крайна сметка са имали положителни резултати проби.

◆ Тайланд и Хонконг са докладвали осем случая на инфекция; Съединените щати, Тайван, Австралия и Макао имат по пет; Сингапур, Япония, Южна Корея и Малайзия отчитат четири; Франция има три; Канада и Виетнам имат две, а Непал – по един.

Източник и разпространение на вируса

Китайските здравни власти бяха първите, които публикуваха пълния геном на 2019-nCoV във това изследване на GenBank, базата данни за генетичната последователност на NIH и в Глобалната инициатива за споделяне на всички грипни данни.

 На 24 януари 2020 г. CDC публикува в GenBank пълния геном на вируса 2019-nCoV, открит при първия пациент в САЩ от щата Вашингтон. 

Вирусната генетична последователност от пациента във Вашингтон е почти идентична с последователностите, публикувани от Китай. 

Колко тежка е Корона Вирусна епидемия?

Както MERS, така и ТОРС се знае, че причиняват тежки заболявания при хората. 

Цялостната клинична картина по отношение на 2019-nCoV все още не е напълно ясна. 

Съобщаваните заболявания варират от заразени хора с почти никакви симптоми до хора, които са тежко болни и умират. 

Текат разследвания, за да се научи повече. Това е бързо развиваща се инфекция и информацията ще се актуализира, когато стане достъпна.

Тестовете изключват MERS и SARS

Според информация от проучване в Китай, първоначалната информация за случаите на пневмония в Ухан, посочиха коронавируса като възможен патоген, причиняващ този клъстер.

По-късно китайските власти съобщиха, че лабораторните изследвания изключват SARS-CoV, MERS-CoV, грип, инфлуенца по птиците, аденовирус и други често срещани инфекциозни агенти.

Повече от 8000 души са заразени с вируси на SARS , а почти 800 са умрели при пандемията през 2002 г.

Вирусът на SARS се разпространи до почти  40 държави през 2002 и 2003 г. Същият тип вирус се свързва с подобно огнище на MERS, което е първо идентифициран през 2013 г.  в Саудитска Арабия.

Според научно проучване, MERS е отговорен за около 850 смъртни случая по целия свят.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, като някои от тях причиняват по-малко тежко заболяване, като обикновената настинка.

 Някои лесно се предават от човек на човек, други не.

Оценка на риска

Избухванията на нови вирусни инфекции сред хората винаги са от значение за общественото здраве. 

Рискът от тези огнища зависи от характеристиките на вируса, включително дали и колко добре се разпространява между хората, тежестта на произтичащото заболяване и наличните медицински или други мерки за контрол на въздействието на вируса (например ваксина или лекарства за лечение ).


Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button