Микомакс: Употреба, дозиране, нежелани реакции

Микомакс се използва за предотвратяване и лечение на различни гъбични и дрождови инфекции . 

Принадлежи към клас лекарства, наречени азолни противогъбични. Той действа, като спира растежа на някои видове гъбички .

Най-важното за Микомакс

 1. Микомакс перорална таблетка се предлага както като генерично лекарство, така и като марка. 
 2. Микомакс се предлага като таблетка или суспензия, която приемате през устата. Той също се предлага в инжекционна форма, която може да ви бъде предоставена само от доставчик на здравни услуги.
 3. Микомакс перорална таблетка се използва за предотвратяване и лечение на кандидоза, гъбична инфекция. Използва се и за лечение на менингит (инфекция на мозъка или гръбначния мозък или и двете) .

Важни предупреждения

Как действа Микомакс и как се приема
 • Предупреждение за чернодробна недостатъчност. Това лекарство може да доведе до развитие на чернодробна недостатъчност. Вашият лекар може да провери чернодробната ви функция с кръвни изследвания, докато приемате това лекарство. Ако развиете чернодробна недостатъчност от приема на това лекарство, обикновено е обратимо, след като спрете приема.
 • Предупреждение за кожни обриви. Това лекарство може да причини силен обрив, който може да причини смърт. Трябва да спрете приема на лекарството, ако развиете някакви обриви.
 • Предупреждение за неправилен сърдечен ритъм. Това лекарство може да промени начина, по който бие сърцето ви. Тази промяна ви излага на риск за животозастрашаващо състояние на сърдечния ритъм, наречено torsades de pointes. Рискът от проблеми със сърдечния ритъм е по-висок, ако сте родени с определено състояние на сърдечния ритъм, имате ниско ниво на калий или приемате антипсихотични лекарства или някои антидепресанти.

Предупрежденияда са посечени в сайта на healthline

Как да използвате Микомакс?

Прочетете листовката с информация приемане, ако е налична от вашия фармацевт, преди да започнете да приемате флуконазол и всеки път, когато получавате отново. Ако имате някакви въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Приемайте това лекарство през устата с или без храна, според указанията на Вашия лекар, обикновено веднъж дневно.

Ако приемате течната суспензионна форма на това лекарство, разклатете бутилката доста преди всяка доза. Внимателно измервайте дозата с помощта на специално измервателно устройство / лъжица. Не използвайте домакинска лъжица, защото може да не получите правилната доза.

Защо се използва Флуконазол ?

Микомакс се използва за профилактика и лечение на кандидоза. Това състояние е причинено от инфекция с един от многото видове гъбички Candida. 

Примерите за кандидоза включват вагинална мая инфекция , както и орална дрождова инфекция (млечница) .

Кандидозата може да причини инфекции и на други части на тялото ви, включително гърлото, хранопровода, белите дробове и кръвта. 

Хората, които са имали трансплантация на костен мозък, могат да бъдат лекувани с флуконазол за предотвратяване на кандидоза. Това е така, защото имунната им система е отслабена, което ги прави по-склонни да се заразят с тежка форма на кандидоза.

Флуконазол се използва и за лечение на менингит (инфекция на главния и гръбначния мозък), причинен от гъбата Cryptococcus .

Как действа Микомакс

Флуконазол принадлежи към клас лекарства, наречени триазолови противогъбични средства. Класът лекарства е група лекарства, които действат по подобен начин. 

Тези лекарства често се използват за лечение на подобни състояния.

Флуконазол действа, като блокира способността на гъбичките Candida и Cryptococcus да се размножават. 

За хора с инфекции от тези гъби, това лекарство помага да се отървете от инфекцията. 

За хора с по-висок риск от кандидоза помага да се предотврати инфекцията.

Лекарства, които увеличават риска от странични ефекти

Приемът на флуконазол с определени лекарства повишава риска от странични ефекти от тези лекарства. 

Примерите за тези лекарства включват:

 • Лекарства за диабет като глибурид и глипизид. Повишените странични ефекти могат да включват ниска кръвна захар. Това причинява симптоми като изпотяване и втрисане, треперене, бърз пулс, слабост, глад и замаяност.
 • Варфарин. Повишените странични ефекти могат да включват синини, кървене от носа и кръв в урината или изпражненията.
 • Фенитоин. Приемът на това лекарство с флуконазол може да доведе до проблеми с координацията, замъглена реч и объркване. Вашият лекар ще измерва кръвните нива на фенитоин, докато приемате флуконазол. Възможно е вашият лекар да намали дозата ви фенитоин, докато приемате флуконазол.
 • Циклоспорин, такролимус и сиролимус. Повишените странични ефекти могат да включват увреждане на бъбреците. Вашият лекар ще провери кръвта Ви за признаци на увреждане на бъбреците, докато приемате флуконазол. Ако покажете признаци на увреждане на бъбреците, Вашият лекар може да намали дозите на тези лекарства или да ги спре напълно, докато не се проведе лечение с флуконазол.
 • Теофилин. Приемът на това лекарство с флуконазол може да причини мускулни крампи, главоболие, ниско кръвно налягане и припадъци. Вашият лекар ще измерва кръвните нива на фенитоин, докато приемате флуконазол.
 • Зидовудин. Повишените странични ефекти могат да включват главоболие, умора, загуба на апетит, гадене и повръщане.

Предупреждения за флуконазол

Флуконазол перорална таблетка се предлага с няколко предупреждения

Предупреждение за алергия

Това лекарство може да предизвика тежка алергична реакция. Симптомите могат да включват:

 • недостиг на въздух
 • кашлица
 • хрипове
 • треска
 • втрисане
 • пулсиране на сърцето или ушите ви
 • подуване на клепачите, лицето, устата, шията или друга част от тялото ви
 • кожен обрив, копривна треска, мехури или пилинг на кожата

Ако симптомите ви са тежки, обадете се на бърза помощ или отидете в най-близкото спешно отделение.

Не приемайте това лекарство отново, ако някога сте имали алергична реакция към него. Повторното му приемане може да бъде фатално (да причини смърт).

Предупреждения за хора с определени здравословни състояния

За хора с бъбречни заболявания: Ако имате бъбречно заболяване или анамнеза за бъбречно заболяване, бъбреците може да не успеят да премахнат това лекарство от тялото си както трябва. 

Това може да увеличи нивата на флуконазол в тялото ви и да доведе до повече странични ефекти. Това лекарство може също да влоши съществуващите бъбречни заболявания.

Хора с чернодробни проблеми: Флуконазол може да причини проблеми с черния дроб. Ако вече имате проблеми с черния дроб, консултирайте се с вашия лекар, преди да приемете това лекарство.

Как да приемате флуконазол

Тази информация за дозата е за флуконазол перорална таблетка. Тук не могат да бъдат включени всички възможни дозировки и лекарствени форми. 

Дозировката, лекарствената форма и колко често приемате лекарството ще зависи от:

 • твоята възраст
 • състоянието, което се лекува
 • колко тежко е състоянието ви
 • други медицински състояния, които имате
 • как реагирате на първата доза

Винаги се консултирайте с лекар.

Референции:

Last medically reviewed on December 17, 2021

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button