Изчерпателно Ръководство за Периодично гладуване

В тази статия ще научите какви са ползите на Периодично гладуване, колко ще отслабнете с него и как се прави.

  • Постоянното гладуване с 10-часов прозорец за хранене помогна на хората с диабет тип 2 да останат здрави в скорошно проучване.
  • Според експерти тази форма на хранене може да помогне и на други хора да останат здрави.
  • Постоянното гладуване може да повлияе на метаболизма ви и потенциално да ви тласне, за да избегнете метаболитен синдром.


Без значение колко пъти на годината практикуваме здравословна диета, идват празниците и отиваме от маса на маса.

От Коледа направо до Нова година, вие се сблъсквате с безкраен парад от изкушаващи храни.

Но нови изследвания откриват, че има какво да направите в този перион.

Оказва се, че Трикът не е какво Ядете, а Кога

В опит да проучат ползите от гладуването при хора, изследователите са открили, че хората с висок риск от развитие на диабет виждат, че здравето им значително се подобрява, когато ядат цялата си храна през 10-часов прозорец и след това гладуват през останалата част от деня.

10-часовов Прозорец на Хранене е промяна на хранителните навици

Изследователи от Института Salk и Калифорнийския университет в Сан Диего от Калифорния (UC) Сан Диего установяват, че 10-часовата интервенция с ограничено хранене (TRE).

Комбинирана с традиционните лекарства, води до загуба на тегло, намаляване на коремните мазнини, понижаване на кръвното налягане и холестерол и по-стабилни нива на кръвна захар и инсулин за участници, които вече живеят с метаболитен синдром.

„Избрахме метаболитен синдром, който представлява смесица от повишен риск от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, тъй като той е изключително често срещан в САЩ.

В момента се лекува първо с диета и упражнения. За съжаление е много трудно хората да правят това и да се придържат към него. По този начин, TRE е нов начин за подобряване на здравето, който ще бъде по-лесен за придържане „, каза доктор Емили Маноогиян.

Колко бързо се отслабва с периодично гладуване?

Всичко зависи, дали комбинирате 2 основни навика – храна и физическа активност.

Изследването от 9 декмеври 2019 г в клетъчния метаболизъм, предполага, че този подход, наречен също периодично гладуване, може да бъде ефективна възможност за лечение на хора с метаболитен синдром, които вече използват лекарства за лечение на състоянието.

„Установихме, че комбинирането на храненето с лекарства може да даде на пациентите с метаболитен синдром способността да управляват по-добре болестта си“, казва в изявление доктор Сатчин Панда, съавтор на авторите и професор в регулаторната биологична лаборатория на Salk.

„За разлика от броенето на калории, ограниченото във времето хранене е обикновена диетична интервенция“, добави той.

Не са открити вредни ефекти

Пилотното проучване включва 19 участници (13 мъже и 6 жени), които вече имат диагноза метаболитен синдром. Те бяха помолени да се самоотчитат, когато ядат през времеви прозорец от около 14 часа на ден.

Почти 90 процента от тях са приемали поне едно лекарство, като статин или лечение на високо кръвно налягане.

Има предишни проучвания, които откриват ползи от TRE за метаболитен синдром, но това е първото, което тества този метод върху хора, употребяващи лекарства.

„Това е важно, тъй като не беше ясно как лекарствата могат да повлияят на ефектите на TRE. С радост установихме, че TRE е и безопасен, и има много ползи за здравето на хората, които вече са на лекарства. Той служи като съвместно лечение “, каза Мануагиан.

Как Периодично гладуване помага за отслабване?

„Метаболизмът е тясно свързан с циркадните ритми и знаейки това, ние успяхме да разработим интервенция, за да помогнем на пациенти с метаболитен синдром, без да намаляваме калориите или да увеличаваме физическото натоварване“, д-р Пам Тауб, съавтор на авторите и доцент по медицина в медицинското училище на UC San Diego и кардиолог в UC San Diego Health, се казва в изявление.

„Ако можем да оптимизираме циркадните ритми, тогава може да успеем да оптимизираме метаболитната система“, добави тя.

Manoogian подчертава, че все още не са тествали дали TRE може действително да предотврати метаболитен синдром при хората и че са необходими дългосрочни изследвания, за да се каже със сигурност.

„Данните от животински модели и изследвания на хора от други изследователски групи показват, че ограниченото във времето хранене подобрява кардиометаболичното здраве при хора с наднормено тегло и затлъстяване, но нямат метаболитен синдром“, казва Маноогиян.

Изпитвате симптоми, но не сте сигурни какво означават? Използвайте Проверка на симптомите, за да определите възможни причини и лечение и кога да посетите лекар.

Last medically reviewed on December 13, 2021

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button