Храчки в гърлото – 10 ефективни начина да се отървете от храчки

Флегмонът е вид слуз, която се произвежда в белите дробове и долните дихателни пътища. Най-често имаме храчки в гърлото, когато човек е болен или има дългогодишно здравословно състояние.

Излишъкът на слуз може да бъде причинен от:

  • инфекции, като обикновената настинка или грип
  • алергии
  • дразнене на носа, гърлото или белите дробове
  • храносмилателни състояния, като гастроезофагеална рефлуксна болест
  • пушене на тютюневи изделия
  • белодробни заболявания, като пневмония, рак на белия дроб, муковисцидоза или хронична обструктивна белодробна болест

Как да се отървете от храчки и слуз

Следните действия могат да помогнат за премахване на излишната слуз и храчки:

1.Поддържане на влажен въздух. Сухият въздух дразни носа и гърлото, причинявайки повече слуз. Поставянето на овлажнител в спалнята може да подобри сънят, като това държи носа чист и предотвратява възпаляване на гърлото.

2. Пиене на много течности. Тялото трябва да остане хидратирано, за да поддържа слузта течна. Когато човек има настинка, пиенето на допълнителни течности може да разрежда слузта и да помогне на синусите да се изчистят.

Хората със сезонни алергии също могат да открият, че хидратирането помага да се избегне задръстванията с храчки.

3. Нанасяне на топла върху влажна кърпа на лицето. Това може да бъде успокояващо лекарство за синусовото главоболие. Вдишването през влажна кърпа е бърз начин за връщане на влага в носа и гърлото. Топлината ще помогне за облекчаване на болката и натиска.

4. Поддържане на главата вдигната. Когато имате натрупване от слуз, е добра идея да спите на по-висока възглавница. Спането на ниско, може да увеличи дискомфорта, защото храчките се събират в долната част на гърлото.

5.Не лекувайте кашлицата. Лекарствата за спиране и потискане на кашлицата, пречат на тялото да се освободи от тази слуз. Кашлицата е начинът на тялото да изхвърля секретите от белите дробове и гърлото. Използвайте сиропи за кашлица умерено, ако изобщо решите да го правите.

6.Дискретно се отървете от храчките. Когато храчките се издигнат от белите дробове в гърлото, тялото вероятно се опитва да го премахне. Изплюването му е по-здравословно от поглъщането.

Доказани методи за премахване на храчки в гърлото

7.С помощта на физиологичен разтвор за нос или изплакване – Физиологичен спрей или иригатор може да изчисти слуз и алергени от носа и синусите. Потърсете стерилни спрейове, които съдържат само натриев хлорид, и не забравяйте да използвате стерилна или дестилирана вода.

8.Гаргара със солена вода. Това може да успокои раздразненото гърло и може да помогне за изчистване на остатъчната слуз. С една чаена лъжичка сол в чаша топла вода може да се прави гаргара.

9.Използване на евкалипт. Продуктите от евкалипт от години се използват за спиране на кашлицата и за намаляване на слузта. Обикновено се прилагат директно върху гърдите. Няколко капки евкалиптово масло също могат да се добавят към дифузьор или топла вана, за да помогнат за изчистване на носа.

10. Не пушене и избягване на пушек . Тютюнопушенето и пушенето на хора около вас, причиняват на тялото да произвежда повече храчки и слуз.

Кога да посетите лекар?

Слузът обикновено не е сериозен проблем.

Мнозина смятат, че оцветената слуз, идваща от носа, показва бактериална инфекция.Това показва, че имунната система се бори с вирус или че човек е просто дехидратиран.

Жълтата или зелената слуз от носа не означава непременно бактериална инфекция, Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) предупреждават, че човек не се нуждае от антибиотици само въз основа на този симптом. Антибиотиците не могат да лекуват вируси и прекалената употреба може да причини други здравословни проблеми.

Изследвания потвърдиха, че цветът на храчките не е добър показател за бактериална инфекция при иначе здрави възрастни, които имат остра кашлица.

Въпреки това, кашлицата оцветени храчки от белите дробове може да показва бактериална инфекция или друго заболяване и може да се наложи да бъде оценена от лекар.

По темата прочети също:

Zdraveplus..com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

  • Butler, L. M., Koh, W.-P., Lee, H.-P., Yu, M. C., & London, S. J. (2004, 1 август). Диетични фибри и намалена кашлица с храчки: кохортно проучване в Сингапур. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 170 (3), 279–287
  • atsjournals.org/doi/full/10.1164/rccm.200306-789OC

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button