Какво да правите преди и след трансфер на ембриони – 5 съвета

За всеки пациент с IVF процедурата за трансфер на ембриони е вълнуващ и стресиращ момент в лечението на фертилитета им.

След седмиците лекарства и мониторинг, процедурата за извличане на яйцеклетки и тревожното изчакване да се види как се развиват ембрионите, тази последна стъпка от процеса на ин витро е важна.

След като ембрионите са поставени в матката, трябва да се случи едно последно нещо, преди да бъдете официално бременна: имплантация.

Какво е имплантация на ембриони?


Имплантацията възниква, когато ембрион се прикрепи към стената на матката в ендометриалната лигавица.

При IVF той настъпва шест до десет дни след процеса на извличане на яйцеклетката, което е един до пет дни след трансфера на ембриона.

Това се равнява на 20 до 24 дни от идеален 28-дневен менструален цикъл.

Какво влияе на степента на успех на имплантацията?

Скоростта, с която ембрионите успешно имплантират зависи най-вече от два фактора: качеството на ембриона и възприемчивостта на матката.

Повечето неуспехи на имплантацията се дължат на хромозомни аномалии в ембриона, което обяснява защо скоростта на имплантацията намалява с напредване на възрастта на жената.

Ако пациент страда от лошо качество на яйцата, получените ембриони може да не са достатъчно здрави за имплантиране.

Преди трансфер на ембриони

Погледнете в трансфера на бластоцисти

Ембрионите могат да бъдат прехвърлени след три до седем дни на култивиране в лабораторията.

Новите разработки в технологията за лаборатория за плодородие улесняват извеждането на ембрионите в стадия на бластоциста преди процедурата за трансфер.

Прехвърлянето на бластоцисти вместо ембриони в ранен стадий позволява повече време да се следи качеството на ембриона.

Това позволява на специалиста да избере най-жизнеспособните ембриони за трансфер, като подобрява шансовете за успех на имплантацията.

Прехвърлянето на бластоцисти също по-тясно имитира процеса на „естествена“ бременност: пет ден от развитието на естествено оплоден ембрион, той просто ще остави фалопиевите тръби за матката, а маточната лигавица трябва да бъде най-възприемчива към имплантацията.

Помислете за скрининг на ембриони

Генетичното изследване на ембрионите преди трансфера е добър начин да се гарантира, че са избрани най-жизнеспособните ембриони или бластоцисти, които могат да подобрят шансовете ви за имплантация.

Преимплантационният генетичен скрининг (PGS) е техника, използвана за проверка дали ембрионите имат точния брой хромозоми.

Това позволява екрана на ембриолога за широк спектър от генетични мутации, известни като анеуплоидия (липсващи или допълнителни хромозоми), които биха могли да причинят неуспех на имплантацията.

Преимплантационната генетична диагноза (PGD) се използва за скрининг за едно-генни разстройства или за хромозомни транслокации, където части от хромозоми са пренаредени.

PGD обикновено се извършва, когато пациентът има специфични притеснения за специфични заболявания като:

  • Тей Сакс
  • Муковисцидоза
  • Крехка Х и други тежки генетични разстройства
  • Той също така ще идентифицира анеуплоидия


PGS и PGD се извършват в лабораторията от ембриолога и могат да бъдат направени с много малък риск от увреждане на ембриона.

Изследвайте EmbryoScope

Специален инкубатор, наречен EmbryoScope, прави снимки на ембрионите на всеки пет минути и ги поставя заедно във филми с изтичане на времето.

Това означава, че ембриологът може да наблюдава как клетките се делят и развиват. Разпознаването на модели в определени ключови точки по време на процеса на култивиране може да помогне на лабораторията да реши кои ембриони имат най-добрия шанс за имплантиране след трансфер.

Попитайте за асистирано излюпване

Ембрионите в ранен стадий са затворени от много тънка мембрана, известна като zona pellicuda.

Преди ембрионът да може да имплантира, той трябва да се „излюпи“ от това покритие. Има някои доказателства, че техника, известна като асистирано излюпване, може да улесни имплантирането на IVF ембрион.

Процедурата се провежда в лабораторията под мощен микроскоп. Ембриологът създава малка дупка в зоната пеликуда, която може да подобри скоростта на имплантация на ембриона, особено за пациенти, които имат предизвикателна прогноза.

След трансфер на ембриони

Успокой се

Въпреки че няма доказателства, че почивката в леглото е полезна след прехвърлянето, намирането на начини да се отпуснете по време на страховитото „изчакване две седмици“ между трансфера и вашия официален тест за бременност е добър здрав разум.

Преживяхте толкова много през седмиците, водещи до трансфера, и това е важен момент да се подхранвате.

Отдайте се на сън и слушайте тялото си: ако искате да си вземете почивен ден, за да се гушкате на дивана и да гледате Netflix, това е правилен подход. Ако се чувствате притеснени и искате да се движите, отидете на тиха разходка някъде.

Въздържайте се от енергични упражнения и сексуални контакти

Отново не е нужно да ограничавате всичките си нормални дейности, но упражнението с високо въздействие е лоша идея в този момент.

Вероятно вашите яйчници все още ще бъдат уголемени и нежни в този момент и трябва да бъдат защитени, а тежката тренировка може също да стимулира маточните контракции, които искате да избегнете по очевидни причини.

Същото важи и за полов акт: някои експерти по плодородие имат различни мнения дали е добра или лоша идея, но тъй като може да доведе и до маточни контракции, може би е по-добре да се въздържате няколко седмици.

Яжте, сякаш вече сте бременна

В интернет се обсъждат много „диети за имплантация“ и „чудо-храни“, но няма истински доказателства, които да подкрепят твърденията им.

Ако прекалено се съсредоточите върху една храна или група храни, може да пропуснете балансираното хранене, което ви е необходимо, за да изградите здраво бебе.

Най-добрата диета за подпомагане на имплантацията е същата диета, която трябва да се яде по време на лечението и бременността: хранително балансиран с много протеини, фибри и зеленчуци.

Избягвайте храни като високо живачна риба и меки сирена и се консултирайте с вашия лекар за всички витамини или добавки, които трябва да приемате. Разбира се, избягвайте всички вредни вещества като алкохол, никотин и кофеин.

Избягвайте крайни температури

Горещи вани, сауни, гореща йога или всякаква дейност, която повишава вътрешната ви температура, е нещо, което трябва да избягвате в този момент.

По принцип е най-добре през това време да не се потопявате във вода, като басейни или бани, тъй като това ви прави уязвими от инфекция. Придържайте се към успокояващ горещ душ, докато лекарят не ви каже друго.

Референции

Basirat, Z., Rad, H. A., Esmailzadeh, S., Jorsaraei, S. G. A., Hajian-Tilaki, K., Pasha, H., & Ghofrani, F. (2016, януари). Сравнение на степента на бременност между прехвърляне на ембрион от пресни и замразени размразени ембриони след лечение с ICSI. Международен журнал за репродуктивна биомедицина, – ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4837924/

Botros, L., Sakkas, D., & Seli, E. (2008, декември). Метаболомиката и нейното приложение за неинвазивна оценка на ембриони при IVF. Молекулярно възпроизводство на човека, 14 (12), 679–690
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2639446/

Ge, H. S., Zhou, W., Zhang, W., & Lin, J. J. (2008, април). Въздействие на асистираното излюпване върху цикли на трансфер на свежи и замразени ембриони: проспективно, рандомизирано изследване [Резюме]. Репродуктивна биомедицина онлайн, 16 (4), 589-96
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18413070

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button