Какво представляват хемороидите

Хемороидите са подути, раздразнени вени около ануса или ректума, които могат да имат различна продължителност.

При някои хора хемороидите се махат самостоятелно след няколко дни.

В други случаи те могат да се превърнат в редовно явление.

Какво причинява хемороидите ?

Хемороидите обикновено са причинени от повишен натиск поради бременност, наднормено тегло или напрежение по време на движенията на червата.

По средата на живота, хемороидите често се превръщат в голям проблем за много хора.

До 50-годишна възраст около половината от населението е преживяло един или повече от класическите симптоми, които включват ректална болка, сърбеж, кървене и евентуално пролапс (хемороиди, които се простират през аналния канал).

Въпреки че хемороидите са рядко опасни, те могат да бъдат повтарящи се и болезнени.

За щастие има много неща, които можем да ги премахнат.

Какво представляват хемороидите?

Какво-представляват-хемороидите

В един смисъл, всеки има хемороиди (или купчини), възглавничките като клъстери от вени, които лежат точно под лигавиците, покриващи най-ниската част на ректума и ануса.

Състоянието, което повечето от нас наричат ​​хемороиди (или купчини) се развива, когато тези вени станат подути и разтегнати, като варикозни вени в краката.

Тъй като участващите кръвоносни съдове трябва непрекъснато да се борят с гравитацията, за да получат кръв обратно до сърцето, някои хора вярват, че хемороидите са част от цената, която плащаме за това, че сме изправени същества.

Има два вида хемороиди: вътрешни, които се появяват в долната част на ректума и външни хемороиди, които се развиват под кожата около ануса.

Външните хемороиди са най-неприятни, защото обвивката на кожата става раздразнена и ерозира. Ако възникне кръвен съсирек във външен хемороид, болката може да е внезапна и тежка. Може да почувствате или да видите бучка около ануса. Съсирекът обикновено се разтваря, оставяйки излишната кожа (кожен таг).

Вътрешните хемороиди обикновено са безболезнени, дори когато причиняват кървене. Може например да видите ярка червена кръв на тоалетна хартия.

Вътрешните хемороиди също могат да пролапват или да се простират извън ануса, причинявайки няколко потенциални проблема.

Когато хемороидът изпъква, той може да събира малки количества слуз и малки частици от изпражнения, които могат да предизвикат дразнене или сърбеж. Замърсяването, за да се облекчи сърбежа, може да влоши проблема.

Вътрешни и външни хемороиди

Хемороидите са разширени кръвоносни съдове, които формират външно (около ануса) или вътрешно (в долната част на ректума).

Вътрешни хемороиди

Вътрешните хемороиди се намират вътре в ректума. Обикновено не можете да ги видите или почувствате и те рядко причиняват дискомфорт. Но напрежението или дразненето при преминаване на изпражненията може да причини:

  • Безболезнено кървене по време на движение на червата. Може да забележите малки количества яркочервена кръв върху вашата тоалетна тъкан или в тоалетната.
  • Хемороид за прокарване през аналния отвор (пролапс или изпъкнал хемороид), което води до болка и дразнене.

Тромбозирани хемороиди ( външни)

Ако кръвта се обединява във външен хемороид и образува съсирек (тромб), това може да доведе до:

  • Силна болка
  • подуване
  • възпаление
  • Твърда бучка близо до ануса ви

Свързана статияХемороиди: Симптоми, причини и лечение ( топ рецепти)

Какво причинява хемороиди?

Експертите са в спор за това, което причинява хемороиди, но вероятно са налице няколко причини.

Традиционно, хемороидите се свързват с хроничен запек, натоварване по време на движенията на червата и продължително седене на тоалетната – всички от които пречат на кръвообращението към и от зоната, което я кара да обединява и разширява съдовете.

Това също така обяснява защо хемороидите са чести по време на бременност, когато разширяващата се матка пресира вените.

По-скорошни проучвания показват, че пациентите с хемороиди имат тенденция да имат по-висок тонус на анален канал – тоест, гладкият мускул на аналния канал е по-стегнат от средния (дори когато не е натоварен).

Запека се добавя към тези проблеми, защото напрежението по време на движение на червата увеличава натиска в аналния канал и избутва хемороидите срещу сфинктерния мускул.

Накрая, съединителните тъкани, които поддържат и задържат хемороидите на място, могат да отслабнат с възрастта, което причинява хемороиди да изпъкват и да се пролапват.

Диагностициране на хемороиди

Хемороидите обикновено могат да бъдат диагностицирани от проста медицинска история на пациента и физически преглед. Външните хемороиди обикновено са видими, особено ако се образува кръвен съсирек.

Вашият лекар може да направи дигитален ректален тест, за да провери дали има кръв в изпражненията.

Тя или може също да изследва аналния канал с аноскоп, къса пластмасова тръба, поставена в ректума с осветление.

Ако има данни за ректално кървене или микроскопична кръв в изпражненията, може да се направи гъвкава сигмоидоскопия или колоноскопия, за да се изключат други причини за кървене като колоректални полипи или рак, особено при хора на възраст над 45 години.

Лечение на Хемороиди

Драматично облекчение за повечето хемороидни симптоми може да се направи с прости, домашни средства за хемороиди. Може да опитайте следното.

На тема лечение, може да прочетете нашата пълна статия на темата как се лекуват хемороиди.

Приемайте повече фибри. Добавете още фибри към вашата храна, може също и добавки (като Metamucil, Citrucel или Fiber Con) или и двете. Заедно с подходящ флуид, фибрите омекотява изпражненията и ги правят по-лесни за преминаване, намалявайки натиска върху хемороидите.

Храните с високо съдържание на фибри включват броколи, боб, пшенични и овесени трици, пълнозърнести храни и пресни плодове. Добавките от фибри помагат за намаляване на хемороидното кървене, възпалението и разширяването.

Те могат също да намалят раздразнението от малки парченца изпражнения, които са хванати в кръвоносните съдове.

Някои хора смятат, че усилването на влакната причинява подуване или газове. Започнете бавно и постепенно увеличете приема си до 25-30 грама фибри на ден. Също така, увеличете приема на течности.

Упражнение. Умереното аеробно упражнение, като бърз ходене 20-30 минути на ден, може да стимулира функцията на червата.

Посещавайте редовно тоалетна. Когато почувствате желанието за голяма нужда, незабавно отидете в банята; не чакайте до по-удобно време.

Стискането и седенето на стол може да влоши нещата. Също така, си направете план за всеки ден, например след хранене, да седнете на тоалетната за няколко минути. Това може да ви помогне да установите редовен навик на червата.

Потърсете актуално облекчение за хемороиди. Хемороидните кремове, съдържащи локална анестезия, могат временно да облекчат болката.

Шампоаните от велур (лепкави) са успокояващи и нямат вредно въздействие. Малко лед, поставен срещу аналната област за няколко минути, също може да помогне за намаляване на болката и подуване.

Накрая, седенето на възглавница, а не на твърда повърхност, помага да се намали подуването на съществуващите хемороиди и да се предотврати образуването на нови.

Лекувайте съсирека. Когато външен хемороид образува кръвен съсирек, болката може да бъде мъчителна.

Ако болката е поносима и съсирекът е налице повече от два дни, приложете домашно лечение за симптомите.

Ако съсирекът е по-скорошен, хемороидът може да бъде отстранен хирургически или съсирекът да бъде изваден от вената в минимална процедура в офиса, извършена от хирург.

Процедури за лечение на хемороиди

Някои хемороиди не могат да бъдат управлявани само с консервативни лечения, или поради това, че симптомите продължават, или поради това, че вътрешният хемороид пролапсва.

За щастие има много малко инвазивни лечения, които са по-малко болезнени от традиционното отстраняване на хемороиди (хемороидектомия) и позволяват по-бързо възстановяване.

Тези процедури обикновено се извършват в кабинета на хирурзите или като извънболнична хирургия в болница.

Залейте го. Най-често използваната хемороидна процедура в Съединените щати е лигацията на каучуковата лента, в която е разположена малка еластична лента около основата на хемороида.

Това предизвиква свиване на хемороидите, задържайки хемороида на място. Отнема две до четири процедури, направени от шест до осем седмици, за да се премахне напълно хемороида.

Усложнения, които са рядкост, включват лека болка или стягане (обикновено облекчени със седалищна вана), кървене и инфекция.

Другите процедури включват лазерна или инфрачервена коагулация, склеротерапия и криохирургия.

Всички те работят на същия принцип като лигирането на гумената лента, но не са толкова ефективни за предотвратяване на повторението.

Хемороидодектомия. Може да се наложи операция, ако имате големи изпъкнали хемороиди, постоянно симптоматични външни хемороиди или вътрешни хемороиди, които се връщат въпреки лигацията на каучуковата лента.

При традиционна хемороидектомия се прави тесен разрез около външната и вътрешната хемороидна тъкан и отстранените кръвоносни съдове.

Тази процедура лекува 95% от случаите и има ниска степен на усложнения – плюс добре заслужена репутация за това, че е болезнена. Процедурата изисква обща анестезия, но пациентите могат да се приберат вкъщи в същия ден. Пациентите обикновено могат да се върнат на работа след 7-10 дни.

Скована хемороидопексия. Алтернатива на традиционната хемороидектомия се нарича скована хемороидопексия.

Тази процедура третира кървене или пролапса на вътрешни хемороиди. Хирургът използва устройство за захващане, за да закрепи хемороидите в нормално положение.

Подобно на традиционното отстраняване на хемороиди, хемороидопексията се извършва под обща анестезия като дневна хирургия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button