Как да разпознаем Опасните бенки? ( Снимки)

Бенките са много чести и повечето хора имат една или повече. Те са концентрации на клетки, произвеждащи пигмент (меланоцити) във вашата кожа.

В тази статия, базирана на научни проучвания, ще предоставим пълна информация за бенките по тялото.

Причината за бенките не е добре разбрана. Смята се, че това е взаимодействие на генетични фактори и увреждане на слънцето в повечето случаи.

Новите бенки обикновено се появяват в моменти, когато нивата на хормоните ви се променят, например по време на бременност.

Как да разпознаем опасните бенки?

бенки-на-кожата

Бенките които се считат за „безопасни“ или не са изложени на риск от рак, обикновено имат няколко общи черти.

Те обикновено приличат на обикновени къртици и имат:

 • Чисти ръбове,
 •  Гладка или куполна форма,
 • Са с диаметър около ¼ инча (6 мм)
 • Остават със същата форма, размер или цвят с течение на времето.

Важно е да направите бърз опис на бенката на тялото си, за да можете да разпознавате всички промени, които могат да се появят с течение на времето.

Разбирането на това, което е нормално за тялото ви, е от ключово значение за улавяне на ранните симптоми на рак на кожата и профилактика.

Предупредителни признаци, че може да са ракови

Потърсете тези показатели, че вашият мол може да бъде ракообразен:

· Промяна в размера (увеличаване на размера)
· Промяна в формата (особено при неправилни ръбове)
· Промяна в цвета (особено потъмняване или излагане на много оттенъци)
· Загуба на симетрия (обикновените къртици ще са напълно кръгли или овални и обикновено са симетрични)
· Сърбеж, болка или кървене (може би дори да се образува болка)

Възпаление
· Излагане на три различни нюанса на кафяво или черно
· Промяна в кота (удебеляване или повдигане на плосък мол)

Ако забележите някой от тези симптоми, свържете се с лекар, за да прегледате молеца си.

Различните видове бенки

В зависимост от начина, по който са се появили по кожата те биват вродени и придобити.

 • Вродените бенки се появяват още при раждането, или в първите години от живота на човек. Макар и рядко тези образувания могат да увеличат драстично размерите си и да се превърнат в сериозен естетичен и дори здравословен проблем. В случай че претърпят трансформация, те се наричат конгенитални меланоцитни невуси.
 • Придобитите бенки са по-често срещани.
  Те се появяват през ранното детство и броят им се увеличава през пубертета. Под различни въздействия, те могат да се надигнат, да станат релефни и дори да се покрият с косми.
 • Един от най-честите въпроси, които си задаваме, когато открием нова бенка по тялото си е дали те са опасни. Дерматолозите успокояват, че повечето са доброкачествени.
 • Меланомът е рядко срещана, но много опасна форма на кожен рак. Проучвания сочат, че превръщането на бенките в меланон е свързано със слънчеви изгаряния. Много рядко някои от тях могат да претърпят злокачествени промени и да се развие малигнен меланом.

6 Методи за премахване на бенки по лицето

Редица уебсайтове предлагат „направи си сам“ съвети за премахване на бенка у дома. Не е доказано, че тези методи работят, а някои може да са опасни. 

Трябва да говорите с Вашия лекар за рисковете, преди да опитате каквито и да било домашни средства за отстраняване на бенки.

Някои от тези недоказани методи включват:

 • изгаряне на бенката с ябълков оцет
 • залепване на чесън към бенката, за да го разгради отвътре
 • прилагане на йод върху бенката, за да убие клетките вътре

Други домашни средства, които твърдят, че премахват бенки, включват прилагане:

 • смес от сода за хляб и рициново масло
 • бананова обелка
 • масло от тамян
 • масло от чаено дърво
 • водороден прекис
 • алое вера
 • ленено масло

Аптеките и онлайн магазините също продават кремове за премахване на бенки. 

За да използвате тези кремове, първо изстържете горната част на бенката. 

След това втривате крема в бенката. ю

Всичко това не Ви го препоръчваме – говорете с лекар!

По-безопасни алтернативи

По-безопасен начин да прикриете бенки, ако не сте наясно с тях, е да ги покриете с грим. 

Ако имате коса, растяща от бенка, за вас е безопасно да подстрижете косата или да я отскубете.

Какво трябва да знаем за бенките ?

Бенките са кожни образувания на нивото на кожата или леко са­ дигнати, по-светли или по-тъмни, със или без косми. Те невинаги са неестетични, дори в много случаи придават своеобразна хубост на лицето.

Много е важно да се знае, че бенките не трябва никога да се питат , чоплят или разраняват. Ако жената все пак иска да отстрани бенките си, народната медицина препоръчва мазила.

Какво трябва да знаем за бенките ?

Бенката е повдигнато петно на кожата ни, съставено от кожни клетки, които са се развили в група, а не поотделно. Тези клетки се наричат меланоцити и са отговорни за производството на меланин, пигмента (цвета) в кожата ни.

Бенките могат да се образуват от излагане на слънце, но ние също се раждаме с тях, наследявайки ги генетично.

Въпреки че броят на бенките варира от човек на човек, хората с добра плътност обикновено имат повече бенки, поради по-ниски количества меланин в кожата им, а средният възрастен има между 10 и 40 мола.

Бенките идват и след  хормонални промени като бременност или пубертет.

Повечето хора развиват повече бенки на кожата си по естествен начин с възрастта и излагането на слънце и – по-голямата част от времето – тези бенки са безвредни.

Трябва обаче значи и редовно да провеждаме кожни прегледи (препоръчваме месечно, особено ако имате роднина с рак на кожата или най-малко на всеки три месеца), за да видите дали нашите бенки са се променили.

Видове бенки по кожата

Не всички бенки са еднакви. Ето кратко ръководство за типовете бенки и какво означават те за кожата ни.

Добре е да се отбележи, че бенките са категоризирани от множество фактори, включително когато се развиват, къде се намират в кожата и дали те показват типични или нетипични симптоми.

Това означава, че бенки често се описват от множество класификации. Например, може да имате общ придобит неврон или нетипичен вроден внус.

Често срещани

Често срещани са този, който обикновено е с диаметър 5-6 мм, има различни ръбове, гладка куполообразна повърхност и дори пигментация.

Тези бенки обикновено се срещат на кожата, която е редовно изложена на слънце и има потенциал да се превърне в рак на кожата, но това е рядко явление.

Атипични бенки

Атипични бенки  или диспластичните неви са бенки, които проявяват неправилни симптоми. Те обикновено имат размити или размазани граници   и са разнообразни по цвят, по-големи от повечето бенки и имат плоски и повдигнати елементи.

Докато диспластичните неви споделят много от същите признаци на предракови или ракови бенки, повечето диспластични неви са доброкачествени. Въпреки това, човек с много диспластични неви е с повишен риск от рак на кожата.

Колкото повече диспластични неви човек има, толкова по-голям е рискът. Редовните самостоятелни прегледи са важни за откриването на промени в тези типове бенки.

Last medically reviewed on December 12, 2021

Научен източник:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877050915001441/pdf?md5=8bb8771c524556053cb3bef0fc8ba901&pid=1-s2.0-S1877050915001441-main.pdf

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button