Меланом: Информация за най-агресивния рак на кожата

Излагането на слънчеви лъчи носи в нас хубави дни и летни приключения, но за съжаление нашата любов към слънцето носи висок риск: рак на кожата.

 Плоскоклетъчните карциноми представляват по-голямата част от случаите, в които можем да получим увреждане на кожата, меланомът, е най-агресивната форма, която заема голям дял от смъртните случаи причинени от рак на кожата. 

В тази статия, разкриваме неговите отличителни черти, различните видове и начините за откриването му.

Определение и основни характеристики на меланом

Меланомът е тумор, произведен от злокачествена трансформация на меланоцити.

Честотата на злокачествения меланом бързо нараства в световен мащаб и това увеличение се случва с по-бързи темпове от това на всеки друг рак, с изключение на рака на белия дроб при жените

Средната възраст при поставяне на диагнозата е 57 години, а до 75% от пациентите са на възраст под 70 години 1Ghazawi FM, Darwich R, Le M, Rahme E, Zubarev A, Moreau L, Burnier JV, Sasseville D, Burnier MN, Litvinov IV. Uveal melanoma incidence trends in Canada: a national comprehensive population-based study. Br J Ophthalmol. 2019 Dec;103(12):1872-1876. [PubMed] [Reference list].

Меланом:

Определение: Меланомът е най-агресивната форма на рак на кожата, възникваща от неконтролирания растеж на клетки, произвеждащи пигмент, наречени меланоцити.

Той представлява по-малък процент от диагностицираните ракови заболявания на кожата, но е отговорен за по-голямата част от смъртните случаи, свързани с рак на кожата.

Характеристики:

 • Асиметрия: Меланомите често имат неправилна форма с неравномерни граници, за разлика от типичните бенки.
 • Неравномерност на границите: Ръбовете на меланома могат да бъдат назъбени или вдлъбнати, за разлика от гладките, дефинирани ръбове на бенките.
 • Цветови вариации: Меланомите могат да показват множество нюанси на кафяво, черно, червено, бяло или синьо в рамките на една и съща лезия, докато бенките обикновено имат еднакъв цвят.
 • Диаметър: Меланомите може да са по-големи от 6 mm в диаметър, въпреки че размерът сам по себе си не е точна стойност.
 • Еволюция: Меланомите са склонни да променят размера, формата или цвета си с течение на времето, докато бенките обикновено остават еднакви.

Рак на кожата:

Определение: Ракът на кожата е неконтролиран растеж на анормални клетки в кожата. Основно се причинява от ултравиолетово (UV) лъчение от слънцето или солариумите. Има три основни вида: базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом.

Характеристики

 • Ненормален растеж: Ракът на кожата се появява като нови бенки, подутини, люспести петна или рани, които продължават или растат.
 • Кървене или изтичане: Някои видове рак на кожата могат да кървят или да изпускат течност.
 • Сърбеж или болка: Засегнатата област може да стане сърбяща или болезнена.
 • Незаздравяващи рани: Отворените рани, които не заздравяват в рамките на разумен период от време, могат да бъдат ракови.

Меланоцитни мутации:

Определение: Мутациите са промени в генетичния код на клетката. При меланома специфични мутации се натрупват в меланоцитите, нарушавайки техния нормален контрол на растежа и водейки до неконтролирана пролиферация.

Характеристики:

 • BRAF мутация: Най-често срещаната мутация в меланома, засягаща приблизително половината от всички случаи. Той насърчава растежа и оцеляването на клетките.
 • NRAS и NRAS мутации: По-рядко срещани от BRAF, но също играят роля в развитието на меланома.
 • ТР53 мутация: засяга туморния супресорен ген р53, възпрепятствайки способността му да предотвратява неконтролиран клетъчен растеж.
 • Множество мутации: Меланомът обикновено е резултат от комбинация от тези и други мутации, всяка от които допринася за раковия фенотип.

Ранното откриване и диагностика са от решаващо значение за успешното лечение на меланома.

Редовните посещени при лекар са от съществено значение за ранното откриване. Ако забележите подозрителни промени по кожата си, незабавно се консултирайте с дерматолог.

Рискови фактори за образуване на malignant melanoma

Прекомерното излагане на ултравиолетова (UV) радиация, е най-големият рисков фактор за меланома.

Тази невидима заплаха тихо уврежда клетките на кожата ни, потенциално води до неконтролирания растеж, който определя този агресивен рак.

Излагането на слънце не е единственият фактор.

Излагане на слънце:

Ултравиолетовото (UV) лъчение, излъчвано както от слънцето, така и от солариумите, прониква в кожата, увреждайки ДНК и ускорявайки клетъчните мутации.

Честите слънчеви изгаряния, особено в детството, значително увеличават риска от меланом.

Ако се излагате на слънце в продължителни периоди, без защита, използването на слънцезащитни кремове е задължително.

Генетична предразположеност:

Генетиката играе важна роля. Наличието на близки роднини (родители, братя и сестри, деца) с меланом увеличава риска.

Специфични генни мутации могат да предразположат хората към развитие на меланом.

Мутацията BRAF, например, се открива в около половината от всички случаи на меланома, като влияе върху растежа и оцеляването на клетките.

Протеини и плътност на косата: сложна връзка:

Генните вариации на меланокортин 1 рецептор (MC1R) влияят на това как телата ни произвеждат меланин, пигментът, който придава цвета на кожата.

Хората с определени вариации на MC1R, които често се свързват с по-светла кожа, червена коса и сини очи, имат по-висок риск за развитие на меланом.

Гъстотата на косата също може да играе роля. Изтъняването на косата на скалпа или ръцете може да означава нарушени механизми за възстановяване на ДНК, което потенциално увеличава риска от меланом.

Запомнете: рисковите фактори не гарантират развитие на меланом. Обратно, някой без установими рискови фактори може да развие болестта.

Стадии и етапи при развитието на меланома

Меланомът, като всяко заболяване, има свои собствени етапи. Чрез разбирането на етапите на меланома, ние получаваме ценна информация за неговата тежест и потенциална прогресия.

Това ни дава възможност да вземаме информирани решения и да търсим подходящо лечение в точното време.

Етап 0: Melanoma in Situ– Тихата буря:

Този най-ранен стадий, известен също като меланом in situ, означава анормален клетъчен растеж, ограничен до най-външния слой на кожата (епидермиса). В този етап той не навлиза в по-дълбоките тъкани.

Етапи I до IV: прогресия

С напредването на меланома той се категоризира в етапи от I до IV въз основа на няколко фактора:

 • Дебелина на тумора: Измерена в милиметри, тя показва дълбочината на проникване в кожата.
 • Влошаване: Отворена рана на повърхността на меланома означава по-напреднало заболяване.
 • Засягане на лимфни възли: Разпространението на меланома в близките лимфни възли, имунната система на тялото филтрира, сигнализира за повишена тежест.
 • Далечни метастази: В най-напредналите стадии (III и IV), ракът се разпространява в отдалечени органи като бели дробове, черен дроб или мозък, което означава критичен момент.

Всеки етап има свои собствени последици за лечението и прогнозата. Ранното откриване (етапи I и II) предлага значително по-висок процент на излекуване чрез хирургично отстраняване.

С напредването на етапите сложността на лечението се увеличава, често включвайки комбинации от операция, лъчева терапия, имунотерапия и таргетна терапия.

Метастази

Метастазите, разпространението на рака извън първоначалното му място, е повратна точка в прогресията на меланома.

Ранните етапи рядко включват метастази, но с напредването на болестта рискът раковите клетки да се отделят и да се установят в отдалечени органи като белите дробове или мозъка нараства драстично.

Това значително влияе върху прогнозата и възможностите за лечение.

Ранното откриване е от първостепенно значение, тъй като предлага най-добрия шанс за успешно лечение. Не се колебайте да се консултирате с вашия лекар при всякакви притеснения или подозрителни кожни промени.

Борба с меланома: възможности за лечение

След като знаем стадиите на меланома, е време да проучим различните начини за лечение.

Хирургия: Първата линия на защита:

При ранен стадий на меланом хирургията остава крайъгълният камък на лечението.

Целта е да се премахне напълно раковата тъкан с ясни граници, често комбинирано с биопсия на сентинелен лимфен възел, за да се оцени потенциалното разпространение.

Обемът на операцията варира в зависимост от стадия и местоположението на меланома.

Имунотерапия:

Този революционен подход използва собствената имунна система на тялото за борба с рака.

Инхибиторите на контролните точки действат, като премахват спирачките на имунната система, позволявайки й да разпознае и атакува меланомните клетки.

Този целенасочен подход променя лечението на меланома, предлагайки значителни ползи и подобрени нива на преживяемост, особено при напреднали стадии.

Целева терапия

Тези лекарства са насочени към специфични молекулярни аномалии в клетките на меланома, нарушавайки техния растеж и пътища за оцеляване.

Например, лекарства, насочени към BRAF мутацията, преобладаваща в много меланоми, са показали забележителен успех в контролирането на болестта.

Лъчева терапия: При напреднали стадии:

Въпреки че не се използва често самостоятелно, лъчетерапията играе решаваща роля при лечението на напреднал меланом, особено когато са засегнати лимфни възли или в случаите, когато операцията е невъзможна.

Химиотерапия

Химиотерапията използва мощни лекарства за унищожаване на раковите клетки в цялото тяло.

Въпреки че е ефективен при някои напреднали случаи на меланом, тя има значителни странични ефекти.

Използването му намаля с появата на имунотерапията и таргетната терапия, но остава опция в специфични ситуации.

Запомнете: Оптималният подход за лечение на меланома е силно индивидуален и зависи от различни фактори като стадий, цялостно здраве и специфични генетични мутации.

Как да разпознаем опасните бенки?

Меланом

Бенките които се считат за „безопасни“ или не са изложени на риск от рак, обикновено имат няколко общи черти.

Те обикновено приличат на обикновени къртици и имат:

 • Чисти ръбове,
 •  Гладка или куполна форма,
 • Са с диаметър около ¼ инча (6 мм)
 • Остават със същата форма, размер или цвят с течение на времето.

Важно е да направите бърз опис на бенката на тялото си, за да можете да разпознавате всички промени, които могат да се появят с течение на времето.

Разбирането на това, което е нормално за тялото ви, е от ключово значение за улавяне на ранните симптоми на рак на кожата и профилактика.

Предупредителни признаци, че може да са ракови

Потърсете тези показатели, че вашият мол може да бъде ракообразен:

· Промяна в размера (увеличаване на размера)
· Промяна в формата (особено при неправилни ръбове)
· Промяна в цвета (особено потъмняване или излагане на много оттенъци)
· Загуба на симетрия (обикновените къртици ще са напълно кръгли или овални и обикновено са симетрични)
· Сърбеж, болка или кървене (може би дори да се образува болка)

Възпаление
· Излагане на три различни нюанса на кафяво или черно
· Промяна в кота (удебеляване или повдигане на плосък мол)

Ако забележите някой от тези симптоми, свържете се с лекар, за да прегледате молеца си.

Различните видове бенки

В зависимост от начина, по който са се появили по кожата те биват вродени и придобити.

 • Вродените бенки се появяват още при раждането, или в първите години от живота на човек. Макар и рядко тези образувания могат да увеличат драстично размерите си и да се превърнат в сериозен естетичен и дори здравословен проблем. В случай че претърпят трансформация, те се наричат конгенитални меланоцитни невуси.
 • Придобитите бенки са по-често срещани.
  Те се появяват през ранното детство и броят им се увеличава през пубертета. Под различни въздействия, те могат да се надигнат, да станат релефни и дори да се покрият с косми.
 • Един от най-честите въпроси, които си задаваме, когато открием нова бенка по тялото си е дали те са опасни. Дерматолозите успокояват, че повечето са доброкачествени.
 • Меланомът е рядко срещана, но много опасна форма на кожен рак. Проучвания сочат, че превръщането на бенките в меланон е свързано със слънчеви изгаряния. Много рядко някои от тях могат да претърпят злокачествени промени и да се развие малигнен меланом.

6енки.

Last medically reviewed 17 февруари, 2024

Референции:

 1. Ghazawi FM, Darwich R, Le M, Rahme E, Zubarev A, Moreau L, Burnier JV, Sasseville D, Burnier MN, Litvinov IV. Uveal melanoma incidence trends in Canada: a national comprehensive population-based study. Br J Ophthalmol. 2019 Dec;103(12):1872-1876. [PubMed] [Reference list]

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877050915001441/pdf?md5=8bb8771c524556053cb3bef0fc8ba901&pid=1-s2.0-S1877050915001441-main.pdf

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button