Здравни проблеми

Нови бенки по лицето и тялото – как да разпознаем опасните

Бенките са много чести и повечето хора имат една или повече. Те са концентрации на клетки, произвеждащи пигмент (меланоцити) във вашата кожа.

Хората със светла кожа са склонни да имат повече бенки.

Причината за бенките не е добре разбрана. Смята се, че това е взаимодействие на генетични фактори и увреждане на слънцето в повечето случаи.

Обикновено бенките се появяват в детството и юношеството и се променят по размер и цвят, докато растете.

Новите бенки обикновено се появяват в моменти, когато нивата на хормоните ви се променят, например по време на бременност.

Повечето бенки са с диаметър под 1/4 инча. Молевият цвят варира от розово до тъмно кафяво или черно. Те могат да бъдат навсякъде по тялото ви, сами или на групи.

Какво трябва да знаем за бенките ?

Бенките са кожни образувания на нивото на кожата или леко са­ дигнати, по-светли или по-тъмни, със или без косми. Те невинаги са неестетични, дори в много случаи придават своеобразна хубост на лицето.

Много е важно да се знае, че бенките не трябва никога да се питат , чоплят или разраняват. Ако жената все пак иска да отстрани бенките си, народната медицина препоръчва мазила.

Какво трябва да знаем за бенките ?

Бенката е повдигнато петно на кожата ни, съставено от кожни клетки, които са се развили в група, а не поотделно. Тези клетки се наричат меланоцити и са отговорни за производството на меланин, пигмента (цвета) в кожата ни.

Бенките могат да се образуват от излагане на слънце, но ние също се раждаме с тях, наследявайки ги генетично.

Въпреки че броят на бенките варира от човек на човек, хората с добра плътност обикновено имат повече бенки, поради по-ниски количества меланин в кожата им, а средният възрастен има между 10 и 40 мола.

Бенките идват и след  хормонални промени като бременност или пубертет.

Повечето хора развиват повече бенки на кожата си по естествен начин с възрастта и излагането на слънце и – по-голямата част от времето – тези бенки са безвредни.

Трябва обаче значи и редовно да провеждаме кожни прегледи (препоръчваме месечно, особено ако имате роднина с рак на кожата или най-малко на всеки три месеца), за да видите дали нашите бенки са се променили.

Видове бенки по кожата

Не всички бенки са еднакви. Ето кратко ръководство за типовете бенки и какво означават те за кожата ни.

Добре е да се отбележи, че бенките са категоризирани от множество фактори, включително когато се развиват, къде се намират в кожата и дали те показват типични или нетипични симптоми.

Това означава, че бенки често се описват от множество класификации. Например, може да имате общ придобит неврон или нетипичен вроден внус.

Често срещани

Често срещани са този, който обикновено е с диаметър 5-6 мм, има различни ръбове, гладка куполообразна повърхност и дори пигментация.

Тези бенки обикновено се срещат на кожата, която е редовно изложена на слънце и има потенциал да се превърне в рак на кожата, но това е рядко явление.

Атипични бенки

Атипични бенки  или диспластичните неви са бенки, които проявяват неправилни симптоми. Те обикновено имат размити или размазани граници   и са разнообразни по цвят, по-големи от повечето бенки и имат плоски и повдигнати елементи.

Докато диспластичните неви споделят много от същите признаци на предракови или ракови бенки, повечето диспластични неви са доброкачествени. Въпреки това, човек с много диспластични неви е с повишен риск от рак на кожата.

Колкото повече диспластични неви човек има, толкова по-голям е рискът. Редовните самостоятелни прегледи са важни за откриването на промени в тези типове бенки.

Как да разберем дали бенката ни е безопасна ?

бенки-на-кожата

Бенките които се считат за „безопасни“ или не са изложени на риск от рак, обикновено имат няколко общи черти.

Те обикновено приличат на обикновени къртици и имат:

  • Чисти ръбове,
  •  Гладка или куполна форма,
  • Са с диаметър около ¼ инча (6 мм)
  • Остават със същата форма, размер или цвят с течение на времето.

Важно е да направите бърз опис на бенката на тялото си, за да можете да разпознавате всички промени, които могат да се появят с течение на времето.

Разбирането на това, което е нормално за тялото ви, е от ключово значение за улавяне на ранните симптоми на рак на кожата и профилактика.

Предупредителни признаци, че може да са ракови

Потърсете тези показатели, че вашият мол може да бъде ракообразен:

· Промяна в размера (увеличаване на размера)
· Промяна в формата (особено при неправилни ръбове)
· Промяна в цвета (особено потъмняване или излагане на много оттенъци)
· Загуба на симетрия (обикновените къртици ще са напълно кръгли или овални и обикновено са симетрични)
· Сърбеж, болка или кървене (може би дори да се образува болка)

Възпаление
· Излагане на три различни нюанса на кафяво или черно
· Промяна в кота (удебеляване или повдигане на плосък мол)

Ако забележите някой от тези симптоми, свържете се с лекар, за да прегледате молеца си.

Премахване на бенките с народна медицина

Сутрин, обед и вечер 20 минути преди лягане се взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, по 10 г настойка от дилянка (тинктура валериана – обикновена) и настойка от глогов цвят (тинктура кратеги) и 3 ме-сести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машина за месо без семките.

Десет минути след това се изпива по 1 винена чашка от 75 г (задеца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея, синя тинтява, цикория (листа и стебла) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка и бяла черница (листа) 100 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват в 0,6 л вряща вода и захлупе­но ври 10 минути, а като изстине, се прецежда.

Диета за бенките

Диетата е както при пъпки (акне) с добавка след ядене по 1-2 ча­ени лъжички бъзов мармалад с малко мед. Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) се пие чай от бял равнец (2 супени лъжици цвят се запарват с 0,5 литра вряща вода и захлупено кисне 1 час).

Два часа след ядене се взема колкото царевично зърно от следната смес: 50 г чист боров катран (предварително измит последователно в 9 води, за да добие жълтеникав цвят), 10 г нишадър на прах и 5 г рафинирана сяра (от аптеката).

Всичко това се обърква старателно, като по малко се прибавя и кафе от фий, за да стане сместа гъста ка­то тесто, от което се правят казаните „зърна“.

След това се овалват в кафе от фий или царевично брашно, за да не слепнат, и се нареждат в кутийка.

Отвари, чайове и компреси за бенки

Заедно с катранените зърна се изпива пак по 1 чаша отварка. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 0,5 л топла вода (за деца 0,150-0,250 л), последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, сухо изтриване на лицето и налагане на кръста (областта на бъбреците) с торбичка от тънко хасе (25 на 15 см), напълнена с топъл (36°С) селски хлебен квасец, гъсто замесен, и то преди 4 часа.

Към кваса може да се прибавят 3-9 сини сливи, смачкани без кокичките, или пък 3-9 маслини, счукани с кокич-ките, и двете поръсени с по 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах. Тази процедура се съпровожда с компрес на корема (отпред) от 2-4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (7 листа в 0,5 л вода врят 10 минути); отгоре се поставят вестник и вълнен пояс, който да закрепи торбичката.

На шията също се прави компрес от 2 бархетни парчета, натопени в ореховата отварка, а на главата – шапка от зелен лист и от прясно зеле, леко напръскани с малко оцет от вътрешната му страна и отгоре вълнена шапка. Върху всяка бенка се слага по 1/2 синя слива, поръсена с пудра захар, и върху нея се залепва:

а) ако е обикновена бенка – питка с квасец и книжка отгоре;

б) ако бенката е подута и голяма – няколко вечери поред топла лапа от средата на бял хляб, сварен с малко вино;

в) ако е със засъхнал край, налага се с топла лапа от малко царе­ вично брашно, попарено с малко вряла вода, разбъркано добре, за да стане гъсто.

Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, коре­ма и половите органи, сухо изтриване и обличане, последвано от 10 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни издишвания през устата.

Бенките се намазват с памуче, натопено в хладка отварка от смил (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 0,5 л вряща вода и захлупени врят 10 минути; като изстине, се прецежда), или с малко кокоша мас, стопена на водна баня. В неделя – пълна почивка от всичко с излет в планината.

Различните видове бенки

В зависимост от начина, по който са се появили по кожата те биват вродени и придобити.

  • Вродените бенки се появяват още при раждането, или в първите години от живота на човек. Макар и рядко тези образувания могат да увеличат драстично размерите си и да се превърнат в сериозен естетичен и дори здравословен проблем. В случай че претърпят трансформация, те се наричат конгенитални меланоцитни невуси.
  • Придобитите бенки са по-често срещани.
    Те се появяват през ранното детство и броят им се увеличава през пубертета. Под различни въздействия, те могат да се надигнат, да станат релефни и дори да се покрият с косми.
  • Един от най-честите въпроси, които си задаваме, когато открием нова бенка по тялото си е дали те са опасни. Дерматолозите успокояват, че повечето са доброкачествени.
  • Меланомът е рядко срещана, но много опасна форма на кожен рак. Проучвания сочат, че превръщането на бенките в меланон е свързано със слънчеви изгаряния. Много рядко някои от тях могат да претърпят злокачествени промени и да се развие малигнен меланом.

Последна актуализация : 12.08.2019 година

Беше ли полезна тази статия за вас ?

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close