7 Невероятни ползи на Мед от детелина

Медът от детелина е популярен поради сладкия си, меко флорален вкус.

За разлика от други обичайни подсладители като трапезната захар, той е богат на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които могат да са от полза за вашето здраве.

Тази статия разглежда приложенията, хранителните показатели и ползите за здравето на детелиновия мед.

Какви ползи има мед от детелина?

Медът от детелина предлага няколко потенциални ползи за здравето.

1. Антивирусен и антибактериален потенциал

Детелиновият и други видове мед имат антивирусни и антибактериални ефекти.

В проучване, сравняващо антибактериалния капацитет на 16 различни видове мед, сортът детелина е имал най-силното антибактериално действие срещу вредните клетки на Staphylococcus aureus – еквивалентно на доза от 2,2 mg на антибиотика канамицин.

В допълнение, това е ефективна антибактериална превръзка за рани, като изгаряния и драскотини, тъй като бактериите не могат да развият устойчивост на мед.

В едно 3-месечно проучване, в което детелиновият мед е бил използван като превръзка за 30 различни рани от стъпало на диабетици, 43% от раните са зараснали напълно, а други 43% били значително намалени по размер и брой бактерии.

Медът от детелина също може да бъде добър срещу вирусите.
Едно проучване установило, че прилагането на 5% разтвор на мед от детелина върху кожни клетки, заразени с вируса на варицелата, значително намалява процента на оцеляване на вируса.

Имайте предвид, че свежият, пресен мед може да има по-силни антибактериални свойства от сортовете, които са пастьоризирани или съхранявани за дълъг период.

Свързана статия: Мента – магическата билка, която цери от кашлица, и още 100 болежки

2. Богат на антиоксиданти

Медът от детелина е пълен с антиоксиданти – съединения, които могат да предотвратят или намалят клетъчните увреждания, причинени от нестабилни молекули, известни като свободни радикали.

Това може да намали риска от заболявания.

В проучване върху плъхове екстрактът от мед от детелина е предотвратил увреждане на черния дроб, причинено от свободните радикали, вероятно поради антиоксидантния капацитет на екстракта.
Медът от детелина е особено богат на противовъзпалителни антиоксиданти флаванол и фенолова киселина. Флаванолите могат да подобрят здравето на сърцето и белите дробове, докато фенолните киселини укрепват централната ви нервна система.

Свързана статия: Топ 10 висококачествени антиоксидантни храни

3. По-малко недостатъци от захарта

Въпреки че медът е предимно захар, той има няколко уникални предимства, които го правят по-добър избор от трапезната захар или други подсладители, като високофруктозен царевичен сироп (HFCS).
Някои проучвания показват, че медът може да е по-добър за здравето на сърцето и контрола на теглото от трапезната захар.


В 6-седмично проучване при 60 души, консумиращи или 70 грама мед или трапезна захар, хората от групата на меда имат по-нисък общ холестерол, LDL (лош) холестерол и триглицериди, както и по-високи нива на HDL (добър) холестерол.


Освен това, проучване при 80 деца отбелязва, че една доза мед причинява по-малък отговор на кръвната захар от равна доза на трапезната захар – включително при участници с диабет тип 1.
Въпреки че медът е по-здравословен от трапезната захар, той все още се счита за добавена захар и трябва да бъде консумиран с норма.
Храненето с високо съдържание на добавени захари – без значение от вида – е свързано със затлъстяване и повишен риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак.


За оптимално здраве по-малко от 5% от дневните ви калории трябва да идват от добавени захари.

Произход и приложения

Медът от детелина е гъст, сладък сироп, приготвен от пчели, които събират нектар от растения детелина. Той е мек на вкус и лек на цвят, което го прави популярен избор сред любителите на меда.
Растенията от детелина са много разпространени, устойчиви на атмосферни влияния, поради което медът от детелина е широко разпространен.


Медът от детелина има приятен аромат и много хора го използват за подслаждане на чай, кафе и десерти.
Освен това, поради нарастващия интерес към по-здравословните алтернативи на захарта, производителите на храни предлагат повече подсладени с мед храни и напитки.


Медът от детелина също често се използва в лекарства за настинка и кашлица, поради уникалните си стимулиращи здравето свойства, включително антибактериалните си качества и успокояващ ефект при болки в гърлото.

Хранителни стойности

Детелиновият мед е с високо съдържание на захар, но също така осигурява някои хранителни вещества.
Една супена лъжица (21 грама) детелинов мед съдържа:

  • Калории: 60 калории
  • Протеин: 0 гр.
  • Мазнини: 0 гр.
  • Въглехидрати: 17 гр.

Този вид мед е предимно въглехидрати под формата на естествени захари. Въпреки това, той също така предлага малки количества различни витамини и минерали, включително магнезий, калий, желязо и цинк.
Нещо повече, той е богат на антиоксидантни съединения, които могат да бъдат от полза за вашето здраве.

Сравнение с други видове мед

Съдържанието на хранителни вещества, ароматът и цветът на меда зависят от вида нектар, от който се произвежда, както и от времето за обработка и съхранение.


Наред с детелиновия мед, други видове със същия цвят и лек вкус включват люцерна, портокалов цвят и мед от див цвят. Тези сортове са сходни по съдържание на антиоксиданти.


Въпреки това медът от елда и манука, които често се използват за лекарство, е много по-тъмен на цвят и по-богат на вкус, което може да се дължи на по-високото им съдържание на минерали и антиоксиданти.

Медът Манука, произведен от растение, родено в Нова Зеландия, също е ценен с мощния си лекарствен потенциал.

Въпреки че има повече антиоксиданти, отколкото детелиновия мед, едно изследване установява, че 5% разтвори, съответно, на мед от манука и детелина, са еднакво ефективни за спиране на разпространението на вируса на варицелата

Независимо от това, ако използвате мед за медицински цели, може да изберете по-тъмен сорт, като елда или манука.

Свързана статия: Пчетелeн мед: ползи за здравето и 20 научно доказни приложения

Back to top button