7 Съвети при болки в кръста

Повечето болки в кръста отминават от само себе си, въпреки че може да отнеме известно време.

Приемът на обезболяващи без рецепта и почивка може да помогне. Престоят в леглото обаче повече от 1 или 2 дни може да го влоши, според клинично проучване на medlineplus.

Ако имате болки в гърба, не сте сами. Около 80% от възрастните изпитват болки в кръста в някакъв момент от живота си.

Това е най-честата причина за увреждане на работното място и водещ фактор за пропуснатите работни дни.

В голямо проучване повече от една четвърт от възрастните съобщават, че са имали болки в кръста през последните 3 месеца.

Мъжете и жените са еднакво засегнати от болки в гърба, които могат да варират по интензивност от тъпа, постоянна болка до внезапно, остро усещане, което оставя лицето недееспособно.

Съвети за лечение при болки в кръста

Взимането на някои обезболяващи, оставащи активни и някои специфични упражнения обикновено са най-полезни за хора с болки в гърба. Някои хора обаче се нуждаят от допълнително лечение.

1. Физиотерапия

Физиотерапията може да бъде полезна за подобряване на вашата сила и гъвкавост. Упражнението е едно от най-ефективните лечения за болки в гърба. А физиотерапевт може да помогне да наблюдава вашата програма за упражнения и да препоръча конкретни упражнения, за да помогне.

Практически упражнения като манипулация и мобилизация на гръбначните стави, могат да помогнат за премахването на болки в гърба, заедно с упражнения.

Тези техники за ръчна терапия обикновено се извършват от остеопати, хиропрактици и физиотерапевти.

Тези терапии може да не са подходящи за всички условия и болки. Говорете с Вашия лекар, ако мислите да опитате някое от тях.

И не забравяйте да обясните на терапевта какво състояние имате.

2. Лекарства

Ако стандартните болкоуспокояващи или НСПВС не работят за Вас, Вашият лекар може да предложи някои допълнителни лечения.

1. Амитриптилин

Амитриптилинът действа за отпускане на мускулите и подобряване на съня. Обикновено ще Ви бъде предписана най-ниската възможна доза, за да контролирате симптомите си.

Ако началната доза не работи, дозата може да се увеличи постепенно. Този подход ще помогне за намаляване на риска от странични ефекти, които могат да включват сухота в устата, сънливост и замъглено виждане.

Ако имате тези странични ефекти, трябва да спрете лечението и да обсъдите това с Вашия лекар.

2. Габапентин / прегабалин

Габапентин и прегабалин обикновено не се прилагат като лечение от първа линия за „обикновена“ болка в гърба.

Въпреки че не могат да помогнат много при болки в гърба, те могат да помогнат за ишиас, като намалят дразненето на нервите. Може да се наложи да се приемат за шест седмици, а понякога и по-дълго.

Както при всички лекарства, може да има странични ефекти, така че няма да са подходящи за всички. Трябва да обсъдите това с Вашия лекар.

3. Инжекциите

Понякога инжекциите са полезни за по-тежка болка в гърба или ишиас или ако обичайните лечения като физиотерапия и болкоуспокояващи не работят достатъчно добре.

За ишиас, тези инжекции се наричат ​​епидурални, и включват инжектиране на стероид, който е силно противовъзпалително лекарство, и анестетик, близо до гръбначния стълб или през опашната кост, за да се опита и да помогне с болка от „заловен“ нервен корен. ,

Друг вид инжекция, наречена радиочестотна денервация, може да се използва, ако се смята, че болките в гърба идват от естествени промени, които се случват с времето към малките стави в гръбначния стълб, наречени фасетни стави.

3. Хирургия

Много малко хора с болки в гърба се нуждаят от операция. Понякога е необходима операция за спинална стеноза или за тежък ишиас, за да освободи нерва, въпреки че повечето лекари биха препоръчали първо да се опитат други мерки, включително медикаменти, физиотерапия или инжекции.

Може да се наложи спешна операция, ако загубите контрола на пикочния мехур или червата или употребата на краката, но това е изключително рядко.

4. Йога при болки в гърба

Йога може да се мисли като начин за намаляване на стреса, но може да бъде и чудесен начин за облекчаване на мускулните болки. Някои йога пози могат да помогнат за разтягане и укрепване на мускулите в ядрото и гърба. Това може да облекчи болката и да предотврати бъдещи проблеми с гърба.

Практикувайте тези йога пози за няколко минути всеки ден. Те са чудесни за начинаещи. Можете да добавите нови за по-напрегнато разтягане по-късно.

Съвети за предотвратяване на болки в гърба?

Повтарящите се болки в гърба в резултат на неправилно движение н на тялото често могат да бъдат предотвратени, като се избягват движения, които разтърсват или натоварват гърба, поддържат правилната стойка и правилно повдигат предметите.

Много наранявания, свързани с работата, са причинени или утежнени от стресови фактори, като тежко повдигане, контактно напрежение (повтарящ се или постоянен контакт между меката тъкан и твърд или остър предмет), вибрации, повтарящи се движения и неудобна поза.

Използването на ергономично проектирани мебели и оборудване за защита на тялото от нараняване у дома и на работното място може да намали риска от нараняване на гърба.

Използването на лумбални опори под формата на широки еластични ленти, които могат да бъдат затегнати, за да се осигури подкрепа на долната част на гърба и коремните мускули за предотвратяване на болки в кръста, остава спорно.

Такива опори са широко използвани въпреки липсата на доказателства, показващи, че те действително предотвратяват болката.

Многобройните проучвания са установили, че използването на лумбалните опори не дава ползи по отношение на превенцията и лечението на болки в гърба.

Как възникват болките в кръста ?

Болката може да започне внезапно в резултат на инцидент или чрез повдигане на нещо тежко, или може да се развие с течение на времето поради свързани с възрастта промени в гръбначния стълб.

Заседнал начин на живот също може да бъде причина за болки в гърба, особено когато ежедневната рутинна работа с прекалено малко упражнения се прекъсва от напрегната тренировка през уикенда.

Болките в гърба са много често срещан проблем и ще засегнат много от нас в някакъв момент по време на живота ни.

Добрата новина е, че в повечето случаи това не е сериозен проблем и може просто да бъде причинен от напрежение на мускул или лигамент. ( сигурен източник )

Как-възниква-болката-в-кръста

Доколкото е възможно, най-добре е да продължите с обичайните си ежедневни дейности, колкото можете и да продължите да се движите.

Да бъдеш активен и да тренираш, няма да влошиш болката в гърба, дори и да имаш малка болка и дискомфорт по-време на движение.

Да останеш активен ще ти помогне да се справиш с болката. Приемането на болкоуспокояващи може да ви помогне да направите това по-лесно.

Прочетете също статията ни Как се лекува възпален нерв на кръста

Как функционира нашият гръб ?

Гръбначният стълб, който също се нарича гръбнак или гръбначния стълб, е една от най-силните части на тялото и ни дава голяма гъвкавост и сила.

Тя се състои от 24 кости, известни като прешлени, една от които седи над другата. Тези кости имат дискове между тях и много силни връзки и мускули около тях за подкрепа.

Също има много кости в опашната кост в долната част на гърба, които са слети и нямат дискове между тях.

От двете страни на гръбначния стълб, има много малки стави, наречени фасетни стави.

Гръбначният мозък преминава вътре в прешлените, които пък го предпазват.

Гръбначният мозък се свързва с мозъка през основата на черепа и с останалата част от тялото чрез нерви, които преминават през пространствата между костите на гръбначния стълб. Тези нерви са известни също като нервни корени.

Когато годините минават, структурите на гръбнака ви, като ставите, дисковете и сухожилията, също стареят. Структурите остават силни, но обичайно е гърбът ви да стане по-твърд, с всяка изминала година.

Какво причинява болки в кръста?

По-голямата част от болките в кръста са механични. В много случаи болката в долната част на гърба се свързва със спондилоза.

Това е термин, който се отнася до общата дегенерация на гръбначния стълб, свързана с нормалното износване, което се случва в ставите, дисковете и костите на гръбначния стълб, тъй като хората стават по-възрастни.

Някои примери за механични причини за болки в кръста са:

 • Най-остра болката в гърба се дължат на навяхвания и щамове. Навяхванията са причинени от претоварване или разкъсване на сухожилията, а щамовете са части в сухожилията или мускулите. И двете могат да се появят от усукване или повдигане на нещо неправилно, вдигане на нещо твърде тежко или прекомерно. Такива движения могат да предизвикат и спазми на мускулите на гърба.
 • Дегенерацията на междупрешленните дискове е една от най-често срещаните механични причини за болки в кръста и се появява, когато обикновено гумените дискове губят целостта като нормален процес на стареене. Тъй като дисковете остаряват, те губят способността си за омекотяване.
 • Херниеви или разкъсани дискове могат да се появят, когато междупрешленните дискове станат компресирани и изпъкнали навън (херния) или руптура, причинявайки болка в кръста.
 • Радикулопатията е състояние, причинено от компресия, възпаление и / или увреждане на корен на гръбначния нерв. Натискът върху нервния корен води до болка, изтръпване или изтръпване, което пътува или излъчва към други области на тялото, които се обслужват от този нерв.

Болките в долната част на гърба рядко са свързани със сериозни основни заболявания, но когато тези състояния се появят, те изискват незабавна медицинска помощ. Сериозните условия включват:

 • Инфекциите не са често срещана причина за болки в гърба. Въпреки това, инфекциите могат да причинят болка, когато включват прешлени, състояние, наречено остеомиелит; междупрешленните дискове, наречени дискотити; или сакроилиачните стави, свързващи долната част на гръбначния стълб с таза, наречен сакроилиит.
 • Туморите са сравнително рядка причина за болки в гърба. Понякога туморите започват отзад, но по-често се появяват в гърба в резултат на рак, който се е разпространил от другаде в тялото.
 • Синдромът на Cauda equina е сериозно, но рядко усложнение на разкъсан диск. Това се случва, когато дисковият материал се избутва в гръбначния канал и компресира връзката на лумбалните и сакралните нервни корени, причинявайки загуба на контрола на пикочния мехур и червата.

Какви са рисковите фактори за развитие на болки в кръста?

Освен основните заболявания, някои други рискови фактори могат да повишат риска от болки в кръста, включително:

 • Възраст: Първата атака на болки в кръста обикновено се среща между 30 и 50 години, а болките в гърба стават все по-чести с напредването на възрастта. Тъй като хората стават по-възрастни, загубата на здравината на костите от остеопороза може да доведе до фрактури и в същото време намалява мускулната еластичност и тонус.
 • Фитнес упражнения: Болките в гърба са по-чести сред хората, които не са физически активни. Слабите гръбни и коремни мускули може да не поддържат правилно гръбначния стълб. „Уикенд воини“ – хора, които излизат и тренират много след като са били неактивни цяла седмица – е по-вероятно да страдат от болезнени наранявания на гърба, отколкото хора, които правят умерена физическа активност ежедневен навик. Проучванията показват, че аеробните упражнения с ниско въздействие са полезни за поддържането на целостта на междупрешленните дискове.
 • Бременността обикновено е придружена от болка в кръста, която е резултат от промени в таза и промени в натоварването. Симптомите на болка в гърба почти винаги решават след раждането.
 • Повишаване на теглото: Наднорменото тегло, затлъстяването или бързото натрупване на значителни количества от теглото могат да поставят стрес на гърба и да доведат до болки в кръста.

Какви са предупредителните признаци за сериозен проблем?

Много рядко болки в гърба или такива, които стигат надолу по крака, са признак за сериозен проблем.

Ако имате някой от следните симптоми, трябва да потърсите спешна медицинска помощ:

 • затруднено контролиране или преминаване на урината
 • загуба на контрол над червата
 • изтръпване около задния проход или гениталиите
 • сериозна слабост в краката ви, така че да ви се стори наистина трудно
 • тежка и продължаваща болка в гърба, която се влошава за няколко седмици.


Горните симптоми могат потенциално да бъдат свързани с рядко, но сериозно състояние, което се нуждае от спешна медицинска помощ.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 14 Октомври, 2019

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button