Топ 10 токсични Продукта, които ползваме всеки ден

Учените сега осъзнават, че химикалите, намиращи се в голям брой от стоките за бита, са по-токсични, отколкото се смяташе преди.

Чрез редица проучвания те откриват кои са 10-те най-токсични продукти, които ползваме често.

Кои продукти са токсични?

Тъй като здравето не е свързано само с за диети и физически упражнения, но и с ограничаване на излагането на токсични вещества, добра идея е да се запознаете с тези неща и да предприемете стъпки за тяхното отстраняване, където е възможно.

1. Парфюмите

Проучване на Агенцията За Опазване на Околната Среда установи, че потенциално опасни химикали обикновено могат да бъдат намерени в парфюмите които ползваме ежедневно.

Токсични химикали като бензалдехид, камфор, етилацетат, бензилацетат, линалоол, ацетон, метиленхлорид и куп други, могат при вдишване да предизвикат замаяност, гадене, сънливост, дразнене на гърлото, очите, кожата и белите дробове, бъбречно увреждане и главоболие.

Свързани статии: Почистване на тялото: 6 начина на детоксикация на тялото + билки

2. Матраците

Много матраци имат високи нива на потенциално вредно съединение, наречено PBDE.

Здравословните проблеми, свързани с всекидневното излагане на влиянието на PBDE включват увреждане на мозъка и репродукцията, намалено качество на спермата и проблеми с щитовидната жлеза и това е особено тревожно, тъй като прекарваме една трета от живота си в леглото.

PBDE е забранено само в Канада и няколко щати на САЩ, така че е добра идея да проверите вашия матрак.

Ако има високи нива на това токсично вещество, би било разумно да се инвестира в нов.

3. Пластмасовите бутилки

Вече сме наясно, че пластмасовите бутилки не се отразяват добре на околната среда, но те също могат да изпускат токсични химикали във вашата напитка.

Повечето бутилки вече не съдържат BPA, което е стъпка в правилната посока.

Това обаче не е единственият вреден химикал, така че винаги е по-безопасно да се използва чаша или стъклено шише, ако можете.

4. Кухненските съдове с незалепващо покритие

Докато „незалепващите“ съдове за готвене могат да Ви спестят време за почистване, това си има цена.

При високи температури политетрафлуоретиленът, който прави тефлоновото не-лепкаво покритие, отделя токсичен газ, който може да причини репродуктивни проблеми и други здравни проблеми.

За да се защитите е най-добре да ползвате съдове от неръждаема стомана или желязо!

5. Завесите в банята

Фталатите(вещество) понякога се използват за омекотяване на пластмасата, която пък се използва за направата на завеси за душ. Фталатите се свързват с причиняването на вредни ефекти върху децата и въздействието на мозъчните функции, като ученето и паметта.

Свързани статии: 6 лесни начина за детоксикация на организма

6. Телевизорите и конзолите за игри

Тук отново причината е във Фталатите.

Те се намират в захранващите кабели на устройствата и кабелите на контролерите на игралните конзоли, а защитите против запалване(BFR), които са свързани с нарушеното развитие на мозъка, могат да бъдат намерени в платките и техните обвивки.

7. Настолните компютри и лаптопите

Наличието на същите токсични вещества може да бъде открито в добре познатите на всички марки лаптопи, но много хора също са загрижени за потенциално опасното електромагнитно поле (ЕМП), генерирано от екрана и машината, което може сериозно да увреди вашето здраве.

Макар че е важно да се отбележи, че няма убедителни научни доказателства, свързващи лаптопи и настолни компютри с тези болести, също така е разумно всеки ден да си давате време за детоксикация и да се отдръпнете за малко от екрана!

8. Консервираните храни

Бисфенол А (BPA), намиращ се в повечето консерви, в които се затваря храната, е химически разрушаващ хормоните химикал, свързан с мъжко безплодие, сърдечни заболявания и диабет.

Въпреки че някои производители постепенно изваждат химикалите от консервите си, не е ясно също и дали заместващите вещества са напълно безопасни. Ако е възможно, изберете пресни или замразени храни.

9. Химическото чистене на дрехи

Макар че понякога е по-бързо и лесно да пуснете дрехите си на химическо чистене, използваният химикал за почистване обикновено е перхлоретилен (известен като PCE).

Той е класифициран като вероятен канцероген и е свързан с увреждане на черния дроб, бъбреците и централната нервна система. Много държави и градове постепенно премахват PCE под всякакви форми, но все още е широко разпространен.

10. Думите

Добре, вероятно последната точка не е това, което очаквахте, но е почти сигурно, че използвате „токсични думи“ всеки ден.

Опитайте се да намалите употребата и експозицията на такъв вид отрицателни думи (и токсични хора) и обзалагам се, че ако направите това – в допълнение към намаляване на излагането на други изброени по-горе елементи – тогава вашето здраве, щастие и благополучие бързо ще се подобрят!

Свързани статии: Детоксикирай тялото си естествено: 8 билки, които ще направят това

Референции:

  1. Characterization of indoor air contaminants in a randomly selected set of commercial nail salons in Salt Lake County, Utah, USA (pubmed)
Back to top button