7 прични за постоянна умора и сънливост

Има редица причини, които може да доведат до постоянна умора и сънливост.

Кои са причините за постоянна умора и сънливост?

В статия ще обсъдим най-честит 5 причини затова, които споделят редица пациенти и лекари:

№ 1: Недостиг на сън

Възможно е да изглежда очевидно, но може да спите твърде малко. Това може да повлияе негативно на вашата концентрация и здраве. Възрастните трябва да получават седем до осем часа всяка нощ.

Решение : Направете съня приоритет и запазете редовен график. Забравете лаптопи, мобилни телефони и телевизори от спалнята си. Все още имате проблеми? Потърсете помощ от лекар. Може да имате нарушение на съня.

Свързани статии: Градински чай ( Салвия) – супер билката при умора и още 20 болести

№ 2: Сънна апнея

Някои хора мислят, че спят достатъчно, но съня за сън се пречи. Това прекъсва за кратко вашето дишане през цялата нощ. Всяко прекъсване ви събужда за момент, но може да не сте наясно с него. Резултатът: Вие сте лишени от сън, въпреки че прекарвате осем часа в леглото. Вашият лекар може да поръча проучване на съня, за да провери за това.

Решение : Отслабнете, ако сте с наднормено тегло, спрете пушенето и може да се нуждаете от CPAP устройство, за да поддържате отворите на дихателните пътища, докато спите.

Свързани статии: Какво е сънна апнея? Причини, рискови фактори и лечение

№ 3: Неправилно хранене

Ако се храните твърде малко това може да причинява умора, но храненето с погрешни храни също може да бъде проблем. Консумирането на балансирана диета помага да запазите кръвната си захар в нормални граници и предотвратява това бавно усещане, когато кръвната Ви захар падне.

Решение: Винаги закусвайте и се опитайте да включите протеини и сложни въглехидрати във всяко хранене. Например яжте яйца с препечен хляб. Също така яжте малки хранения и леки закуски през целия ден за постоянна енергия.

Свързани статии: Преброяване на калории: Как да преброим калориите за отслабване

№ 4: Хипотиреоидизъм

Щитовидната жлеза е малка жлеза в основата на шията.

Тя контролира вашия метаболизъм, скоростта, с която тялото превръща храната в енергия.

Когато тя е неактивна, метаболизмът функционира твърде бавно именно това е причината да се се чувствате отпуснати и тромави.


Решение: Ако кръвен тест потвърди, че имате занижени нива на хормона на щитовидната жлеза, синтетичните хормони могат да подобрят състоянието Ви.

№ 5: Злоупотребяване с кофеин

Кофеинът може да подобри концентрацията в умерени дози. Но твърде много може да увеличи пулса, кръвното налягане и да повлияе на нервите.

Изследванията показват, че точно това прекаляване с кофеина, след определен период води до умора и отпадналост.

Решение: Постепенно намалете количеството кафе, чай, шоколад, безалкохолни напитки и всички лекарства, съдържащи кофеин. Спирането внезапно може да причини прекалено бързо отнемане на кофеина и повече умора.

Back to top button