Парене в очите: причини и как да получите облекчение

Паренето в очите може да има няколко възможни причини, вариращи от прости до комплексни, и самото усещането за парене може да се появи с или без други симптоми като сърбеж, болка в очите, сълзене на очите или отделяне на секрет.

Често парещите очи са причинени от неизбежни влияния на околната среда, като силен вятър или прашец. Въпреки това, подобни усещания могат да бъдат симптоми на по-сериозен очен проблем, който изисква медицинска помощ. За да изберете подходящо лечение, важно е първо да установите причината (или причините)на това парене

„Защо очите ми парят?“ – Причини за изгаряне на очите

Понякога е лесно да се каже какво причинява изгарянето на окото. Например, очите ви могат да парят, ако в тях попаднат химикали, като например съставки на шампоан, хлор от плувен басейн или слънцезащитен крем. Други често срещани дразнители, които могат да накарат очите ви да изгарят, включват грим, овлажнители за кожа, сапун и почистващи продукти.

парене-в-очите-1200x630
Паренето в очите може да има много причини. Най-добре е да посетите лекар за диагноза

 
Носенето на контактни лещи за дълги периоди от време също може да доведе до изгаряне на очите.

Парещите очи също могат да произтичат от дразнители на околната среда като смог, дим, прах, мухъл, цветен прашец или пърхот за домашни любимци. Ако сте алергични към някое от тези вещества, те са още по-склонни да изгорят очите ви. Обаче дори „чистият“ въздух може да предизвика изгаряне на очите ви, особено когато е особено горещо, студено или сухо.

Свързана статия: Сезонни алергии

Всъщност всичко, което причинява възпаление, може да създаде усещане за парене. Очни алергии, както и бактериални и вирусни очни инфекции, могат да причинят възпаление, което води до изгаряне на очите. Дори обикновена настинка или грип може да доведе до изгаряне на очите.

В редки случаи, парещите очи могат да бъдат признак за сериозно състояние на зрение или животозастрашаващо състояние.

Често изгарящи очи се появяват заедно с други симптоми, които са причината за дискомфорта ви. Например, когато се появят парещи очи със сърбеж, това може да сигнализира за алергии; или ако имате изгаряне и освобождаване от очите, това може да означава инфекция.

Как да получите облекчение при парене в очите?

Ако някой домашен продукт попадне в очите ви и предизвика парене, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите етикета на продукта за конкретни инструкции. В много случаи ще можете спокойно да изплаквате очите си, за да облекчите усещането за парене.

Например, децата и възрастните често може да имат слънцезащитни продукти в очите си през по-топлите месеци. Въпреки че изгарянето или смъденето може първоначално да бъде значително, изплакването на очите внимателно с чиста вода често ще осигури бързо облекчение.

Ако сте страдал от алергия, Вашият лекар може да предпише специфични капки за очи, които могат да намалят до минимум изгарянето, което обикновено може да изпитате по време на сезона на алергия. Тези капки се различават от оралните лекарства за алергия, които понякога могат да предизвикат изгаряне на очите.

Ако приемате лекарства за алергия или други лекарства, които смятате, че причиняват изгаряне на очите ви, уверете се, че обсъждате вашите притеснения с Вашия лекар, преди да прекратите употребата.

Изгарянето на очите, причинено от състоянието на сухото око, обикновено може да бъде облекчено с честа употреба на смазващи капки за очи (наричани още изкуствени сълзи). Ако вашият дискомфорт продължи, уведомете Вашия лекар, тъй като има и други лечения за сухи очи, които могат да бъдат по-ефективни и също да спомогнат за облекчаване на изгарящите ви очи.

Кога да се обадите на лекар

Ако изгарящите ви очи са придружени от болка или прекомерна светлинна чувствителност, или ако имате очен разряд, замъглено зрение, двойно виждане или други неочаквани симптоми, незабавно се свържете с Вашия очен лекар.

Дори ако не се появят никакви допълнителни симптоми, трябва да се свържете с очния си лекар, ако очите ви продължат да горят повече от няколко дни.

Лечения и домашни средства

 
Леченията за изгаряне на очите често ще зависят от основната причина. Например, ако изгарянето на очите се дължи на бактериална инфекция, лекарят може да препоръча антибиотични капки за очи за лечение на инфекцията.

Свързаната статия: стафилококова инфекция

Лечението често цели да намали сухотата на очите.

Други интервенции, които лекарят може да препоръча за изгаряне на очите, включват:

  • Почистване на ръбовете на клепачите близо до основата на миглите, като се използва нежно почистващо средство и хладка вода.
  • Прилагането на смазващи капки за очи за намаляване на зачервяването и подобряване на комфорта на очите. За много сухи очи, лекар може да предпише смазващи капки за очи или изкуствени сълзи.
  • Прилагане на топъл компрес към очите. Направете компрес, като накиснете чиста, мека кърпа в топла вода и след това я поставете върху очите.
  • Използвайте антихистаминови капки за очи или таблетки, за да намалите ефектите на алергичните реакции в очите. Тези продукти са достъпни онлайн.
  • Прием на добавки като рибено масло и ленено семе. Те могат да помогнат за намаляване на въздействието на сухите очи. Те са особено полезни за хора с очна розацея.
  • Пиенето на много вода през деня може да помогне да се поддържат очите влажни и да се намали сухота

Перспектива

Докато изгаряне на очите може да бъде болезнено, те често са силно лечими чрез коригиране на основните причини и намаляване на сухотата на очите.

Ако човек има симптоми като загуба на зрението, те трябва незабавно да посетят своя лекар.

Билка Бг

Билка Бг изготвя своите статии при задълбочен анализ на научно доказани проучвания за здравето.
Back to top button