Парене в очите: 7 причини и домашни средства за лечение

 Паренето в очите се усеща, като раздразнение или щипане в едното или двете очи.

Паренето в очите може да има няколко възможни причини, вариращи от прости до комплексни, и самото усещането за парене може да се появи с или без други симптоми като сърбеж, болка в очите, сълзене на очите или отделяне на секрет.

Често парещите очи са причинени от неизбежни влияния на околната среда, като силен вятър или прашец. Въпреки това, подобни усещания могат да бъдат симптоми на по-сериозен очен проблем, който изисква медицинска помощ. За да изберете подходящо лечение, важно е първо да установите причината (или причините)на това парене

Какво представлява паренето в очите ?

„Парещи очи“ е термин, който описва усещане за парене или парене в едното или и в двете очи. 

Този симптом може да бъде болезнен и да пречи на ежедневието ви, затруднявайки работата и шофирането.

Парещите очи също могат да бъдат предизвикани от дразнители на околната среда като смог, дим, прах, мухъл, цветен прашец или пърхот за домашни любимци. Ако сте алергични към някое от тези вещества, те са още по-склонни да изгорят очите ви.

Свързана статия: Сезонни алергии

Какво причинява парене в очите ?

Какво причинява парене в очите?

Причините за парене на очите включват:

  1. Алергии: Ако имате алергичен ринит (сенна хрема) или други алергии , очите ви може да парят, когато около вас има мухъл, полени или други алергени. Докосването на алерген като прах и след това докосването на очите ви също може да причини изгаряне на очите.
  2. Блефарит: Блефаритът е възпаление или дразнене на ръбовете на клепачите ви. Ако имате блефарит, може да забележите други симптоми заедно с парене в очите, като образуване на корички около окото или червени, подути клепачи.
  3. Сухо око: Сухо око е състояние, при което ичите не произвеждат достатъчно сълзи или сълзите ви се изпаряват твърде бързо. Без подходящо смазване очите ви може да горят, щипят, сърбят или усещате песъчинки.
  4. Дразнене: Очите ви може да са чувствителни към определени химикали, намиращи се в ежедневните продукти. Да бъдеш около тези неща може да предизвика дразнене и усещане за парене. Обичайните дразнители на очите включват хлор, цигарен дим, аромати или консерванти в лични продукти като грим или почистващи препарати за лице и домакински почистващи препарати.

Как да получите облекчение при парене в очите?

Ако някой домашен продукт попадне в очите ви и предизвика парене, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите етикета на продукта за конкретни инструкции. В много случаи ще можете спокойно да изплаквате очите си, за да облекчите усещането за парене.

Например, децата и възрастните често може да имат слънцезащитни продукти в очите си през по-топлите месеци. Въпреки че изгарянето или смъденето може първоначално да бъде значително, изплакването на очите внимателно с чиста вода често ще осигури бързо облекчение.

Ако сте страдал от алергия, Вашият лекар може да предпише специфични капки за очи, които могат да намалят до минимум изгарянето, което обикновено може да изпитате по време на сезона на алергия. Тези капки се различават от оралните лекарства за алергия, които понякога могат да предизвикат изгаряне на очите.

Ако приемате лекарства за алергия или други лекарства, които смятате, че причиняват изгаряне на очите ви, уверете се, че обсъждате вашите притеснения с Вашия лекар, преди да прекратите употребата.

Изгарянето на очите, причинено от състоянието на сухото око, обикновено може да бъде облекчено с честа употреба на смазващи капки за очи (наричани още изкуствени сълзи). Ако вашият дискомфорт продължи, уведомете Вашия лекар, тъй като има и други лечения за сухи очи, които могат да бъдат по-ефективни и също да спомогнат за облекчаване на изгарящите ви очи.

Кога да се обадите на лекар

Ако изгарящите ви очи са придружени от болка или прекомерна светлинна чувствителност, или ако имате очен разряд, замъглено зрение, двойно виждане или други неочаквани симптоми, незабавно се свържете с Вашия очен лекар.

Дори ако не се появят никакви допълнителни симптоми, трябва да се свържете с очния си лекар, ако очите ви продължат да горят повече от няколко дни.

Домашни средства за лечение на парене в очите

 Леченията при парене в очите често ще зависят от основната причина. Например, ако изгарянето на очите се дължи на бактериална инфекция, лекарят може да препоръча антибиотични капки за очи за лечение на инфекцията.

Свързаната статия: стафилококова инфекция

Лечението често цели да намали сухотата на очите.

Други интервенции, които лекарят може да препоръча за изгаряне на очите, включват:

  • Почистване на ръбовете на клепачите близо до основата на миглите, като се използва нежно почистващо средство и хладка вода.
  • Прилагането на смазващи капки за очи за намаляване на зачервяването и подобряване на комфорта на очите. За много сухи очи, лекар може да предпише смазващи капки за очи или изкуствени сълзи.
  • Прилагане на топъл компрес към очите. Направете компрес, като накиснете чиста, мека кърпа в топла вода и след това я поставете върху очите.
  • Използвайте антихистаминови капки за очи или таблетки, за да намалите ефектите на алергичните реакции в очите. Тези продукти са достъпни онлайн.
  • Прием на добавки като рибено масло и ленено семе. Те могат да помогнат за намаляване на въздействието на сухите очи. Те са особено полезни за хора с очна розацея.
  • Пиенето на много вода през деня може да помогне да се поддържат очите влажни и да се намали сухота

Перспектива

Докато изгаряне на очите може да бъде болезнено, те често са силно лечими чрез коригиране на основните причини и намаляване на сухотата на очите.

Ако човек има симптоми като загуба на зрението, те трябва незабавно да посетят своя лекар.

Билка Бг

Билка Бг изготвя своите статии при задълбочен анализ на научно доказани проучвания за здравето.
Back to top button