Най-доброто срещу настинка: 7 Бабини илачи

Лечението на грипа означава главно облекчаване на основните симптоми, докато тялото ви изчисти инфекцията.

Антибиотиците не са ефективни срещу грипа, защото е причинен от вирус, а не от бактерии.

Вашият лекар може да Ви предпише антибиотици за лечение на всяка вторична бактериална инфекция, която може да е налице. Те вероятно ще препоръчат някаква комбинация от домашно лечение и медикаменти за лечение на симптомите.

Най-добрите бабини рецепти за настинка

лечение-на-настинка-без-лекарства

В повечето случаи грипът ще излекува сам. Най-доброто лечение за хора с грип са много почивка и много течности. Може да нямате много апетит, но е важно да се храните редовно, за да поддържате силата си.

Останете вкъщи, не ходете на работа или на училище, докато симптомите не отзвучат.

Свързана статия: лечение на грип

За намаляване на температурата, поставете хладна, влажна кърпа на челото или вземете хладна баня. Можете също да използвате лекарства за обезболяване и отслабване на температурата, като ацетаминофен (Tylenol) или ибупрофен (Advil, Motrin).

Други опции за лечение без лекарства включват следното:

 • Направете си гореща супа за облекчаване на запушването на носа.
 • Гаргара с топла солена вода, за да успокоите възпаленото гърло.
 • Избягвайте алкохола.
 • Спри да пушиш.

9 натурални лека срещу настинка

Лекарства няма да съкратят продължителността на грипа, но могат да помогнат за намаляване на симптомите.

Болкоуспокояващи лекарства

Болкоуспокояващите лекарства могат да намалят главоболието и болките в гърба и мускулите, които често съпътстват грипа. В допълнение към ацетаминофен и ибупрофен с понижаване на температурата, други ефективни обезболяващи средства са напроксен (Aleve) и аспирин (Bayer).

Аспирин обаче никога не трябва да се дава на деца или тийнейджъри за лечение на грипоподобни симптоми. Това може да доведе до синдром на Рейно, което води до увреждане на мозъка и черния дроб. Това е рядко, но сериозно и понякога фатално заболяване.

Потискащи кашлица

Подтискащите лекарства за кашлица намаляват рефлекса на кашлицата. Те са полезни за контролиране на суха кашлица без слуз.

Свързаната статия: суха кашлица

Пример за този вид лекарство е декстрометорфан (Robitussin).

Деконгестанти

Деконгестанти могат да облекчат хрема и запушен нос. Някои деконгестанти, открити в лекарствата за борба с грипа, включват псевдоефедрин (в Sudafed) и фенилефрин (в DayQuil).

Хората с високо кръвно налягане обикновено се съветват да избягват този вид лекарства, тъй като това може да повиши кръвното налягане.

Сърбежните или воднисти очи не са обичайни симптоми на грип. Но ако ги имате, антихистамините могат да помогнат. Антихистамините от първо поколение имат седативни ефекти, които също могат да ви помогнат да заспите. Примерите включват:

 • бромфенирамин (Dimetapp)
 • дименхидринат (Dramamine)
 • дифенхидрамин (Benadryl)
 • доксиламин (NyQuil)

За да избегнете сънливост, може да опитате лекарства от второ поколение, като:

 • цетиризин (Zyrtec)
 • фексофенадин (Алегра)
 • лоратадин (кларитин, алаверт)

Комбинирани лекарства

Много лекарства за лечение на настинка и грип комбинират два или повече класа лекарства. Това им помага да лекуват различни симптоми едновременно.

Лекарства с рецепта: Антивирусни лекарства

Предписаните антивирусни лекарства могат да намалят симптомите на грип и да предотвратят последващи усложнения. Тези лекарства спират вируса от растеж и репликиране.

Чрез намаляване на вирусната репликация и разтежа, тези лекарства забавят разпространението на инфекцията в клетките на тялото. Това помага на имунната система да се справи по-ефективно с вируса. Те позволяват по-бързо възстановяване и могат да намалят времето за излекуване, когато сте заразни.

Общите антивирусни лекарства включват инхибитори на невраминидаза:

 • занамивир (Реленца)
 • Oseltamivir (Tamiflu)
 • Peramivir (Rapivab)

За максимална ефективност, антивирусните лекарства трябва да се приемат в рамките на 48 часа от появата на симптомите. Ако се вземат веднага, антивирусните лекарства също могат да помогнат за намаляване на продължителността на грипа.

Антивирусните лекарства се използват и при превенция на грипа. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (САЩ) инхибиторите на невраминидаза имат 70 до 90% успеваемост при предотвратяване на грипа.

По време на огнище на грип, лекарите често ще Ви предпишат антивирусна терапия заедно с ваксината срещу грип. Тази комбинация спомага за укрепване на защитата им срещу инфекции.

Хората, които не могат да бъдат ваксинирани, могат да помогнат на защитата на организма си, като приемат антивирусно лекарство. Към тях спадат бебета на възраст под 6 месеца и хора, които са алергични към ваксината.

Ваксини срещу грип

Макар че не е точно лечение, годишната ваксина срещу грип е много ефективен начин, за да помогне на хората да избегнат грипа.

Най-доброто време за ваксиниране е през октомври или ноември. Това дава на тялото ви време да развие антитела към вируса на грипа. В България сезонът на грипа е между ноември и март.

Ваксината срещу грип не е за всеки. Консултирайте се с Вашия лекар, когато решавате дали членовете на вашето семейство трябва да получат тази ваксинация.

По темата прочети също:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Билка Бг

Билка Бг изготвя своите статии при задълбочен анализ на научно доказани проучвания за здравето.
Back to top button