Всичко, което трябва да знаете за Страховата невроза

Страховата невроза, е естественият отговор на стрес. Това е усещане за страх или загриженост за това какво ще се случи.

Първият ден от училище, ходенето на интервю за работа или речта може да накара повечето хора да се чувстват уплашени и нервни.

Но ако чувствата ви на тревожност много силни, продължават повече от шест месеца и се намесват в живота ви, може да имате тревожно разстройство.

Какво представлява състоянието Страхова невроза?

Какво_представлява_Страхова_невроза

Нормално е да се чувствате нетърпеливи, когато се преместите на ново място, да започнете нова работа или да изпробвате нещо ново.

Този вид тревожност е неприятна, но може да ви мотивира да работите по-силно и да вършите по-добра работа.

Обикновеното безпокойство е чувство, което идва и си отива, но не пречи на ежедневието ви.

В случай на тревожно разстройство, усещането за страх може да бъде с вас през цялото време. Тя е интензивна и понякога изтощаваща.

Този вид тревожност може да ви накара да спрете да правите нещата, които ви харесват.

В крайни случаи може да ви попречи да влезете в асансьор, да прекосите улицата или дори да напуснете дома си. Ако се остави без лечение, страховата невроза ще продължи да се влошава.

Страховата невроза, е най-често срещаната форма на емоционално разстройство и могат да засегнат всеки на всяка възраст.

Според Българската психиатрична асоциация жените са по-склонни от мъжете да бъдат диагностицирани с тревожно разстройство.

Какви видове тревожни разстройства съществуват?

Тревожността е ключова част от няколко различни разстройства. Те включват:

 • Паническо разстройство: възникване на повтарящи се пристъпи на паника. Човек с паническо разстройство може да живее в страх от следващата паническа атака.
 • фобия: прекомерен страх от конкретен обект, ситуация или дейност
 • социално тревожно разстройство: екстремен страх да не бъде причинен от други в социални ситуации
 • обсесивно-компулсивно разстройство: повтарящи се ирационални мисли, които ви водят да извършвате специфично, повторно поведение
 • разстройство от тревога при раздяла: страх от отдалечаване от дома или близките
 • заболяване тревожно разстройство: безпокойство за вашето здраве (по-рано наричано хипохондрия)
 • посттравматично стресово разстройство (PTSD): безпокойство след травматично събитие

Факти и статистика

Националните данни за разпространението показват, че 18% българите изпитват тревожно разстройство през даден период от живота си

 • Приблизително 8% от децата и тийнейджърите изпитват тревожно разстройство, при което повечето хора развиват симптоми преди 21-годишна възраст.
 • Само около една трета от страдащите от тревожно разстройство получават лечение, въпреки че заболяванията са много лечими.
 • Освен това, според Световната здравна организация (СЗО), 1 от общо 13 страда от безпокойство.
 • Световната здравна организация съобщава, че тревожните разстройства са най-често срещаните психични разстройства в целия свят, като най-често срещаните тревожни разстройства са специфичната фобия, тежкото депресивно разстройство и социалната фобия.

Свързана статия9 Изненадващи симптоми на депресия и 10 натурални начина за лечение

Какви са симптомите на Страхова невроза?

Страховата невроза се различава в зависимост от лицето, което го изпитва. Чувствата могат да варират от пеперуди в стомаха до силно сърцебиене. Може да се почувствате извън контрол, сякаш има разминаване между ума и тялото ви.

Други начини, по които хората изпитват безпокойство, включват кошмари, панически атаки и болезнени мисли или спомени, които не можете да контролирате.

Може да имате общо чувство на страх и тревога или да се страхувате от определено място или събитие.

Симптомите на общо безпокойство включват:

 • повишен сърдечен ритъм
 • бързо дишане
 • безпокойство
 • неприятно концентриране
 • затруднено заспиване

Вашите симптоми на тревожност може да са напълно различни от тези на другите.

Ето защо е важно да знаете всички начини, по които тревожността може да възникне. Прочетете  за признаците на безпокойство

Какво представлява паническата атака на тревожност?

Атаката при безпокойство е усещане за  притеснение, стрес. За много хора тревожната атака се развива бавно. Тя може да се влоши, когато се стигне до стресиращо събитие.

Атаките при безпокойство могат да варират значително и симптомите могат да се различават при отделните индивиди.

Това е така, защото многото симптоми на безпокойство не се случват на всички и те могат да се променят с течение на времето.

Честите симптоми на тревожно нападение включват:

 • чувство на слабост или замайване
 • задух
 • суха уста
 • изпотяване
 • студове или горещи вълни
 • безпокойство и тревога
 • безпокойство
 • беда
 • страх
 • изтръпване

Атака на паника и тревожност атака споделят някои общи симптоми, но те не са едни и същи.

Каква е причината?

Изследователите не са сигурни за точната причина за безпокойство. Но вероятно е комбинация от фактори да играе роля. Те включват генетични и екологични фактори, както и химия на мозъка.

Какво е лечението при паническо разтройство?

След като сте били диагностицирани с тревожност, можете да проучите възможностите за лечение с Вашия лекар. За някои хора медицинското лечение не е необходимо.

Промените в начина на живот може да са достатъчни, за да се справят със симптомите.

В умерени или тежки случаи, обаче, лечението може да ви помогне да преодолеете симптомите и да доведете до по-лесно управляем ежедневен живот.

На темата може да прочетете нашата статия: как да се справим с паник атаките

Лечението за тревожност попада в две категории: психотерапия и медикаменти. Среща с терапевт или психолог може да ви помогне да научите инструменти за използване и стратегии за справяне с тревожност, когато се случи.

Медикаментите, които обикновено се използват за лечение на тревожност, включват антидепресанти и успокоителни средства. Може да прочетете нашата статия за действието на Ксанакс и  действието на Золофт .

Те работят за балансиране на мозъчната химия, предотвратяване на епизодите на тревожност и отстраняване на най-тежките симптоми на нарушението.

Домашно лечение на страхова невроза

Промените в начина на живот могат да бъдат ефективен начин да преживеете част от страховата невроза и безпокойството, с които може да се справите всеки ден.

Повечето от естествените „лекарства“ се състоят в грижа за вашето тяло, участие в здравословни дейности и елиминиране на нездравословните.

Те включват:

 • достатъчно сън
 • медитиране
 • оставайки активен и тренирайте
 • яде здравословна диета
 • оставайки активен и работещи
 • избягвайки алкохола
 • избягвайки кофеина
 • отказване от пушенето цигари

Ако тези промени в начина на живот изглеждат като положителен начин да ви помогнат да премахнете някои тревоги, прочетете как всеки един от тях работи.

Топ 7 Витамини и хранителни добавки при Страхова невроза

Топ_7_Витамини_и_хранителни_добавки_при_Страхова_невроза
Това са 7-те най-препоръчвани домашни лечение при Страхова невроза

Добавките не са предназначени да заместят предписаните медикаменти или други лекарства, одобрени за лечение. Но те могат да бъдат полезни допълнения към вашия план за грижи.

1. Витамин А

Хората с тревожност понякога не разполагат с витамин А. Витамин А е антиоксидант, който се оказва, че помага да се справят с тревожните симптоми.

Как да използвате: Средната доза е около 10 000 международни единици (IU), приемана като таблетка веднъж дневно.

Научете повече за действието на Витамин A в нашата статия

2. В-комплекс

Б-комплексните добавки съдържат всички витамини В, които тялото Ви се нуждае. Много от тях са от жизненоважно значение за здравата нервна система. Те могат също да помогнат за подобряване на симптомите на тревожност и депресия.

Как да използвате: Дозировките на етикети за B-комплекси, съдържащи всички витамини от групата B, могат да варират. Средните дози варират от 300 милиграма (mg) до близо 500 мг. Всяка доза може да се приема като една таблетка на ден.

3. Витамин С

Антиоксидантите като витамин С могат да помогнат за предотвратяване на оксидативно увреждане в нервната система. Оксидативното увреждане може да увеличи тревожността.

Билки и добавки

4. Ашваганда

Ашваганда (Withania somnifera) е адаптоген и аюрведа средство. Някои изследвания показват, че може да бъде също толкова ефективно, колкото и някои лекарства за намаляване на безпокойството.

Как да използвате: Средната доза е около 900 mg. Това може да се приема като две капсули от 450 mg, приемани един до два пъти на ден.

Прочетете нашата статия за действието на Ашваганда

5. Брахми

Брахми (Bacopa monnieri) екстракти се изследват за неврозащитна активност или защита на неврони.

Проучване от 2013 г. установи, че Брахми може също така да намали кортизола. Кортизолът е известен като стресов хормон. Тя може да играе роля при влошаването на симптомите на тревожност.

Как да използвате: Средната доза е около 500 mg. Това може да се разделя на две таблетки или да се приема като таблетка веднъж дневно.

6. Лайка

Лайка идва от вида Matricaria chamomilla или Chamaemelum nobile. Това е широко прието като естествено средство за лечение на симптомите на тревожност.

Как да използвате: Средната доза може да варира от 350 до 500 mg. Това може да се разделя на две таблетки или да се приема като таблетка веднъж дневно.

Може да прочетете нашата статия за действието на чай от Лайка

7. Лавандула

Лавандулата (Lavandula officinalis) отдавна е средство за успокояване на стреса. Той има тънки седативни ефекти върху централната нервна система, които също могат да помогнат при тревожност и депресия.

Начин на употреба: Лавандулата е склонна да се намира в смесени добавки за безпокойство с други билки. Само по себе си средната добавка е около 400 mg. Това може да бъде разделено на две капсули или да се приема като капсула веднъж дневно.

Има ли излекувани от Страхова невроза ( мнения от форуми)

Голям брой хора задава въпроса: Има ли лечение на страховата невроза и има ли реално излекувани хора?

Именно за това създадохме тази секция, защото е важно да знаете отговора: Да, лекува се !

Преди да споделим мнения от форуми, ще ви предоставим един реален пример от един наш автор ( той не пожела да споделим името му) в Билка Бг.

Негов близък имаше тази диагноза, а тя се отключи от среща с куче. Много седмици наред това състояние се влошаваше и  дори близката му не искаше да излиза от тях.

Как той се справи с това състояние? Всеки ден започна да излиза с нея на разходка, след като малко нещата се подобриха, преминаха на леки кросове в парка и така няколко седмици.

В един момент тренировките направиха своето и състоянието изчезна изведнъж. Приемала е добавки и различни витамини предписани от лекар.

Сега ще споделим и няколко мнения от форуми за това има ли излекувани от това състояние:

 Отидох някъде, в съвсем различна култура и за добро или лошо, средата ми повлия! Исках много да си помогна, но истината е, че не знаех как. Постоянно четях из интернет за хора, които не са се оправили и на всичко отгоре си приписвах и техните фобии и страхове.

Един ден съвсем случайно прочетох за книга, наречена „Да излекуваме тревожността, депресията и стреса без лекарства и психоанализа“ на френския психиатър Давид Серван-Шрайбер. От тогава започна и моето излекуване. Искам да подчертая, че аз страдах и от депресия, така че, акупунктурата беше перфектното лечение. Като ми се проясни главата малко, започнах да бягам и да карам колело, поне 3-4 пъти седмично-страхотно въздейства на нервната ситема и те кара да се чувстваш много щастлив. Също така започнах да пия рибено масло- Омега 3

Това е мнение на реално излекуван в сайта psihichnozdrave.com.

Обобщение за това състояние

Страхова невроза може да бъде лекувано с лекарства, психотерапия или комбинация от двете. Някои хора, които имат леко тревожно разстройство или страх от нещо, което лесно могат да избегнат, решават да живеят с това състояние и да не търсят лечение.

Важно е да разберете, че тревожните разстройства могат да бъдат лекувани, дори и в тежки случаи. Въпреки че тревожността обикновено не изчезва, можете да се научите да го управлявате и да живеете щастлив и здравословен живот.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button