7 впечатляващи ползи за здравето от киселото мляко

Киселото мляко е консумирано от хората в продължение на стотици години.

Това е много-полезно и яденето му редовно може да увеличи няколко аспекти на вашето здраве.

Например, беше установено, че киселото мляко намалява риска от сърдечни заболявания и остеопороза, както и помощ при управлението на теглото.

Тази статия изследва 7 научно-поддържани ползи за здравето на киселото мляко.

Какво е кисело мляко и как се прави?

Киселото мляко е популярен млечен продукт, който се получава от бактериалната ферментация на мляко.

Бактериите, използвани за производство на кисело мляко, се наричат „закваска за кисело мляко“, които ферментират лактоза – естествената захар, открита в млякото.

Този процес произвежда млечна киселина, вещество, което причинява свиване на млечните протеини, което дава на киселото мляко уникален вкус и текстура.

Киселото мляко може да се произвежда от всички видове мляко. Сортовете, произведени от обезмаслено мляко, се считат за несъдържащи мазнини, докато тези, произведени от пълномаслено мляко, се считат за пълномаслени. Киселото мляко, е включено в 50 супер храни, може да прочетете статията тук.

Обикновено киселото мляко без добавени оцветители е бяло, гъсто течност с вкусен аромат.

За съжаление, повечето търговски марки съдържат добавени съставки, като например захар и изкуствени аромати. Тези видове мляко не са добри за вашето здраве.

От друга страна, обикновеното, неподсладено кисело мляко предлага много ползи за здравето.

Тук са 7 научни базирани здравословни ползи от естественото кисело мляко.

1) Богато е  на важни хранителни вещества

7_впечатляващи_ползи_за_здравето_от_киселото_мляко
Ето 7 ползи от употребата на кисело мляко:

Киселото мляко съдържа почти всяка хранителна съставка, от която се нуждае тялото ви. Известно е, че съдържа много калций, минерал, необходим за здрави зъби и кости. Само една чаша осигурява 49% от дневните Ви нужди от калций.

Също така има високи нива на витамини от вида B, особено витамин В12 и рибофлавин, като и двете могат да предпазват от сърдечни заболявания.

Една чаша също така осигурява 38% от дневната ви нужда от фосфор, 12% от магнезий и 18% от калий. Тези минерали са от съществено значение за няколко биологични процеси, като регулиране на кръвното налягане, метаболизма и костното здраве.

Едно хранително вещество, което киселото мляко не съдържа естествено е витамин D, но обикновено е обогатено с него. Витамин D подпомага здравето на костите и имунната система и може да намали риска от някои заболявания, включително сърдечни заболявания и депресия.

Обобщение: Киселото мляко осигурява почти всяка хранителна съставка, от която се нуждае тялото ви. Той е особено високо в съдържание на калция, витамини В и следи от минерали.

2. Той е с високо съдържание на протеини

Киселото мляко осигурява впечатляващо количество протеини с около 12 грама на 7 унции (200 грама).

Протеинът е показал, че подпомага обмяната на веществата чрез увеличаване на енергийните разходи или броя на калориите, които изгаряте през целия ден.

Получаването на достатъчно протеин също е важно за регулирането на апетита, тъй като увеличава производството на хормони. То може автоматично да намали броя на калориите, които консумирате.

В едно проучване субекти, които се хранят с кисело мляко, са по-малко гладни и консумират по-малко калории на вечеря, в сравнение с тези, които ядат по-ниско протеинови закуски със същото количество калории.

Свързана статия: 90 дневна диета

Българското кисело мляко съдържа много повече протеин  от обикновеното кисело мляко, осигурявайки 22 грама на 7 унции (200 грама) .

Българското кисело мляко е показало, че влияе върху контрола на апетита и забавя чувството на глада повече от обикновеното кисело мляко с по-малко протеини.

Обобщение: Киселото мляко, особено българското, е много високо в нивата протеините. Протеинът е полезен за апетита и контрола на теглото.

3. Някои видове кисело мляко помагат за храносмилането

Някои видове кисело мляко съдържат живи бактерии или пробиотици, които са или част от стартерната култура, или добавени след пастьоризация.

Те могат да са от полза за храносмилането, когато се консумират.

За съжаление много от тях са пастьоризирани, което е топлинна обработка, която убива полезните бактерии, които съдържат.

За да сте сигурни, че вашето кисело мляко съдържа ефективни пробиотици, потърсете такъв, който съдържа живи, активни култури, които трябва да бъдат посочени на етикета.

Свързана статия: ползи от пробиотици

Някои видове пробиотици, открити в киселото мляко, като Bifidobacteria и Lactobacillus, намаляват неприятните симптоми на синдрома на раздразнените черва (IBS), което е често срещано заболяване, което засяга дебелото черво.

В едно проучване пациентите с IBS редовно консумират  кисело мляко, съдържащо бифидобактерии. След само три седмици докладват подобрения в честотата на подуване и честотата на изпражненията – ефекти, наблюдавани и след шест седмици.

Друго проучване установи, че киселото мляко с Bifidobacteria подобрява храносмилателните симптоми и свързаното със здравето качество на живот при жени, които не са имали диагностицирано храносмилателно състояние.

Освен това, няколко изследвания установиха, че пробиотиците могат да предпазят от диария, свързана с антибиотици, както и от запек.

Обобщение:

Някои видове кисело мляко съдържат пробиотици, които могат да стимулират храносмилането чрез намаляване на симптомите на общи стомашно-чревни нарушения, като подуване, диария и запек.

5. Може да предпазва от остеопороза

Киселото мляко съдържа някои основни хранителни вещества за поддържане на здравето на костите, включително калций, протеин, калий, фосфор и понякога витамин D.

Всички тези витамини и минерали са особено полезни за предотвратяване на остеопороза, състояние, характеризиращо се с отслабване на костите. Това е често срещано при възрастните.

Свързана статия: лечение на остеопороза

Хората с остеопороза имат ниска костна плътност и са с по-висок риск от костни фрактури.

Изследванията обаче показват, че консумирането на поне три порции млечни храни, като кисело мляко на ден, може да помогне за запазване на костната маса и сила.

Обобщение:
Киселото мляко е богато на витамини и минерали, които играят ключова роля в здравето на костите. Консумирането му редовно може да намали риска от остеопороза.

6. Той помага за здравето на сърцето

Съдържанието на мазнини в киселото мляко е една от причините, за които се спори. Съдържа най-вече наситени мазнини с малко количество мононенаситени мастни киселини.

Наситените мазнини преди това са смятали, че причиняват сърдечни заболявания, но настоящите изследвания показват, че това не е така.

Няма ясни доказателства, че мазнините в киселото мляко са вредни за вашето здраве. Всъщност тя може да бъде полезна за здравето на сърцето.

Някои изследвания показват, че приемането на наситени мазнини от цели млечни продукти увеличава „добрия“ HDL холестерол, което може да предпази здравето на сърцето. Други проучвания са открили приема на кисело мляко за намаляване на общата честота на сърдечни заболявания.

Свързана статия: Нивата на холестерол 

Освен това млечните продукти като кисело мляко са показали, че намаляват високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Ефектите изглеждат най-важни при тези, които вече са диагностицирани с високо кръвно налягане.

Обобщение:
Независимо от съдържанието на мазнини, киселото мляко изглежда е от полза за здравето на сърцето, като увеличава „добрия“ HDL холестерол и намалява кръвното налягане.

7. Може да помогне за отслабване

Киселото има няколко свойства, които могат да помогнат при управлението на теглото.

За начало, той е с високо съдържание на протеини, който работи заедно с калций, за да повиши нивата на хормони, намаляващи апетита, като пептида.

Освен това, няколко изследвания са установили, че консумацията на кисело мляко се свързва с по-ниско телесно тегло, процент телесни мазнини и обиколка на талията.

Един преглед установи, че приема на пълномаслени млечни продукти, включително кисело мляко, може да намали честотата на затлъстяване.

Други проучвания са установили, че тези, които ядат кисело мляко, са склонни да се хранят по-добре, в сравнение с тези, които не я ядат. Това се дължи отчасти на по-високото съдържание на хранителни вещества.

Обобщение
Киселото мляко е с високо съдържание на протеини, което  го прави засищащо и може да подобри вашата диета като цяло. И двата аспекта помагат при управлението на теглото

Видео – 10 ползи от консумацията на кисело мляко

Ще ви предоставим още полезна информация, защо е важно да консумирате кисело мляко в това видео:

Винаги е добра идея да имате поне една кофичка кисело мляко в хладилника си. Сега нека разберем и кое е правилното мляко.

Как да изберете най-доброто кисело мляко за вашето здраве

По-малко е повече, когато става дума за избор на здравословно кисело мляко.

Обикновените, неподсладени сортове са най-добри, тъй като съдържат минимални съставки без добавена захар.

Независимо дали избирате ниско или пълномаслено кисело мляко, това е личен избор.

Пълномаслените сортове съдържат повече калории, но това не означава, че те са нездравословни.

Вие също трябва да търсите за кисело мляко, което съдържа живи и активни култури, за да сте сигурни, че получавате фиксирани пробиотици, помагащи за здравето Ви.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button