Змийска хурка: Странични ефекти, употреба и ползи при Рак

Змийска хурка, научно известен като Arum maculatum, е обикновен растителен вид от семейство Araceae. Известен е с изобилие от често срещани имена, сред които са змийските глави, коренът на усойница, месото на адер, аромът, арам лилиите, и много други. Той е широко разпространен в България и може да се открие до всеки двор.

Какво представлява Змийска хурка?

Змийската хурка е растение, което често се среща в гори и други обрасли площи. Растението расте най-добре в умерен климат. Змийска хурка изисква влажна почва и расте най-добре на слънчеви места. Цъфти през април и май, а семената узряват през юли и август. Змийска хурка има дълъг корен. Това расте дълбоко под земята и е подобно на коренния зеленчук на външен вид.

Токсичност

Змийската хурка е отровно растение и трябва да се обработва внимателно. Фолклорът често повтаря приказки за деца, които са починали, след като ядат плодовете. Плодовете са най-токсичната част от Змийска хурка и могат да причинят изключителен дискомфорт, ако се ядат. Сокът от плодовете ще предизвика усещане за парене и трябва да потърсите незабавно лекар, ако не знаете как да ги приемате.

Медицинска употреба на Змийската хурка

Змийската хурка има дълга история на медицинска употреба. Все още няма много изследвания дали твърдо помага при рак, но може да помогне за облекчаване на редица различни симптоми. Плодовете са силно токсични и трябва да се избягват. Големият корен, обаче, отдавна се смята, че има лекарствени сили. Коренът е пълен с нишесте и е бил използван по много начини. Някои от медицинските употреби на Arum Змийска хурка включват:

  • Намаляване симптомите на възпалено гърло – съобщено е, че Змийската хурка облекчава симптомите на възпалено гърло. Той се приема като хомеопатично средство и тинктурата помага да се намалят подутите проблеми.
  • Диуретик и стимулант – коренът наведнъж се използва като диуретик и стимулант. Той има драматични и непредсказуеми резултати и това означава, че то се използва рядко и не е добре да се приема без лекар.
  • Локално приложен – мехлем или тинктура от корените се използва за облекчаване на симптомите на ревматизъм. Прилага се върху кожата, но като се има предвид изключителната токсичност на растението, това трябва да се направи с най-голямо внимание и професионален съвет..

Бременност и кърмене: Не е безопасно да вземате аромат през устата, ако сте бременна или кърмите. Той съдържа отровни химикали. Не го използвайте!

При рак

Естествените лекарства отдавна са използвани за лечение на заболявания и облекчаване на симптомите на заболяването. Някои растения могат да осигурят значителни ползи и са естествен начин за лечение на заболявания. Въпреки че няма естествени лекове за рак, Змийската хурка  и други растения могат да се използват като част от план за природни терапии.

Важно е обаче винаги да търсите професионални медицински съвети и винаги да уведомявате лекар, ако приемате билкови лекарства. В редки случаи те могат да засегнат по-конвенционалните лечения.

Дума на внимание

Змийската хурка е неподходящ, когато се приема през устата. Коренът има отровни химикали, които могат да причинят подут език. Тези химикали могат също да причинят кърваво повръщане и кървава диария, които са признаци на опасно кървене в тялото.

Подходящата доза  Змийската хурка зависи от няколко фактора като възрастта, здравето на потребителя и няколко други условия. Понастоящем няма достатъчно научна информация за определяне на подходящ диапазон от дози от нея. Имайте предвид, че природните продукти не винаги са задължително безопасни и дозировката може да е важна.

Уверете се, че следвате съответните указания на етикетите на продуктите и се консултирайте с фармацевта, лекаря или друг медицински специалист, преди да го използвате.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button