Панкреас: Къде се намира и Как се пречиства

Панкреасът е дълъг около 13 см. и се намира в корема, зад стомаха.

Главата на панкреаса е от дясната страна на корема и е свързана с дванадесетопръстника (първата част на тънкото черво) чрез малка епруветка, наречена панкреатичен канал.

Тесният край на панкреаса, наречен опашка, се простира до лявата страна на тялото.

Къде се намира Панкреасът?

Панкреасът е жлеза с дължина около шест инча, разположена в корема.

Тя е оформена като плоска круша и е заобиколена от стомаха, тънките черва, черния дроб, далака и жлъчния мехур.

Широкият край на панкреаса от дясната страна на тялото се нарича главата. Средните секция е тялото. Тънкият край на панкреаса от лявата страна на тялото се нарича опашка.

Два много важни кръвоносни съдове, превъзходната мезентериална артерия и превъзходна мезентериална вена преминават зад гърлото на панкреаса.

Панкреасът е едновременно екзокринна жлеза и ендокринна жлеза и има две основни функции – храносмилането и регулирането на кръвната захар.

Панкреаса и храносмилането

650x350_панкреас_Проблеми_функция_лечение

Екзокринните клетки на панкреаса произвеждат ензими, които помагат при храносмилането.

Когато храната навлезе в стомаха, екзокринните клетки освобождават панкреатичните ензими в система от малки канали, които водят до основния панкреатичен канал.

Панкреатичният канал носи панкреатични ензими и други секрети, наричани общо като панкреатичен сок.

Основният панкреатичен канал се свързва с общия жлъчен канал, който носи жлъчката от жлъчния мехур и заедно те се свързват с дуоденума в точка, наречена ампулата на Ватер.

Тук жлъчните и панкреатичните ензими навлизат в дванадесетопръстника, за да помогнат с храносмилането на мазнини, въглехидрати и протеини.

Регулатор на кръвната захар

Ендокринните клетки на панкреаса произвеждат хормони. Хормоните са вещества, които контролират или регулират специфични функции в организма. Обикновено те се прoизвеждат в една част на тялото и се пренасят през кръвта, за да действат върху друга част на тялото.

Двата основни хормона на панкреаса са инсулин и глюкагон. Клетките са ендокринни клетки в панкреаса, които продуцират и секретират инсулин и глюкагон в кръвния поток.

Инсулинът намалява нивата на кръвната захар, докато глюкагонът повишава нивата на кръвната захар. Заедно тези два основни хормона действат, за да поддържат подходящото ниво на захар в кръвта.

Свързана статия: 9 симптоми на диабет и 4 начина за лечение

Функции на панкреаса

Здравият панкреас произвежда правилните химикали в подходящите количества, в подходящите времена, за да смила храната, която ядем.

Екзокринна функция:

Панкреаса съдържа екзокринни жлези, които произвеждат ензими, важни за храносмилането. Тези ензими включват трипсин и химотрипсин за смилане на протеини; амилаза за разграждане на въглехидрати; и липаза за разграждане на мазнините.

Когато храните влязат в стомаха, тези панкреатични сокове се освобождават в система от канали, които кулминират в основния панкреатичен канал. Панкреатичният канал се свързва с общия жлъчен канал, за да образува ампулата на Ватер, която се намира в първата част на тънкото черво, наречена дуоденума.

Ендокринна функция:

Ендокринният компонент на панкреаса се състои от островни клетки (островчета от Langerhans), които създават и освобождават важни хормони директно в кръвния поток. Два от основните панкреатични хормони са инсулин, който действа за понижаване на кръвната захар и глюкагон, който действа за повишаване на кръвната захар.

Поддържането на правилното ниво на кръвната захар е от решаващо значение за функционирането на основните органи, включително мозъка, черния дроб и бъбреците.

Свързана статия: Препоръчителни нива на кръвна захар

Заболявания на панкреаса

  •  Диабет тип 1: имунната система на организма атакува и разрушава клетките, произвеждащи инсулин на панкреаса. За контролиране на кръвната захар са необходими инсулинови инжекции през целия живот.
  • Диабет тип 2: Панкреасът губи способността си да произвежда и освобождава инсулин по подходящ начин. Тялото също става устойчиво на инсулин и кръвната захар се повишава.
  • Кистозна фиброза: генетично нарушение, което засяга множество телесни системи, обикновено включващи белите дробове и панкреаса. Хранителни проблеми и диабет често са резултат.
  • Рак на панкреаса: Панкреасът има много различни видове клетки, всяка от които може да доведе до различен тип тумор. Най-често срещаният тип възниква от клетките, които линират панкреатичния канал. Тъй като обикновено има малко или никакви ранни симптоми, ракът на панкреаса често се развива от времето, когато е открит.
  • Панкреатит: Панкреаса се възпалява и уврежда от собствените си храносмилателни химикали. Може да се получи подуване и смърт на тъкан от панкреаса. Въпреки че алкохолът или жлъчните камъни могат да допринесат, понякога не се открива причина за панкреатит.
  • Панкреатичен псевдоцист: След панкреатит може да се образува кухина, пълна с течност, наречена псевдоцист. Псевдоцистите могат да се разпаднат спонтанно или да се нуждаят от хирургически дренаж.

Болести на панкреаса

Нарушенията, засягащи панкреаса, включват панкреатит, преканцерозни състояния като PanIN и IPMN и рак на панкреаса. Всяко нарушение може да проявява различни симптоми и изисква различни лечения.

Панкреатитът

Панкреатитът е възпаление на панкреаса, което се случва, когато секрецията на панкреатичните ензими се натрупва и започва да смила самия орган. Може да се случи като остри болезнени атаки, които траят в продължение на няколко дни, или може да бъде хронично състояние, което прогресира в продължение на години.

ВИДЕО: Прекурсори на рака на панкреаса

Точната причина за рак на панкреаса все още не е известна, но има известни рискови фактори, които увеличават риска от развитие на заболяването.

Пушенето на цигари, фамилна анамнеза за рак на панкреаса или наследствени ракови синдроми и хроничен панкреатит са някои от тези фактори.

В допълнение, някои панкреатични лезии като интрадуктални папиларни муцинови неоплазми (IPMNs) и панкреатична интраепителиална неоплазия (PanIN) се считат за прекурсори на рак на панкреаса.

Лечение на панкреаса

  • Инсулин: инжектирането на инсулин под кожата причинява телесните тъкани да абсорбират глюкозата, като понижават кръвната захар. Инсулинът може да бъде създаден в лаборатория или пречистен от животински източници.
  • Отделяне на псевдоцисти: Псевдоцист може да бъде премахнат чрез поставяне на тръба или игла през кожата в псевдоциста. Алтернативно малка епруветка или стент се поставя между псевдоциста и стомаха или тънкото черво, като се отделя кистата.
  • Псевдоцистка хирургия: Понякога е необходима операция за отстраняване на псевдоцист. Може да е необходима лапароскопия (няколко малки разрези) или лапаротомия (по-голям разрез).
  • Рак на панкреаса резекция (Whipple процедура): Стандартна хирургия за премахване на рак на панкреаса. При процедурата на Whipple, хирургът отстранява главата на панкреаса, жлъчния мехур и първата част на тънкото черво (дванадесетопръстника). Понякога се отстранява и малка част от стомаха.

Ако имате някакви съмнения и проблеми, незабавно се консултирайте с лекар!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button