Болка в Яйчниците: Опасна болка ли е и Какво да пием

Яйчниците са разположени от всяка страна на тазовата женска, са отговорни за производството и освобождаването на яйцата, необходими за оплождането.

Може би не е изненадващо, че най-честите причини за това, което хората смятат за болка в яйчниците, е често се усеща за болка в долната част на корема, таза или долната част на гърба, са свързани с овулацията и менструацията.

Въпреки това, виновен е гинекологичен проблем като ендометриоза или възпаление на таза или дори медицинско състояние, засягащо храносмилателната или пикочната система. Това може да направи диагнозата трудна.

Кои са най-честит причини за болка яйчниците?

Важно е да знаете за разнообразието от условия, които могат да бъдат отговорни за това как се чувствате. Някои от тях могат да бъдат сериозен проблем, докато други не будят причини за безпокойство.

Менструалната болка

Жените могат да получат болка или дискомфорт в един или и в двата яйчници в определени дни по време на нормален менструален цикъл. Тази болка, която жената изпитва по време на или точно преди менструацията, се нарича дисменорея и се дължи на освобождаването на простагландини – хормоноподобни вещества, които, наред с други неща, свиват мускулите – от матката.

Овулация

Някои жени изпитват овариална болка в средата на цикъла по време на овулацията, когато яйцеклетката се освобождава от яйчниците, вместо по време на менструация. Тя може да бъде неудобна, но е безвредна.

Киста на яйчника

Кистата на яйчника е доброкачествен растеж, обикновено напълнен с течност, който може да причини болка, дискомфорт, кървене, менструални неравномерности или изобщо никакви симптоми. Овариалните кисти са чести и могат да се развият в различни точки по време на менструалния цикъл. Може да прочетете нашата подробна статия за киста на яйчника

Фоликуларните кисти се образуват, ако яйцеклетката не се освобождава по време на овулацията, а кистите на жълтия корпус се развиват, ако жълтият корпус (яйчен сак) не се разтвори веднага след овулацията.

Малките кисти на яйчниците могат сами да се подобрят, но някои от тях изискват спешно медицинско лечение, като голяма киста, която се разкъсва или избухва. Това може да доведе до внезапна, остра и тежка едностранна тазова болка.

Ендометриозата

Ендометриозата е състояние, при което ендометриалната лигавица на матката може да се развие в други области на репродуктивните органи на жената, като например яйчниците, фалопиевите тръби или пикочния мехур. На тази тема прочетете задълбочената на статия за Ендометриоза

Ендометриозата често причинява тежки циклични или епизодични маточни или овариални болки в кръвообращението и периодично кървене. Болката може да е особено интензивна по време на периода на жената или докато се прави секс. Ендометриозата може също да доведе до безплодие, дължащо се на образуването на адхезия (белези).

Болка в яйчниците след цикъл

Болка в яйчниците след цикъл

Болката след Вашия период обикновено се усеща в долната част на корема и гърба. Възможно е също да получите болка в бедрата.

Болката може да бъде придружена от гадене и замайване. Може да се проявява и коремна корекция, запек или диария.

Болката може да бъде по-тежка и да продължи повече от нормалните менструални спазми. Крампите могат да започнат и по-рано в менструалния си цикъл, вместо точно преди следващия ви период.

Какво причинява болка яйчниците след цикъл?

Понякога спазмите след Вашия период не са сериозни. Но ако имате постоянна болка от спазми, които продължават по-дълго от менструалния си цикъл, това може да е знак, че имате проблем.

Ето възможни причини за спазми след Вашия период:

1.) Ендометриозата

Ендометриозата е състояние, което се случва, когато обвивката на маточната клетка расте отвън. Това може да причини болезнено спазми преди, по време и след Вашия период.

Може да бъде придружено от възпаление и болка в таза. Болката може да е тежка и може да се случи по време на или след секс или по време на чревни движения или уриниране. Тази продължителна болка може да се усети в долната част на гърба.

2.) Аденомиоза

Аденомиозата е състояние, причинено от анормален растеж на тъканите. Вместо да се образува в маточната лигавица, тъканта нараства в мускулната стена на матката. Симптомите включват:

  • тежка или продължителна менструация
  • тежка спазмична или тазова болка по време на менструация
  • болка по време на полов акт
  • кръвни съсиреци по време на менструация
  • растеж или нежност в долната част на корема

Аденомиозата може да се лекува с лекарства. В тежки случаи може да се лекува с хистеректомия.

3.) Кисти на яйчниците

Кисти, които се образуват вътре в яйчниците, могат да причинят кървене и спазми след периода. Повечето кисти на яйчника изчезват естествено без никакво лечение. Въпреки това, по-големите кисти могат да причинят болка в яйчниците.

Стомахът ви също може да се чувства пълен, тежък или подут. Незабавно посетете лекар, ако имате внезапна и тежка коремна или тазова болка, висока температура или повръщане.

Кисти на яйчниците могат да бъдат лекувани с медикаменти или операции.

4. ) Стеноза на шийката на матката

Стенозата на шийката на матката се появява, когато шийката на матката има малък или тесен отвор. Това може да попречи на менструалния поток и да причини болезнен натиск в матката.

Как се лекува?

Има няколко начина да получите облекчение. Повечето лекарства са здравословния начин на живот:

  • Намерете начини за лечение и намаляване на стреса.
  • Поддържайте здравословна диета и пийте много вода.
  • Избягвайте алкохол, кофеин и тютюн.
  • Намалете или премахнете мастните и солени храни.
  • Упражнението може да помогне за облекчаване на болката чрез увеличаване на кръвообращението и облекчаване на стреса. Прекарайте време, като правите леки упражнения, като леко разтягане, колоездене или ходене.

Можете да опитате да приемате лекарства за борба с болката (OTC) или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които могат да помогнат за облекчаване на болката. Вашият лекар може също да предпише перорални контрацептиви, тъй като те са свързани с намалена менструация.

Какво причинява болка в яйчниците при настина?

Чувствате ли, че студеното време увеличава болката в яйчниците или други симптоми? Вие със сигурност не сте сами. Много пациенти съобщават, че времето играе роля в симптомите им. Изследванията вече потвърждават тези анекдотични доклади.

В проучване на тридесет и един пациенти с хронична болка в яйчниците и не само, пациентите съобщават, че интензивността на болката се увеличава със студено време. Всъщност, според проучването, симптомите се увеличиха почти три пъти и това бе забелязано от всички участници в проучването.

Защо тялото ви причинява болка в яйчниците / матката, когато е студено?

Причината, поради която може да имате дискомфорт, свързан с яйчниците, когато е студено и имаме настинка, е че получавате мускулни спазми или скованост.
Това се нарича „студена алодиния“.
Развитието на болката след излагане на студ може да показва нервни промени и повишено възпаление.

Връзката болката в яйчниците и бременността:

Болката или дискомфортът на таза са чести по време на бременност. В края на краищата, връзките са големи, нивата на хормоните се променят и органите се преместват наоколо, за да създадат място за растящата ви матка. Но понякога болката е червен флаг, че нещо по-сериозно не е наред.

Незначителни болки и болки възникват при почти всички бременности. По-ниска коремна болка може да възникне от яйчниците, въпреки че проблеми, свързани с други структури, могат да имитират овариална болка. Възможните причини включват както гинекологични, така и негенекологични състояния. Някои не представляват заплаха за бременността или майката, докато други се нуждаят от спешно медицинско лечение.

Свържете се незабавно с вашия лекар, ако сте бременна и почувствате болка в болката в долната част на корема.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button