14 дневна диета на Скарсдейл – сваляне на 10 кг за две седмици

Създаден през 70-те години на ХХ век, диетата на Скарсдейл, е разработена заедно с  д-р Херман Тарноуър, който е работил в клиниката в Скарсдейл, Ню Йорк, за да помогне на пациентите с наднормено тегло да отслабнат.

Диетата включва две фази, а първата фаза се нарича „Скарсдейл“ 14-дневна медицинска диета. Въпреки. че тази диета е вече на над 40 години, много хора, които се опитват да отслабнат, продължават да използват принципите, описани от Тарноуър.

Как да свалите 10 кг с 14 дневната диета?

14-дневната-диета-Как-да-свалите-10-килограма

Първата фаза на диетата на Скарсдейл трае 14 дни, откъдето идва и името й. Ако участниците се придържат към плана за хранене, те ще консумират не повече от 1000 калории на ден. Диетата е твърде строга по отношение на това, какви храни им позволява и какви храни не са разрешени. Диетата с ниско съдържание на въглехидрати се разгражда до съотношение 43% протеин, 22,5% мазнини и 34,5% въглехидрати. Тарноуър твърди, че по време на първата фаза участниците могат да загубят до 20 килограма.

Храни, които са разрешени

Няма много храни, които са разрешени, но на участниците е разрешено да ядат постно месо, млечни храни, яйца, грейпфрут, листни зелени зеленчуци, моркови, целина, броколи, консервирана риба тон и чай. Диетата позволява приемането на сода

Виж още – 90 дневна диета

Билки, сол, черен пипер, лимон, оцет, соев сос, горчица и кетчуп също са разрешени. Участниците не могат да се наслаждават на редица други храни, обаче.

Храни, които са забранени

Има много по-дълъг списък от храни, които не се допускат от диетата. Например, участниците нямат право да приемат масло или млечни храни, които съдържат мазнини, включително мляко, сирене, кисело мляко и сладолед.

Други храни извън границите включват: меса като бекон и колбаси, картофи, сладки картофи, боб, авокадо, ориз, шоколад или какъвто и да е десерт с добавена захар. Освен грейпфрут, повечето плодове не се допускат в диетата.

Плюсове и минуси на 14-дневната диета

Едно от предимствата на 14-дневната диета Скарсдейл , е бързата загуба на тегло, въпреки че загубата на тегло не е непременно постигната по безопасен начин. Ограниченият брой разрешени храни на диетата я прави много трудна.

Диетата също така не позволява да се яде много пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти, което може да доведе до липса на редица витамини, особено ако продължите повече от препоръчителната 14-дневна граница. Освен това, най-голямото тегло, което се губи, е теглото на водата, което обикновено се възстановява веднага след като участниците се върнат към обичайните си хранителни навици.

Меню за 14-дневен план за хранене на Скарсдейл

За да ви дадем представа за силата и простотата на диетата на Скарсдейл, ние сме събрали пълен 14-дневен хранителен план за хранене по-долу.

Закуска всеки ден
  •  Единият грейпфрут – ако не е на разположение, използвайте плодове през сезона
  •  Един парче протеинов хляб, препечен, без добавка
  •  Кафе / чай (без захар, сметана или мляко, без мед)
Обяд
  •  Асортирани студени разфасовки
  • Домати – нарязани, печени или задушени
  • Кафе / Чай / Диета Сода / Вода
Вечеря
  • Риби или ракообразни, всякакъв вид
  • Комбинирана салата, зеленчуци и зеленчуци по желание
  • Филия хляб от протеинови парчета, препечен
  • Кафе / Чай / Диета Сода / Вода

Тази диета наистина ли ще доведе до отслабване с 10 килограма?

Книгата твърди, че можете да загубите до 20 паунда за 14 дни. Няма клинични данни, които да подкрепят това, но в книгата  предоставя анекдотични откъси от пациенти. Има редици примерни във форуми за отслабване с над 10 кг.

Здравословна ли е 14-дневната диета?

Не. Ограниченият избор на храна прави малко вероятно да сте приели всички необходими витамини и минерали. Например, без мляко, е малко вероятно диетите да получат достатъчно калций. Зеленчуците ще осигурят някои фибри и хранителни вещества, но всичко зависи от това колко сте избрали да ядете.

А хранителен анализ на менюто в понеделник, с добавяне на два моркова  и две стъбла от целина, добавя до 610 калории. С чиста пуйка на обяд и сок от портокал на вечеря, дневната диета съдържа само 4,4 грама мазнини – едва ли може да бъде достатъчно.

 

За най-добри резултати, използвайте и билков чай Refreshtea Slim

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button