Победете настинката с 5 имуностимулиращи билки

Преходните сезони често ни изненадват с поредица от топли и дъждовни дни, а през есента с променливото време идват и настинките. Ако сте забравили да вземете шал за ветровития следобед, носът ви очаквано е запушен, а гърлото стърже, ви предлагаме да си направите ефикасен билков еликсир за подсилване на имунитета.

За разлика от антибиотиците, които директно атакуват патогените, билките засилват защитните сили на организма и му помагат сам да превъзмогне болестта.

Кои са най-добрите имуностимулиращи билки при простуда и грип?

Някои растения са особено ефективни при простудни заболявания, като съдействат за засилване на имунитета, успокояване на възпаленията и пречистване от токсините.  Чаят е един от най-добрите начини за прием. Горещата вода успява да извлече полезните съставки от сухата маса. Ако го подсладим, той действа тонизиращо и ободряващо.

Чаят може да бъде приеман в дълготраен период от време, като превантивна мярка срещу заболяване. Естествено, той няма как да реши всички проблеми със здравето, но може да подкрепи имунитета ви и да ви гарантира безпроблемна смяна на сезоните. Няма смисъл да губите ценно време в боледуване и престой у дома, когато есента е така красива, а зимата също има своите приятни предизвикателства.

Ето кои са едни от най-подходящите билки за полезен имуностимулиращ чай, който ще ни спести времето, загубено по лекари и аптеки:

1. Ехинацея

Билката има антибактериални свойства и съдържа ценни полизахариди, които насърчават производството на бели кръвни телца. Те помагат на тялото да се справи с инфекциите и да обезвреди вирусите, предизвикващи симптомите на настинка и грип.

2. Астрагал

Това е адаптогенна билка, което означава, че не само поддържа имунитета, но и помага на организма да се справи със стрес и натоварване. Тя има благоприятно въздействие при анемия, а освен това се използва за подсилване на тялото при простуда и симптоми на преумора.

3. Бъз

Бъз, е полезното растение е заредено с кверцетин – антиоксидант с противоалергични и противовъзпалителни свойства. Може да използвате цветовете от бъз за приготвянето на ефикасен сироп при настинка, възпалени синуси и други грипни симптоми.

4. Невен

Билката е богата на флаваноиди, които са растителни антиоксиданти, предпазващи клетките от разрушителното действие на свободните радикали. Те помагат на организма да се бори ефективно с вируси и вътрешни възпаления. Освен това невенът може да се използва за облекчаване на ушни инфекции.

5. Котешки нокът

Този чай се използва още от древността при симптоми на температура и стомашни проблеми. Котешкият нокът има противовъзпалителни и антибактериални свойства, като екстрактът е подходящ и за третиране на херпеси. Освен това се прилага при раздразнения и болки в стомаха.

Препоръчваме да пиете чай сутрин на гладно, като подсладите с пчелен мед след охлаждането на течността до стайна температура. На ден можете да приемате по 3-5 чаени чаши, като напълно можете да замените приема на вода с него. Не ви препоръчваме да съхранявате чай в дълъг период от време, пийте свежи напитки.

Бихме препоръчали употребата на чай от която и да е от тези билки, а лекар-натуропат може да ви препоръча смислени за вашето здравословно състояние комбинации, през които да преминете успешно и безопасно предизвикателствата на есенно-зимния период. Нека такъв специалист да ви посъветва и по отношение на употребата на тези ценни билки при деца и юноши, за да се предотвратят евентуални нежелани реакции. Други ценни съвети и решения за природосъобразно здраве можете да намерите на https://drugstore.bg

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button