7 билки, които могат да помогнат за повишаване на имунитета по естествен начин7 билки

През 2023 година, имунитетът ни е от съществено значение за поддържане на здравето ни.

По-специално, след пандемията, повишаването на имунната система, е станало тема номер едно за много хора в България.

В този статия ще разгледаме седемте най-ефективни билки, които могат да подпомогнат повишаването на вашия имунитет по естествен начин.

Първо обаче, нека научим повече за имунната система.

Какво представлява имунната система ?

За разлика от много други органи и системи в тялото, имунната система е сложна. 

Съдържа многобройни клетки и тъкани, които са взаимно свързани и действат на цялото тяло. 

Тъканите на имунната система изпълняват различни роли: кожата служи като бариера за бактерии, лимфната течност (лимфа) непрекъснато циркулира, за да премахне токсините в тялото, а лимфните възли служат като филтри за тялото. 

Въпреки че технически са част от кръвоносната система, тъканите на имунната система включват части от храносмилателната, ендокринната, дихателната и скелетната системи. 

Имунната система има особено симбиотична връзка с другите системи на тялото. Имунната система не познава граници;тя действа на цялото тяло.

Поддържането на баланс в имунната система, е от първостепенно значение през всички етапи от живота. 

 Ако тялото ви е вашият замък, вашата имунна система действа като войниците, които пазят от нашедственици.

7 билки, които подсилват имунната система

таблица с научно доказани ползи от билки за имунна система

Някои растения са особено ефективни при простудни заболявания, като подсилват имунната система.

Чаят е един от най-добрите начини за това. Горещата вода успява да извлече полезните съставки от сухата маса. Ако го подсладим, той действа тонизиращо и ободряващо.

Ето кои са едни от най-подходящите билки за полезен имуностимулиращ чай, който ще ни спести времето, загубено по лекари и аптеки:

1. Ехинацея

Билката има антибактериални свойства и съдържа ценни полизахариди, които насърчават производството на бели кръвни телца. Те помагат на тялото да се справи с инфекциите и да обезвреди вирусите, предизвикващи симптомите на настинка и грип.

2. Астрагал

Това е адаптогенна билка, което означава, че не само поддържа имунитета, но и помага на организма да се справи със стрес и натоварване. Тя има благоприятно въздействие при анемия, а освен това се използва за подсилване на тялото при простуда и симптоми на преумора.

3. Бъз

Бъз, е полезното растение е заредено с кверцетин – антиоксидант с противоалергични и противовъзпалителни свойства. Може да използвате цветовете от бъз за приготвянето на ефикасен сироп при настинка, възпалени синуси и други грипни симптоми.

4. Невен

Билката е богата на флаваноиди, които са растителни антиоксиданти, предпазващи клетките от разрушителното действие на свободните радикали. Те помагат на организма да се бори ефективно с вируси и вътрешни възпаления. Освен това невенът може да се използва за облекчаване на ушни инфекции.

5. Котешки нокът

Този чай се използва още от древността при симптоми на температура и стомашни проблеми. Котешкият нокът има противовъзпалителни и антибактериални свойства, като екстрактът е подходящ и за третиране на херпеси. Освен това се прилага при раздразнения и болки в стомаха.

Препоръчваме да пиете чай сутрин на гладно, като подсладите с пчелен мед след охлаждането на течността до стайна температура. На ден можете да приемате по 3-5 чаени чаши, като напълно можете да замените приема на вода с него. Не ви препоръчваме да съхранявате чай в дълъг период от време, пийте свежи напитки.

Бихме препоръчали употребата на чай от която и да е от тези билки, а лекар-натуропат може да ви препоръча смислени за вашето здравословно състояние комбинации, през които да преминете успешно и безопасно предизвикателствата на есенно-зимния период. Нека такъв специалист да ви посъветва и по отношение на употребата на тези ценни билки при деца и юноши, за да се предотвратят евентуални нежелани реакции.

6. Микроводорасли

Хранителните микроводорасли, които се произвеждат като билкови добавки, включват Spirulina, Aphanizomenon flos-aquae и Chlorella, са доказани с проучвания, че повишават имунната система.

 Тези билки са комерсиализирани за човешка употреба поради тяхната хранителна стойност, включително докладвано високо съдържание на протеини, витамини, минерали и фибри и предполагаеми ползи за здравето.  Многобройни изследвания върху животни и хора показват, че тези водорасли са имуностимулиращи.

Научните данни за вредата на билките

Трябва да знаете, че има и други проучвания, които показват връзка между употребата на билкови добавки и появата или обострянето на кожни заболявания. 

Следователно е разумно да се изследват пациенти с автоимунни кожни заболявания преди употребата на билкови добавки.

 Бъдещите изследвания трябва да проучат дали има времева връзка между приемате на билки при някои пациенти и кожаните заболявания.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button