Чай от бъз и лимонова трева

От много години модерната медицина се завръща към билките, като алтернатива на лекарствените продукти. Хората разбират, че е важно да предприемат профилактични мерки, за да могат да крепят своето здраве и да развият своя имунитет.

Как чай от бъз, шипка и лимонова трева помага за имунитета?

Естествените сили на организма се сриват в дните на преход между сезоните. Особено чувствително е тялото ни в есенно-зимния период. Бързата промяна от топлото лято към студените есенни дни, неудачното облекло, липсата на достатъчно хигиена и естествени защитни сили на организма – всичко това може да доведе до сериозни заболявания.

Има една комбинация, която лекарите-натуропати навсякъде по света препоръчват, като полезна и без известни странични ефекти. Чаят от бъз, шипка и лимонова трева притежава антивирусни свойства, които могат да помогнат за насърчаване на имунитета и да предпазят от грип и настинка, особено през студените зимни дни.

Как да приготвите  този чай в домашни условия.

Необходими продукти:

1 чаена чаша вода (препоръчваме ви да изберете добра марка изворна вода)

1 супена лъжица плодове от бъз

1 супена лъжица плодове от шипка

1/2 супена лъжица лимонова трева

1/4 супена лъжица натрошена канела

1/4 супена лъжица настърган корен от джинджифил

Начин на приготвяне:

Изсипете водата в тенджера. Оставете на котлона, за да заври и премахнете. Поставете плодовете от бъз в купа. Добавете шипката, канелата, джинджифила и лимоновата трева. Разбъркайте и отделете една супена лъжица от билковата смес. Поставете в огнеупорен съд и залейте с вряла вода. Покрийте с капак и оставете на стайна температура в продължение на 30 минути. Прецедете и прехвърлете в чаша. Консумирайте непосредствено след приготвяне. Ако ви е по-вкусно, подсладете с мед.  Важно е чаят да приеме стайна температура, за да не се повлияят целебните свойства на пчелния мед.

Повтаряйте процедурата 2-3 пъти дневно, за да предотвратите и облекчите грипните състояния. Не се колебайте, ако не получите очаквания ефект, да се свържете с вашия лекар и да се консултирате за всички проблеми.

Защо този чай помага за имунната система?

Шипката е естествен източник на витамин C.  Канелата спомага за контрол на кръвната захар. Комбинацията от бъз, джинджифил и лимонова трева е силен енергиен микс, който зарежда тялото за студените зимни дни. Препоръчваме ви да повтаряте приема на този чай поне в период от няколко дни, при първите признаци на простудно заболяване или просто за профилактика.  Консумирайте прясно направената отвара, не съхранявайте дълго време (дори и в хладилник).

Какви други ползи има този чай:

Чай от бъз, шипка и лимонова трева е богат на няколко съставки като флавоноиди и антоцианини, които са силно биоактивни антиоксиданти, които:

  • Помага на тялото да абсорбира витамин С, който е от съществено значение за имунната функция и процеси като синтез на колаген (източник)
  • Имат имуномодулаторни ефекти (Подпомагат имунната функция)
  • Подкрепа за здравословен възпалителен отговор – Според легенда, през 1899 г. американски моряк случайно открил, че чай  с тези билки, намалява болките му.

Този чай приложен при първия признак на заболяване, намалява тежестта и продължителността на настинките и грипа. Ефективността му вероятно е благодарение на високите нива на витамин А и С, както и на флавоноиден и антиоксидантен профил, който притежава този чай.

Редактор: Маргарита Добрева

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button