16 билкови средства за растеж на косата

Загубата на коса е общ проблем за много мъже и жени.

Има много причини, поради които косата ви може да капе – от генетиката и витаминните дефицити до хормоналните промени.

Някои медицински състояния, като заболяване на щитовидната жлеза, могат също да причинят тънка или падаща коса.

Кой са най-мощните билки за разтеж на косата?

Продължете да четете, за да научите как билковите лекарства могат да бъдат използвани за подобряване на растежа на косата.

Не забравяйте да говорите с лекаря си, преди да добавите билки към ежедневието си, особено ако загубата на коса е причинена от медицинско състояние.

Билкови масла за коса

16-билки-за-растеж-на-косата-масла

Масла за коса, наричани също тоник за коса, са билкови екстракти, смесени в носеща маслена основа. Някои масла за коса включват многобройни билки и носители на масла.

Популярни масла, използвани за растеж на косата, са:

Някои билки, използвани в билковите масла за коса, са:

 • Китайски хибискус (Hibiscus rosa sinensis): китайският хибискус е вечнозелен храст. Неговите ядивни, живи цветя често се използват за билков чай. Хибискус се смята, че помага за стимулиране на космените фоликули, увеличава размера на фоликулите и увеличава растежа на косата.
 • Брахми (Baccopa monnieri): Брахми, наричана също Bacopa, е пълзяща билка, използвана в медицината на Аюрведа. Той съдържа алкалоиди, за които се смята, че активират протеини, отговорни за растежа на косата.
 • Индийски нард (Nardostachys jatamansi): Индийски нард е малък храст, чиито коренища могат да ускорят растежа на косата. Установено е, че увеличава растежа на косата при алопеция, причинена от химиотерапия.
Как се използват ?

Някои масла за коса са формулирани, за да се използват като шампоани или за отпускане на косата, затова обърнете внимание на инструкциите на производителя. Етикетът ще ви посъветва да приложите върху влажна или суха коса.

Използвайки чисти ръце, масажирайте маслото за коса директно на скалпа и изплакнете според указанията.

Мехлеми с билки

най-добрите-билки-за-растеж-на-коса
Билковите мехлеми, обикновено се приготвят чрез комбиниране на билки с масло като ланолин или вазелин и вода. Другите съставки могат да включват пчелен восък или какаово масло. Полиербалните мехлеми обикновено съдържат множество билкови екстракти.

Някои билки, използвани в полиферовите мехлеми, са:

 • Царевица: Царевицата е аюрведа. Използва се за укрепване на косата и за насърчаване на растежа на косата. Също така е известно, че съдържа няколко антиоксиданти.
 • Готу кола (Centella asiatica): Готу кола е една от най-популярните аюрведически билки. Смята се, че тя увеличава дължината на косъма и стимулира растежа на косата, вероятно чрез увеличаване на кръвообращението към скалпа.
 • Алое вера (A Barbadensis Mill.): Алое вера е тропическо растение и популярно народно средство за изгаряния и храносмилателни проблеми. Тя може да се използва и за поддържане на скалпа здрав, също да поддържа здравословен растеж на косата.
 • Босилек (Ocimum sanctum): Свещеният босилек е ароматна адаптогенна билка, известна със своите лечебни свойства. Тя може да помогне за предотвратяване на загуба на коса, причинена от пърхот и сърбеж или промени в хормоналните нива.
Как се използват

Полиербалните мазила обикновено се прилагат директно върху скалпа. С чисти ръце, масажирайте мазта в скалпа, докато не се абсорбира според инструкциите на производителя.

Билкови кремове

Билковите кремове също са направени от билкови масла и вода. Те съдържат по-малко масло и повече вода от билковите мазила и лесно се абсорбират от кожата ви.

Някои билки, използвани за направата на билкови кремове, са:

 • Гигантски звезда (Cuscuta reflexa Roxb): Според проучване от 2008 г., гигантски доджър – аюрведа растение – помага за лечение на алопеция, причинена от стероидни хормони чрез инхибиране на 5а редуктазния ензим.
 • Горчива ябълка (Citrullus colocynthis): Горчивата ябълка е пустинно, плодоносещо растение, използвано в Аюрведа. Неговата сушена плодова каша се използва за лечение на загуба на коса. Горчивата ябълка съдържа гликозиди, които са съединения, за които се смята, че инициират растежа на космите.
 • Маргаритка (Eclipta alba): Фалшивата маргаритка е билка, използвана в Аюрведа, за да увеличи растежа на косата. Според проучване от 2014 г. маргаритката помага за стимулиране на космените фоликули и провокира по-бърз растеж на косата при голи мишки.
Как се използват

С чисти ръце, масажирайте крем за коса в скалпа или прилагайте косата от корени до съвети, съгласно инструкциите на производителя.

Билкови гелове

Билковите гелове съдържат билкови екстракти в гелна основа. Те обикновено не съдържат масло.

Билките, използвани в билкови гелове за поддържане на здравословна коса, могат да включват:

 • Сминдух (Trigonella foenum-graecum): Сминдухът е член на семейството на граховото зърно. Това е популярна подправка за готвене с потенциални ползи за косата. Според изследванията от 2006 г. екстрактът от семената на сминдух подобрява обема на косата и дебелината на косъма при мъже и жени с умерена косопада.
 • Semecarpus anacardium: Това растение се намира в суб-хималайската област и се използва в аюрведа, за да помогне на косата расте. Необходими са повече изследвания за да се определи нейната ефективност и безопасност.
Как да използвам

Използвайки чисти ръце, масажирайте гела в скалпа или приложете косата си от корени до съвети, съгласно инструкциите на производителя.

Възможни нежелани реакции и рискове

Основният риск от растителни продукти за растежа на косата е алергичната реакция. Винаги трябва да правите тест на малка повърхност, за да проверите за алергична реакция, преди да използвате някакви билки.

Как се прави тест:

 1. Нанесете малко количество продукт върху вътрешната страна на китката.
 2. Оставете го поне 24 часа.
 3. Ако нямате никакво дразнение в рамките на един ден, трябва да сте сигурни, че може да го ползвате.

Ако развиете алергична реакция, може да получите:

 • обрив
 • копривна треска
 • червенина
 • сърбеж
 • затруднено дишане
 • виене на свят
 • главоболие

Страничните ефекти на повечето билки за растежа на косата не са добре проучени при хората. Няма достатъчно информация за стандартизиране на препоръките за дозиране.

Жените, които са бременни или кърмят, не трябва да използват билки за отглеждане на косми, освен ако не са под наблюдението на лекар или квалифициран специалист по естествено здраве.

Обобщение за 3-те билки за растеж на косата

Никакво билково лекарство не може да възроди пълна глава на косата. Трябва да сте предпазливи от растителните продукти, които твърдят, че са усещане за растеж на косата.

Изследванията показват, че някои билки могат да помогнат за укрепване на косата, да поддържат здравето на скалпа, да подобрят дебелината на косата или да стимулират цикъла на растеж на косата. Все пак, са необходими повече клинични изпитвания върху хора, преди билковите лекарства да станат основно лечение за растежа на косата.

Всяка билка може да се използва във всички видове препарати от билкови продукти за коса. Но може да е трудно да се намерят продукти за растеж на косата, които включват билки, използвани в изследванията. Вашият лекар и може да ви помогне да намерите лек, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button