Как се приема прополис? 8 рецепти с прополис

Може би мислите, че медът единственото нещо, което правят пчелите?

Пчелите също произвеждат съединение, наречено прополис от сок на иглолистни дървета или вечнозелени.

Когато комбинират солта и пчелен восък, те създават лепкав, зеленикавокафяв продукт, използван като покритие за изграждане на кошерите. Това е прополис.

Как правилно се приема прополис?

На пазара ще откриете два вида тинктури от прополис – тези, смесени с алкохол и тези, смесени с вода. 

По принцип тинктурите на алкохолна основа ще бъдат по-силни – те обикновено съдържат по-висок процент прополис.

Препоръчва се най-добре се поглъща или напръска директно в задната част на устата и поглъщат директно.

Имам хора, които накланят глави назад и изстискват тинктурата направо в задната част на гърлото.

Ако ще приемате суров прополис, той се консумира така:

Просто ги дъвчете или поглъщат.

 Една дума на внимание – прополисът е тъмнокафяво вещество, което може да оцвети зъбите ви, така че бъдете внимателни, ако дъвчете парчетата.

Какво представлява прополисът?

Преди хиляди години древните цивилизации са използвали прополиса за своите лечебни свойства.

Гърците я използват за лечение на абсцеси. Асирийците са поставили върху рани и тумори, за да се борят с инфекцията и да помогнат за лечебния процес. Египтяните го използват за балсамиране на мумии.

Съставът на прополиса може да варира в зависимост от местоположението на пчелите и от дърветата и цветята, до които имат достъп.

Например, прополисът от Европа няма да има същия химически състав като прополиса от Бразилия. Това може да затрудни изследователите да направят общи изводи за ползите за здравето.

Кои съставки в прополиса го правят толкова полезен ?

10-ползи-за-здравето-прополис

Изследователите са идентифицирали повече от 300 съединения в прополиса. Повечето от тези съединения са форми на полифеноли. Полифенолите са антиоксиданти, които се борят с болести и увреждания в организма.

По-специално, прополисът съдържа полифенолите, наречени флавоноиди.

Флавоноидите се произвеждат в растенията като форма на защита. Обикновено се срещат в храни, за които се смятат, че притежават антиоксидантни свойства, включително:

Какво казват изследванията за прополиса ?

Счита се, че прополис има антибактериални, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства.

Но научните изследвания върху прополиса са ограничени. Изследователите не са напълно сигурни защо, но пчелният продукт изглежда осигурява защита от някои бактерии, вируси и гъбички.

За Рани

Прополис има специално съединение, наречено пиноцепребин, флавоноид, който действа като противогъбично средство. Тези противовъзпалителни и антимикробни свойства правят прополиса полезен при зарастване на рани.

Едно проучване установи, че прополисът може да помогне на хората, които са имали травматични изгаряния, да се лекуват по-бързо, като ускорят растежа на нови клетки.

Друго изследване установи, че локален алкохолен екстракт от прополис е по-ефективен от стероидния крем за намаляване на мастоцитите при орални хирургични рани. Мастните клетки се свързват с възпаление и забавят заздравяването на раните.

При гениталния херпес

Мехлеми, съдържащи 3 процента прополис, като Herstat или Coldsore-FX, могат да помогнат за бързото излекуване и да намалят симптомите при рани и рани от генитален херпес.

Едно проучване установило, че когато е прилаган топичен прополис три пъти дневно, той ще помогне раните да заздравеят по-бързо.

Изследователите откриха, че кремът от прополис не само намалява количеството на херпесния вирус, присъстващ в тялото на човека, но също така защитава тялото срещу бъдещи възпаления.

Рак

Предполага се, че прополис има и роля в лечението на някои видове рак. Според едно проучване, някои от противотуморните ефекти на веществото включват:

  • задържането на раковите клетки се умножава
  • намаляване на вероятността клетките да станат ракови
  • блокиращи пътища, които държат раковите клетки да сигнализират един на друг

Проучването също така предполага, че прополисът може да бъде допълнителна терапия – но не и единствено лечение – за рак.

Друго проучване установи, че приемането на китайски прополис може да бъде полезна допълнителна терапия при лечението на рак на гърдата поради антитуморните му ефекти върху клетките на рака на гърдата.

Опасен ли е прополиса за употреба ?

Все още няма достатъчно доказателства, за да се определи дали продуктите на прополиса са безопасни, но те не се считат за високорискови. Хората обикновено приемат някакъв прополис, когато ядат мед. Ако обаче имате алергия към мед или пчели, ще имате реакция и на продукти, съдържащи прополис. Прополис може също да причини собствена алергична реакция, когато се използва дълго време.

Може да научите повече за употребата на мед в нашата статияПчетелeн мед: ползи за здравето и 20 научно доказни приложения

Пчеларите са едни от най-вероятните хора, които имат алергия към прополис, защото са толкова близо до кошерите. Типичната алергична реакция е екзема. Говорете с Вашия лекар, преди да добавите прополис към лечението, особено ако имате съществуващи алергии или астма.

10 ползи за здравето на прополиса, които ще променят живота ви

Ползите от прополисът са огромни, но нека се спрем на някои от тях:

Може да прочетете също и нашата статияПчелен прашец: Отслабване и Лечение: Над 8 ползи от супер храната

1. Прополис убива бактериите

Едно проучване изследва антибактериалните способности на пчелния прополис и бактериите в устната кухина.

Изследователите сравняват прополиса с калциев хидроксид, който очевидно е много ефективен антимикробен и установи, че той е значително по-мощен при елиминирането на някои микроби, отколкото калций.

Прополис традиционно се използва за убиване на настинка и грип и това проучване ясно показва как силните му свойства на убиване на бактерии действат в цялото тяло.

2. Прополис понижава кръвното налягане

Азотният оксид е много важно вещество за здрави сърца. Вътрешната облицовка на кръвоносните съдове използва азотен оксид, за да сигнализира за затихване на заобикалящите му гладки мускули, което води до вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове) и повишен кръвен поток.

Намаляването на бионаличността на азотния оксид играе важна роля в развитието на високо кръвно налягане. Без него бихте имали сърдечен удар. Има ензим, наречен тирозин хидроксилаза (или TH за кратко), който ограничава това количество азотен оксид, който можете да произвеждате. Прополиса, е отличен източник на това.

3. Прополисът помага за лечение на костни заболявания

Друго здравословно предимство на прополиса изглежда е, че помага да се изгради и поддържа здрава костна тъкан.

Учените неотдавна проучиха дали Caffeic Acid Phenethyl Ester, много мощен състав, открит в прополиса, може да спре или да обърне остеолитичните костни заболявания. Те открили, че това съединение е много ефективно при подтискане на възпалителните съединения, които причиняват костни заболявания и дори предлага прополис, може да бъде потенциално лечение на заболявания като остеопороза.

4. Прополисът помага за лечение на алергии

Удивителното здравословно предимство на прополиса е способността му да успокоява симптомите на сезонните алергии.

Учените дават прополис на плъхове в продължение на две седмици и откриват, че значително забавят освобождаването на хистамин от мастните клетки на плъховете. Хистаминът е съединението, което ви кара да кихате, а също да имате воднисти очи и хрема – обикновено правите живота си по-труден. Антихистамините са основните алергични лекарства, продавани на борсата.

5. Прополисът повишава клетъчната смърт на рака на простатата

Ракът на простатата е често диагностициран рак при мъжете. Но има вълнуващи новини по отношение на тази смъртоносна болест – една от ползите за здравето на прополиса изглежда, че предотвратява и потиска този вид рак (поне в епруветка).

Учените са изследвали ефектите от убиването на рак на простата. Те заключили, че пролиновата тинктура значително подобрява клетъчната смърт в клетките на рака на простатата и предполага важната роля на прополиса при хемопрофилацията на рак на простатата.

6. Прополис убива раковите клетки на дебелото черво

Учените наскоро решиха да изучат едновременно на противораковия и антимикробния потенциал на прополиса.

Първо те излагат прополиса на четири различни патогени. Тъй като тези от нас, които са използвали прополис, за да убият много простудни заболявания, познават от години, знаят че той показва много силна антимикробна активност.

След това учените са тествали прополис срещу клетки от рак на дебелото черво. Те установили, че кара раковите клетки да умрат от некроза, което означава, че прекъсва кръвоснабдяването на клетката и причинява само локални ракови клетки да умрат и НЕ пречи на здравите клетки.

7. Прополисът може да помогне за отравяне на хранително отравяне

Целта на едно скорошно проучване беше да се анализира антимикробната активност на прополиса срещу микробите, които причиняват това, което обикновено се нарича „хранително отравяне“ (16 Campylobacter jejuni)

Учените открили, че прополисът е потискал растежа на C. jejuni, Enterobacter faecalis и Staphylococcus aureus, които се срещат при случаи на отравяне с храни.

8. Прополис предпазва зъбите

Очевидно травматичните наранявания на зъбите представляват предизвикателна ситуация, поради усложнения след лечението като възпаление.

В това проучване учените оценяват прополиса като антирезорбционен агент. По принцип те искали да видят дали прополисът може да помогне да се контролира възпалението, когато някой зъб е изваден.

9. Стрес и  по-добро атлетично представяне

Една от причините здравословните ползи от прополиса са толкова големи, е защото е пълен с антиоксиданти.

Изследванията открили колко полезни са тези конкретни антиоксиданти за атлетите, тъй като те защитават спортистите от прегряване, според статия в Journal of Food Science.

10. Прополис ефективно лечение на брадавици

Много плантации споделят във форуми, че той може да премахне брадавица за по-малко от две седмици и тя да не се върне.

Отчетено в Международния вестник по дерматология през ноември 2009 г., учените установяват, че прополисът показва силна активност срещу брадавици.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button