Какво е грипна епидемия и можем ли да бъдем засегнати

Може да прочетете или да чуете в новините, че е налице грипна епидемия, но знаете ли какво означава това? Как държавните здравни служители определят, че нивата на грип са достатъчно високи, за да обявят епидемия? И как се различава от пандемията?

Епидемия срещу пандемия

Епидемията от медицинска гледна точка се нарича болестно огнище и се определя от Световната здравна организация (СЗО) като „възникване на случаи на болест, надвишаващи нормалните очаквания в определена общност, географска област или сезон“. Може да се появи в ограничен географски район или да обхване няколко страни. Може да продължи няколко дни или седмици или няколко години. „

За разлика от това, пандемията е глобално избухване на болест.

По време на грипна пандемия се появява нов мутирал щам на грип А, който предизвиква огнища на болести по света. Тези огнища на пандемия обикновено продължават една или повече години с два или три пика в заболяване.

Какво значи, ако е обявена грипна епидемия?

Когато центровете за контрол и превенция на заболяванията ( главният държавен здравен инспектор) декларират, че грипът е на епидемични нива в България, това означава, че процентът на хората с грип е нараснал значително над нивата, които обикновено се наблюдават в общността.

Свързана статияНастинка – Профилактика, етапи, Симптоми и Домашно лечение

Нивото на епидемичния праг се различава от седмицата. Процентът се изчислява въз основа на средните стойности за същата седмица през предходните 5 години.

Трябва ли да се тревожите за грипна епидемия?

Сезонните грипни смъртни случаи достигат ниво на епидемия почти всяка година. Количеството от времето, прекарано над епидемичния праг и колко високо над този праг е , варира значително в зависимост от сезона на грип. Когато щамът на грипа е по-тежък и ваксината не е добре съобразена с циркулиращия щам на грипа, нивата на епидемия от грип може да са по-високи, отколкото в други години.

Независимо от епидемичния статус, грипът е сериозно заболяване, за което трябва да се вземат мерки. Може да си направите ваксина срещу грип, измивайте често ръцете си и предприемайте стъпки, за да запазите себе си и вашето семейство здрави през студените месеци на годината.

Коя е най-голямата грипна епидемия до сега ?

грипна-епидемия-1918

Пандемията от грип през 1918 г. е най-тежката пандемия в последната история. Тя е причинена от вирус H1N1 с гени от птичи произход. Въпреки че няма универсален консенсус по отношение на мястото, откъдето е възникнал вирусът, той се разпространява по целия свят през 1918-1919. В Съединените щати тя е била идентифицирана за пръв път във военен персонал през пролетта на 1918 г.

Смята се, че около 500 милиона души или една трета от населението на света са заразени с този вирус. Броят на смъртните случаи се оценява на най-малко 50 милиона души по света, като в Съединените щати има около 675 000 души. В България се смята, че жертвите на пандемията са около 80 хил. души. Смъртността е висока при хора под 5-годишна възраст, 20-40 години и 65-годишна възраст. Високата смъртност при здрави хора, включително тези в 20-40 годишната възраст, е уникалната особеност на тази пандемия.

Докато вирусът H1N1 от 1918 г. е синтезиран и оценен, свойствата, които са го направили толкова опустошителни, не са добре разбрани. Без ваксина за предпазване от грипна инфекция и без антибиотици за лечение на вторични бактериални инфекции, които могат да бъдат свързани с грипни инфекции, контролните усилия в световен мащаб бяха ограничени до нефармацевтични интервенции като изолация, карантина, добра лична хигиена, употреба на дезинфектанти и ограничения на обществени събирания, които се прилагат неравномерно.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button