4-те най-добри приложение за броене на калории

За да отслабнете, трябва да ядете по-малко калории, отколкото изгаряте.

На теория това звучи просто.

Управлението на приема на храна в съвременната хранителна среда обаче може да бъде трудно.

Калорийното броене, е един от начините за справяне с този проблем, и често се използва за загуба на тегло.

Това е подробно ръководство за преброяване на калориите, което обяснява всичко, което трябва да знаете.

Кои са най-добрите приложения за броене на калории?

Изследванията показват, че хората, които записват калории, губят повече тегло и е по-вероятно да запазят теглото си в дългосрочен план

1. MyFitnessPal

MyFitnessPal е един от най-популярните броячи на калории в момента.

Той проследява вашето тегло и изчислява препоръчителен дневен прием на калории . 

Началната страница предоставя ясна картина на това колко калории сте консумирали през деня. 

В допълнение, показва остатъка от препоръчания ви прием и броя на изгорените калории.

2. Lose It!

Загуби го! Това е друг здравен тракер, който включва лесен за използване хранителен дневник и дневник на упражненията. Можете също да свържете крачкомер или друго фитнес устройство.

Въз основа на теглото, ръста, възрастта и целите си, предоставя персонализирана препоръка за прием на калории.

 След това проследява калориите ви на началната страница.

Той разполага с изчерпателна база данни за храни. 

Хранителният дневник е прост и лесен за употреба. Добавянето на нови храни не е сложно.

3. FatSecret

FatSecret е безплатен брояч на калории. Той включва хранителен дневник, база данни за храненето, здравословни рецепти, дневник на упражненията, графика на теглото.

Скенерът за баркод помага за проследяване на пакетираните храни.

Началната страница показва общия прием на калории, както и разграждането на въглехидрати, протеини и мазнини – показва се както за деня, така и за всяко хранене.

FatSecret предлага месечен обобщен изглед, който дава общите консумирани калории всеки ден и общите средни стойности за всеки месец. 

Тази функция може да е удобна за проследяване на цялостния ви напредък.

5. SparkPeople

SparkPeople е друг пълнофункционален брояч на калории, който проследява храненето, дейностите, целите и напредъка.

Хранителният дневник е относително ясен. 

В долната част, всеки ден можете да видите общите калории, въглехидрати, мазнини и протеини. Можете също да видите данните като кръгова диаграма.

Рецептите са много лесни за добавяне, а приложението е оборудвано със скенер за баркод, така че можете да проверите пакетирани храни.

Ако търсите и начин за бързо отслабване, статията ни Как да отслабна Бързо, е точно за теб.

Какво са калориите?

Калориите са мярка за енергия, която обикновено се използва за измерване на енергийното съдържание на храни и напитки.

Технически казано, диетичната калория се определя, като количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на 1 килограм вода с 1 градус Целзий.

Използвате калориите, които ядете и пиете за основни функции, като дишане и мислене, както и ежедневни дейности като ходене, говорене и хранене.

Всички излишни калории, които ядете, ще се съхраняват като мазнини и ако постоянно яде повече от това, което изгаряте, ще доведе до увеличаване на теглото с течение на времето.

Важно: Калорията е мярка за енергия. В науката се определя количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на 1 килограм вода с 1 градус по Целзий.

Защо калориите се броят ?

Защо-калориите-се-броят

Доста често се чува, че калориите нямат значение, а преброяването на калории е загуба на време.

Въпреки това, когато става дума за вашето тегло, това е важно.

Това е факт, който е доказан отново и отново в научните експерименти.

Тези проучвания изискват от хората съзнателно да преяждат и впоследствие да измерват въздействието върху теглото и здравето им.

Всички проучвания за прекомерно хранене установяват, че когато хората консумират повече калории, отколкото те изгарят, те наддават тегло.

Този прост факт означава, че преброяването на калориите и ограничаването на приема може да бъде ефективен за предотвратяване на наддаване на тегло или да отслабнете, стига да успеете да се придържате към него.

Един преглед установи, че програми за отслабване, доведоха до средно около 7 кг (3,3 кг) повече загуба на тегло от тези, които броят калориите си.

Важно: Когато ядете повече калории, отколкото изгаряте, Вие печелите тегло. Преброяването на калории може да ви помогне да ядете по-малко калории и да отслабнете.

Колко калории трябва да приемате?

От колко калории имате нужда, зависи от фактори като пол, възраст, тегло и ниво на активност.

Например, 25-годишен мъж ще се нуждае от повече калории от 70-годишна жена, която не спортува.

Ако се опитвате да отслабнете, ще трябва да създадете дефицит на калории, като ядете по-малко, отколкото изгаря тялото ви.

Използвайте този калкулатор (отваря се в нов раздел), за да определите колко калории трябва да ядете на ден.

Важно: Точното количество калории, от които се нуждаете, зависи от редица различни фактори, включително пола, възрастта, теглото и нивата на активност. Използвайте калкулатора по-горе, за да разчетете ежедневните си изисквания.

Свързана статияРазделно хранене – схема и таблица: кои храни да комбинираме

Най-добрите приложения, които да ви помогнат да пресметнете калориите

Благодарение на технологичния напредък, въвеждането на калориите в практиката може да бъде сравнително безпроблемно в наши дни.

Много приложения и уеб сайтове са на разположение, за да опростят процеса, като осигурят бързи и лесни начини за изчисляване на храната, която ядете.

Дори и да проследявате неправилно приема на храна, проучванията показват, че хората, които го правят, са склонни да губят повече тегло.

Ето списък на някои от най-популярните приложения / сайтове за отчитане на калории:

Важно: Използването на приложение или онлайн инструмент за записване на вашата храна и проследяване на приема на храна, е много лесен начин за отчитане на калориите.

Как да пресмятате калориите в храната си ?

Размерите на порциите са се увеличили, а в някои ресторанти едно хранене може да осигури двойно или тройно повече, от това което човек се нуждае.

„Изкривяване на порцията“ е термин, когато разглеждате големи количества храни като норма. Тя може да доведе до наддаване на тегло и да възпрепятства загуба на тегло/

По принцип хората не са много добри при оценката на количеството, което ядат .

Калорийното броене може да ви помогне да се борите с преяждането.

За да го направите правилно, обаче, трябва да записвате правилно частите за храна. Ето няколко често срещани начина за измерване на размера на порциите:

  • Везни: Най-точният начин да определите колко ядете е да претегляте храната си. Това обаче може да отнеме много време и не винаги е практично.
  • Измервателни чаши: Стандартните мерки за измерване на обема са малко по-бързи и по-лесни за използване.
  • Сравнение: Използването на сравнения с обикновените продукти е бързо и лесно, особено ако сте далеч от дома. Това обаче е с много по-малка точност

Качеството на вашата храна има значение

Калориите са полезни за проследяване на количеството ви, но те не показват качеството на вашата храна.

Когато става въпрос за храни и човешкото тяло, калориите не са най-важното.

Например 100 калории броколи ще повлияят на вашето здраве различно от 100 калории пържени картофи.

Това е важно, защото общата ви диета и видовете храни, които ядете, имат ефект върху Вашето здраве .

Освен това ефектите от различни храни върху глада, апетитните хормони и количеството калории, които изгаряте, могат да варират значително.

Най-добре е вашата диета да се основава на висококачествени храни от растения или животни, които са били минимално преработени.

Висококачествените храни не само осигуряват ползи за здравето, но също така правят много по-лесно консумирането на по-малко калории в дългосрочен план.

Свързана статия: 90-дневна диета и план за хранене:отслабни здравословно

5 Още съвети за успех с калорийното броене

Ето още 5 съвета за отчитане на калориите:

  • Бъдете подготвени: Преди да започнете, намерете приложение за калциране или онлайн инструмент, решете как ще измервате или изчислявате порции и ще направите план за хранене.
  • Прочетете етикетите на храните: Етикетите на храните съдържат много полезна информация за  броенето на калориите. Уверете се, че сте проверили размера на порцията, препоръчан на опаковката.
  • Премахване на изкушението: Отървете се от боклука в дома ви. Това ще ви помогне да изберете по-здравословни закуски и да улесните постигането на целите си.
  • Стремете се към бавна, постоянна загуба на тегло: Не махайте бързо калориите. Въпреки че ще отслабнете по-бързо, може да се почувствате зле и да сте по-склонни да се придържате към плана си.
  • Упражнения: Най-успешните програми за отслабване включват диета и упражнения. Уверете се, че сте достатъчно ясни, за да имате енергия за упражнения.

Трябва ли да броите калории?

„Калории в, калории навън“ със сигурност не е единственото нещо, което има значение за оптимално здраве.

Въпреки това, когато става въпрос за загуба на тегло, калории се броят.

Въпреки че не е подходящ за всички, може да откриете, че преброяването на калории е ефективен начин да отслабнете и да го задържите.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button