Хемороиди на дупето: 7 Ефективни домашни средства

Хемороидите са разширени и подути кръвоносни съдове, разположени в долната част на ректума и ануса. Кръвоносните съдове се подуват поради повишено налягане вътре в тях.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво са Хемороидите  ?

Хемороидите (HEM-uh-roids), наричани още папиломи, са подути вени в ануса и долната част ректума, подобно на варикозни вени.

Хемороидите имат редица причини за поява, въпреки че често причината е неизвестна, как се споделя в изследване на Харвард.

Те могат да бъдат резултат от натоварване по време на движенията на червата или от повишения натиск върху тези вени по време на бременност.

Хемороидите могат да се намират вътре в ректума (вътрешни хемороиди), или могат да се развият под кожата около ануса (външни хемороиди).

Хемороидите са много чести. Почти трима от четирима възрастни ще имат хемороиди поне един път. Понякога те не причиняват симптоми, но в други случаи причиняват сърбеж, дискомфорт и кървене.

Понякога може да се образува кръвен съсирек в хемороиди (тромбозен хемороид). Те не са опасни, но могат да бъдат изключително болезнени и понякога трябва да бъдат оперирани.

За щастие има много ефективни възможности за лечение на хемороиди. Много хора могат да получат облекчение от симптомите с домашно лечение и промени в начина на живот.

Симптоми

Симптоми-на-хемороиди

Признаците и симптомите на хемороидите могат да включват:

 • Безболезнено кървене по време на движенията на червата – може да забележите малки количества ярко червена кръв в тоалетната
 • Сърбеж или дразнене във вашия анален регион
 • Болка или дискомфорт
 • Подуване около ануса Ви
 • Бучка близо до ануса, която може да е чувствителна или болезнена (може да е тромбозен хемороид)

Симптомите на кожен абсцес, обикновено зависят от местоположението.

 • Вътрешни хемороиди. Те се намират в ректума. Обикновено не можете да ги видите или да усетите тези хемороиди и те рядко причиняват дискомфорт. Но напрежението или дразненето при преминаване на изпражненията може да увреди повърхността на хемороида и да причини кървене.

Понякога натискането може да предизвика вътрешен хемороид през аналния отвор. Това е известно като изпъкнал или пролапсиран хемороид и може да причини болка и дразнене.

 • Външни хемороиди. Те са под кожата около ануса Ви. При раздразнение външните хемороиди могат да провокират сърбеж или кървене.
 • Тромбозирани хемороиди. Понякога кръвта може да се съчетае с външен хемороид и да образува съсирек (тромб), който може да доведе до силна болка, подуване, възпаление и твърда бучка близо до ануса.

Кога да посетите лекар ?

Кървенето по време на движенията на червата е най-честият признак на хемороиди. Вашият лекар може да направи физически преглед и да извърши други тестове, за да потвърди хемороидите и да изключи повече сериозни състояния или заболявания.

Също така говорете с Вашия лекар, ако знаете, че имате хемороиди и те причиняват болка, кървене или не се подобрява с домашни средства за защита.

Не предполагайте, че ректалното кървене се дължи на хемороиди, особено ако сте на възраст над 40 години.

Ректалното кървене може да се появи при други заболявания, включително колоректален рак и анален рак. Ако сте имали кървене заедно с изразена промяна в навиците на червата или ако цветът или консистенцията ви се промени, обърнете се към Вашия лекар.

Тези типове изпражнения могат да сигнализират за по-голямо кръвотечение на друго място в храносмилателния тракт. ( проучване).

Потърсете спешна помощ, ако получите голямо количество ректално кървене, замайване, замаяност или припадък.

Причини за хемороиди

Областите около ануса Ви са чувствителни зони и под натиск могат да се издуят или да се надуят. Подутите вени (хемороиди) могат да се развият от повишено налягане в долната част на ректума поради:

 • Натискане по време на движенията на червата
 • Седейки за дълги периоди от време на тоалетната
 • Хронична диария или запек
 • прекалена пълнота
 • бременност
 • Анално сношение
 • Диета с ниско съдържание на фибри

Хемороидите са по-вероятни с остаряването, защото тъканите, които поддържат вените в ректума и ануса, могат да отслабнат и да се разтеглят.

Усложнения

Усложненията на хемороидите са много редки, но включват:

 • Анемия. Рядко хроничната загуба на кръв от хемороиди може да причини анемия, при която нямате достатъчно здрави червени кръвни клетки, за да пренасят кислород в клетките Ви.
 • Странният хемороид. Ако кръвоснабдяването на вътрешен хемороид е прекъсното, хемороидът може да бъде „удушен“, друга причина за крайна болка.

Предотвратяване на хемороиди

Най-добрият начин да предотвратите хемороидите е да поддържате меки изпражнения, така че те да преминават лесно. За да предотвратите хемороиди и да намалите симптомите на хемороиди, следвайте тези съвети:

 • Яжте храни с високо съдържание на фибри. Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. По този начин омекотява изпражненията и увеличава обема, което ще ви помогне да избегнете натоварването, което може да причини хемороиди. Добавете бавно фибрите към диетата си, за да избегнете проблеми с газа.
 • Пийте много течности. Пийте шест до осем чаши вода и други течности (без алкохол) всеки ден, за да поддържате меките изпражнения.
 • Помислете за добавки с фибри. Повечето хора не получават достатъчно от препоръчителното количество фибри – 25 грама на ден за жени и 38 грама на ден за мъже – в диетата си.
 • Упражнение. Останете активни, за да предотвратите запек и да намалите натиска върху вените, които могат да се появят при продължителни периоди на стоене или седене. Упражненията също могат да ви помогнат да изгубите наднорменото тегло, което може да допринесе за вашите хемороиди.
 • Избягвайте дълги периоди на седене. Седенето прекалено дълго, особено на тоалетната, може да увеличи натиска върху вените в ануса.

Диагноза

Вашият лекар може да е в състояние да види дали имате външни хемороиди просто като Ви прегледа с просто око.

Тестовете и процедурите за диагностициране на вътрешни хемороиди могат да включват изследване на аналния канал и ректума:

 • Цифрово изследване. По време на дигитален ректален преглед, Вашият лекар вмъква пръста си с ръкавици, смазан в ректума. Той или тя ще почуства, ако има признаци за хемороиди.
 • Визуална инспекция. Тъй като вътрешните хемороиди често са прекалено меки, за да бъдат почувствани по време на ректален преглед, Вашият лекар може също да изследва долната част на дебелото черво и ректума с аноскоп, протоскоп или сигмоидоскоп.

Лечение

Хемороиди-причини-лечение-722x406

Домашни средства за лечение

Често можете да облекчите леката болка, подуване и възпаление на хемороиди с домашно лечение. Често това са единствените необходими процедури.

 • Използвайте локални лечения. Нанесете хемороиден крем или супозитория, съдържащи хидрокортизон, без рецепта.
 • Потопете се редовно в топла вана или в банята. Потопете си аналната област в обикновена топла вода 10 до 15 минути два или три пъти на ден.
 • Съхранявайте аналната област чиста. Измивайте я (за предпочитане) или душ дневно, за да почистите кожата около ануса внимателно с топла вода. Избягвайте ароматизирани или парфюмирани кърпички.
 • Не използвайте суха тоалетна хартия. За да поддържате аналната област чиста след движение на червата, използвайте влажни кърпи или мокра тоалетна хартия, която не съдържа парфюм или алкохол.
 • Нанесете студен компрес. Нанесете ледени пакети или студени компреси върху ануса си, за да облекчите подуването.
 • Приемайте орални болкоуспокояващи. Можете да използвате временно ацетаминофен (тиленол, други), аспирин или ибупрофен (Advil, Motrin IB, други), за да облекчите дискомфорта си.

Лекарства

Ако вашите хемороиди предизвикват само лек дискомфорт, Вашият лекар може да предложи средства без рецепта кремове, мехлеми, супозитории или подложки.

Не използвайте кремообразуващ крем за повече от седмица, освен ако не е указан от Вашия лекар, защото може да причини проблеми.

Външна хемороидна тромбектомия

Ако при външен хемороид се образува болезнен кръвен съсирек (тромбоза).

Вашият лекар може да отстрани съсирека с прост разрез и дренаж, което може да осигури бързо облекчение, според проучване на института за здраве на САЩ.

Тази процедура е най-ефективна, ако се прави в рамките на 72 часа от развитието на съсирек.

Хирургични процедури

Ако други процедури не са успешни или имате големи хемороиди, Вашият лекар може да препоръча хирургическа процедура. Може да ви се наложи престои в болницата за една нощ.

 • Отстраняване на хемороиди. В тази процедура, наречена хемороидектомия, хирургът ви премахва прекомерната тъкан, която причинява кървене. Могат да се използват различни техники. Хирургическата намеса може да се извърши с локална анестезия, комбинирана със седация, гръбначна упойка или обща анестезия.
 • Хемороидно закрепване. Тази процедура, наречена скосена хемороидектомия или закачена хемороидопексия, блокира притока на кръв към хемороидната тъкан. Той обикновено се използва само за вътрешни хемороиди.

Лайфстайл и домашни средства

Често можете да облекчите леката болка, подуване и възпаление на хемороиди с домашно лечение. Често това са единствените необходими процедури.

 • Яжте храни с високо съдържание на фибри. Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Това прави омекотяване на изпражненията и увеличава обема, което ще ви помогне да избегнете натоварването, което може да влоши симптомите от съществуващи хемороиди.
 • Използвайте локални лечения. Нанесете хемароиден крем или супозитория, съдържащи хидрокортизон, без рецепта, или използвайте подложки, съдържащи обезболяващи агенти.

Един съвет от фитнес инструкторът Мартин Гергов за zdraveplus.com, е че редовните кардио тренировки, които са свързани с бедрата и дупето оказват голям ефект върху стягането на дупето и са чудесна превантивна мярка за хемороиди.

Подготовка за прегледът Ви

Ако имате признаци и симптоми на хемороиди, се обадете на лекарят си. В зависимост от Вашите признаци и симптоми, Вашият лекар може да ви насочи към един или повече специалисти – включително лекар с опит в храносмилателната система (гастроентеролог) или в дебелото черво и ректален хирург – за оценка и лечение.

Можете да помогнете на Вашия лекар, като сте готови с възможно най-много информация за начинът Ви на живот и храненето ви.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията: 3 септември 2019 година

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button