Как да спрем зъбобол? 9 Работещи средства

Зъбобол или болка в зъбите най-често се причинява, когато нервът на зъб е раздразнен, но има и много други причини за това човек да изпита зъб болка.

Рискови фактори за зъбобол включват зъбна инфекция, заболяване на венците, плака, зъбно разпадане, нараняване, крекирани зъби, лошо направени пломби или коронки,  загуба на зъб и други.

Какви са леченията за зъбобол?

Когато някой изпитва зъбобол, те обикновено не могат да мислят за нищо освен как да се отърват от болката. Това може да бъде доминиращо и изтощително преживяване. Засегнатото лице трябва да направи зъбно оценяване колкото е възможно по-скоро, за да определи причината.

Понякога може да е просто болка, която идва и си отива. В други случаи болката е показателна за сериозно състояние. Зъболекарят ще направи клиничен преглед и може да направи снимки или да извърши други клинични тестове за откриване на произхода на зъбобола.

Обикновено най-добрият начин да се спре болката от зъбите или челюстта първоначално е с болкоуспокояващи. Здравен специалист може да предпише антибиотици (като амоксицилин), ако има подуване на венците или лицето, или ако пациентът има треска.

Лекарят може да опита инжектиране на локална анестезия около зъба за контрол на болката. Зъболекарят може да приложи десенсибилизиращ лак или флуоридно лечение, за да подпомогне укрепването на зъба и запечатването на част от зъба, която може да е чувствителна.

След повечето стоматологични процедури, пациентът ще може да се върне на работа или в училище, докато той или тя се възстанови. Ако причините, различни от зъбите или челюстта, са причина за болката, като тромбоцитопения, синусова инфекция, мускулни или нервни проблеми, управлението ще бъде съобразено със специфичното състояние.

Какво да правя при силен зъбобол?

Очевидното решение на всякакъв вид зъбна болка е да посетите зъболекар възможно най-скоро.

 Когато обаче не можете веднага да стигнете до своя зъболекар, може да се наложи да понесете известно количество дискомфорт междувременно. 

Следващите съвети могат да ви помогнат да сведете до минимум зъбобол, докато чакате преглед от зъболекар.

1. Наложете студен компрес.

Като цяло има два начина за спиране или притъпяване на болката при зъбобол. 

Първият включва намаляване на възпалението, докато вторият се съсредоточава върху прекъсването на сигналите от болката до мозъка.

 Можете да постигнете първата цел, като приложите студен пакет или торбичка замразени зеленчуци отстрани на лицето си за 20 минути . Само не забравяйте да използвате парче плат като буфер, за да не повредите случайно кожата си. 

Това може да помогне за облекчаване на дискомфорта чрез притъпяване на болката и намаляване на отока.

2. Вземете противовъзпалително средство.

Можете също така да намалите подуването и болката, като приемате противовъзпалително лекарство, като ибупрофен. 

Ако все пак приемате ибупрофен, опитайте се да продължите да приемате лекарството на всеки няколко часа, според етикета на продукта. 

Избягвайте да приемате лекарството веднъж и след това да спрете, когато почувствате облекчение. 

Ако нямате ибупрофен, вместо това можете да вземете ацетаминофен.

3. Изплакнете със солена вода.

Можете да почиствате инфекциите и да получите временно облекчаване на болката, като изплаквате устата си с топла солена вода. 

Лечението на зъбобол със солена вода може също да помогне за заздравяване на всякакви орални рани и да намали възпалението.

4. Изплакнете с вода за уста гуава .

Известни със своите противовъзпалителни свойства, листата от гуава имат и антимикробни свойства, които могат да притъпят болката и да стерилизират рани в устата. 

Можете да дъвчете пресни листа от гуава или да сварите натрошени листа във вода, за да направите вода за уста.

5. Използвайте масло от карамфил.

Използвано за лечение на зъбна болка през цялата човешка история, карамфиловото масло може да намали възпалението и силната болка в устата. 

Той също така съдържа евгенол, естествен антисептик, който може да стерилизира орални рани. 

За да лекувате зъбобол, нанесете малко количество масло върху чиста памучна топка и го нанесете върху засегнатата област. 

Какво причинява зъбобол?

какво-причинява-зъбобол

Зъбобол се появяват при възпаление на централната част на зъба, наречена пулп. Пулпът съдържа нервни окончания, които са много чувствителни към болка. Възпаление на пулпа или пулпит може да бъде причинено от всичко, което има контакт със зъба. Най-честите причини за болка в зъбите са следните:

 • Зъбни кухини / кариес на зъбите
 • Температурна чувствителност – течни или студени течности или храни
 • Горещ или студен въздух
 • Зъби за шлайфане или затваряне
 • Ортодонтско движение – скоби
 • Мъдрец
 • бременност
 • След короната, понякога зъбът става чувствителен, след като короната се приготвя или циментира.
 • гингивит
 • Пародонтална болест
 • Гумна рецесия – излагане на зъбния корен, покрит с дъвка или кост
 • Фрактура на зъбите

Какви симптоми и признаци може да придружават зъбобол?

какво-е-зъбобол-655x353

Зъбобол и болка в челюстта са често срещани оплаквания. Не е необичайно да почувствате лека болка от натиск и горещо или студено излагане на зъба. Ако обаче болката е тежка или продължава повече от 15 секунди след прекратяването на експозицията на налягане или температурата, това може да е показател за по-сериозен проблем. Ако има тежко възпаление на зъба, болката може да излъчва до бузата, ухото или челюстта. Симптомите и симптомите, които могат да накарат човек да търси грижа, включват следното:

 • Болка с дъвчене
 • Чувствителност към горещ или студен въздух и течности
 • Кървене или изпускане от около зъб или венци
 • Подуване около зъб или подуване на челюстта или бузата
 • Наранявания или травми в района

Тези признаци и симптоми понякога могат да бъдат свързани със зъбния кариес или заболяване на венците (периодонтално заболяване). Зъбният разпад или зоната на зачервяване около линията на дъвката на зъбите могат да сочат към източника на болка. Ако някой счупи болен зъб, това може да направи болката по-интензивна. Този знак може да сочи към проблемния зъб, дори ако зъбът изглежда нормален.

Кога трябва да потърсите медицинска грижа за зъбобол?

Човек трябва да се обади на лекаря или зъболекаря за съвет по следните въпроси:

 • Зъбната болка не се облекчава от лекарствата без рецепта. Дори и когато се облекчи, зъбната оценка може да бъде полезна, тъй като болката може да бъде нещо, което може да бъде по-лесно лечимо, когато се лекува по-рано.
 • Ако човек изпитва силна болка повече от два дни след изваждане на зъб, възможно е гнездото на този зъб да не е лекувано правилно. Може да е настъпило състояние, известно като „синдром на сухи гърловини“, и пациентът трябва незабавно да види зъболекар.
 • Болката може да бъде свързана с подуване на венците или лицето. Треска е друг признак на инфекция при зъбни заболявания. Тези признаци могат да показват инфекция, заобикаляща зъба, венците или челюстната кост (максила или мандибула).
 • Треска и подуване може да показват наличието на абсцес. Зъбните абсцеси могат да изискват антибиотици и хирургично отваряне (отводняване) на абсцеса. Когато се препоръчва тази процедура да се извърши вътре в зъба (ендодонтичен дренаж), се извършва „коренов канал“.

Всяка анамнеза за травма, гръдна болка, сърдечни заболявания или обриви може да предполага причини за болка, различна от чисто зъболекарски. Това, което изглежда е зъбобол, може да бъде симптом на много по-тежък основен проблем. Следните симптоми, свързани със зъбобол или болка в челюстта, показват, че пациентът трябва да посети лекаря или отдела за спешна помощ в болницата.

 • Висока температура или втрисане: Това означава по-широко разпространена инфекция, която може да изисква лекарства по-силни от пероралните антибиотици.
 • Увреждане на главата или лицето: Ако пациентът усети главоболие, замайване, гадене, повръщане или други симптоми след увреждане на лицето или устата, пациентът може да има по-сериозни наранявания в допълнение към зъбното увреждане.
 • Обрив на лицето: Това може да е признак за нарастваща инфекция, свързана с зъб. Лекарят трябва да може да реши какво е подходящо.

Как здравните специалисти диагностицират зъбобол?

Медицинската история и физическият преглед обикновено показват подходяща диагноза. Понякога радиографиите, често наричани рентгенови лъчи, могат да се използват заедно с други диагностични средства. Панорамни рентгенови снимки и конусовидни лъчеви компютърни томографски снимки се използват за по-нататъшна оценка на зъбите и костите в устата и черепа.

Понякога лабораторната оценка, включваща ЕКГ проследяване на сърцето, ще помогне на лекаря. Ако причината е нещо различно от зъбния или челюстния проблем, лекарят може да предпише лекарства, насочени към проблема. Ако състоянието е по-тежко, лекарят може да приеме пациента в болницата за по-нататъшни грижи. Пациентът може да бъде отнесен до стоматолог за по-нататъшно лечение.

Следствие от зъбобол

След като сте напуснали кабинета на зъболекаря, продължете да практикувате добра стоматологична профилактика, но внимавайте при използването на домашни средства, които понякога могат да влошат или удължат проблемите. Рутинните и бързи последващи срещи с зъболекаря могат да облекчат зъбната болка по-бързо.

Когато пациентът напусне отдела за спешна помощ, той или тя трябва да приемат лекарствата, както е предписано, и да поддържат своите последващи назначения. Ако пациентът има някакви признаци или симптоми, е добре да се обади на лекар.

Спирането на тютюнопушенето може да помогне за подобряване на някои зъбни състояния Ако пациентът има проблеми с отказването, говорете с лекаря за помощ.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button