9 Странични ефекти на ЕСКАПЕЛ ТАБЛЕТКИ (1.5мг)

Колкото по-рано вземете Ескапел, толкова по-голяма е вероятността да сработи по-добре.

В идеалния случай трябва да се опитате да вземете таблетката в рамките на 24 часа след незащитен полов акт, тъй като това е, когато е най-ефективно.

Цената, на която може да намерите Ескапел в българската Аптечна мрежа е от 34 лв до 40 лв, в зависимост от къде го купувате.

Ефикасността на хапчетата за спешна контрацепция на левоноргестрел зависи от това колко часа са изминали, откакто сте правили секс. ( според информация в официалният сайт )

Какво представлява Ескапел ?

Ескапел е ефективен за предотвратяване на бременност, когато се приема по указания до 72 часа (3 дни) след незащитен секс. Ако приемате

Ескапел, има 99% гаранция, че ще сте защитени от нежелана бременност.

Какви са страничните ефекти на Ескапел?

Гедеон Рихтер, производител на Ескапел , произвежда контрацептивни хапчета повече от 35 години. Ескапел са използвани в повече от 400 милиона случая ** без сериозно нежелани странични ефекти.

Повечето жени не изпитват никакви странични ефекти. 

Някои жени имат странични ефекти след прием на Ескапел, като гадене, главоболие, болезненост в гърдите, болки в стомаха, диария, замаяност или умора.  

Тези симптоми обикновено са леки и ще изчезнат за кратко време. 

Някои жени могат да имат промени в периода си.

Ако менструацията ви закъснее с повече от 5 дни, може да сте бременна. 

Той не се използва за рутинна употреба като контрацептив ( надежден източник )

Ескапел съдържат само един вид хормон, наречен Levonorgestrel, и предотвратява бременността преди да се установи.

Ако приемате Ескапел, имате 99 % сигурност, че няма да забременеете

99%- сигурност-Ескапел

Клиничните проучвания на СЗО (Световната здравна организация) с активната съставка на Ескапел включват 5859 жени по целия свят.

Установено е, че процентът на бременност е 1.01%. Това означава, че ако приемате Ескапел, ще сте сигурни на 99%.

Как действа Ескапел ?

Ескапел предотвратява бременността, преди да се установи чрез предотвратяване или забавяне на отделянето на яйцеклетка от яйчника (чрез предотвратяване на овулацията) с помощта на хормон, наречен левоноргестрел.

Този същия хормон, открит в много редовни контрацептиви.

Той няма да действа, ако вече сте бременна и няма да навредите на вече установена бременност. Колкото по-рано приемате Ескапел, толкова по-ефективен е.

Ескапел хапче за аборт ли е?

Не, определено не.

Ескапел е „спешно контрацептивно хапче“, което съдържа един общ женски хормон, левоноргестрел, прогестин.

Този хормон предотвратява бременността главно чрез забавяне или предотвратяване на овулацията (отделянето на яйцеклетка от яйчника), като по този начин се предотвратява оплождането.

Няма ефект върху инхибирането на имплантацията и не прекъсва бременността (с определение за начало на бременността), което означава, че няма абортивен ефект и няма да навреди на установена бременност или бебе.

„Аборт хапче“  е напълно различно лекарство. Таблетките за абортите се използват по-късно и работят по различен начин: спират развитието на бременност след като са установени. Хапчето за аборт прекратява установената бременност.

Тези лекарства са одобрени за употреба при ранни аборти, но не във всички страни. Използването на хапчета за аборт е много по-стриктно регулирано от противозачатъчните хапчета.

За разлика от противозачатъчни хапчета, хапчетата за аборт никога не могат да бъдат закупени без рецепта в аптеките.

Как да приемате Ескапел ?

ескапел-начин-на-прием

Ескапел е еднократно решение: само с 1 хапче и лесно можете да избегнете абортите.

В опаковката има 1 хапче. Трябва да приемете таблетката Ескапел в рамките на 72 часа, след като сте правили секс без предпазни средства. Вземете го колкото е възможно по-скоро, колкото по-рано, толкова по-добре! Колкото по-скоро го вземете, толкова по-вероятно е да работи правилно.

В идеалния случай трябва да опитате да вземете таблетката в рамките на 24 часа след незащитен полов акт, тогава то е най-ефективно.

Ефективността на левоноргестрелните противозачатъчни хапчета зависи от това колко часа са изминали. Ако се притеснявате за възможността от непланирана бременност, е важно да действате сега, вместо да чакате по-късно.

Кога да приемате и да не приемате Ескапел?

Ескапел е най-добре, е най-добре да се вземе веднага след сексуален контакт или на другата сутрин.

Много малко вероятно е да имате сериозни или дългосрочни странични ефекти след приема на Ескапел. Обикновено можете да продължите със своя ден, както обикновено.

Не приемайте Ескапел:

  • Ако вече сте бременна, защото няма да работи, въпреки че няма да ви навреди на плода.
  • Ако сте алергични към левоноргестрел или други съставки в Ескапел.
  • Ескапел няма да ви предпази от ХИВ инфекция (вируса на СПИН) или друга полово предавана болест (STD).

Колко често може да приемам Ескапел?

Това не е обикновен метод на контрацепция. Опитайте се да го използвате рядко, само при спешни случаи.

Но никога не забравяйте: има много по-малко странични ефекти и рискове за здравето, отколкото абортите. Като цяло не трябва да приемате повече от веднъж в рамките на един менструален цикъл.

Ако Ескапел се използва повече от веднъж в менструалния цикъл, е по-вероятно да нарушите менструалния цикъл.  Вашият лекар, практикуваща медицинска сестра или клиника може да ви разкаже за дългосрочни методи за контрацепция, които са по-ефективни в предотвратяването на забременяване.

Ако сте бременна

Ескапел не работи, ако вече сте бременна и няма да навредите на установена бременност.

Ако смятате, че сте бременна, консултирайте се с Вашия лекар или клиниката за семейното планиране колкото е възможно по-скоро.

Ако вече сте приемали Ескапел веднъж от последния си период и сега разбирате, че сте бременна, не приемайте отново Ескапел.

Какво да правя, ако повръщам след приемането на хапчето?

След приемането на противозачатъчното хапче, няколко жени (приблизително 1 на 100) ще повръщат. Ако повръщате в рамките на 3 часа след приема на Ескапел , трябва да приемете друго хапче Ескапел .

Кога трябва да се обърнете към Вашия лекар?

  • Ако все още се притеснявате, че сте бременна.
  • Ако имате внезапна или необичайна болка в долната част на корема и вашият период е закъснял.
  • Ако имате някакви притеснения относно здравето си или относно методите за контрацепция, които са най-подходящи за Вас.

Ако забременеете дори след приемането на това лекарство, важно е да се обърнете към Вашия лекар. Няма данни, че Ескапел ще увреди бебето, което се развива в матката / утробата Ви, ако използвате Ескапел, както е описано.

Въпреки това, Вашият лекар може да поиска да провери дали бременността не е извънматочна (когато бебето се развива някъде извън утробата).

Това е особено важно, ако развиете тежка абдоминална болка след приема на Ескапел или ако преди това сте имали извънматочна бременност, хирургична операция на фалопиева тръба или възпаление на таза.

Ектопичната бременност се случва при около 0,25-1% от всички бременности. Така че е рядко, но всяка жена трябва да знае за този риск.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 13 октомври, 2021 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button