10 страшни причини за болки в краката: Причини, лечение, симптоми

Повечето болки в краката са резултат от износване, прекомерна употреба или наранявания в ставите или костите или в мускулите, връзките, сухожилията или други меки тъкани.

Долните части на краката ви поемат основната част от ежедневния ви живот. Не би трябвало обаче да изпитвате болка.

Медицинските процедури могат да помогнат, ако Вашият лекар Ви каже, че имате състояние като крампи на краката, кръвни съсиреци или проблеми с нервите. Но вие можете да направите редица неща у дома, които също ви помагат.

Според клинично изследване на Центъра за наблюдение на болести, Болката в краката може да бъде постоянна или прекъсната, да се развие внезапно или постепенно и да повлияе на целия ви крак или на локализирана област, като например коляното.

Тя може да отнеме няколко форми – пронизващи, остри, леки, болезнени или мравуняци.

Някои болки в краката са просто досадни, но по-тежката болка в краката може да повлияе на способността ви да ходите или да носите тегло на крака си.

Какво причинява болки в краката ?

болки-в-краката-причини-лечение

Обикновено болката в краката е резултат от възпаление на тъканите, причинено от увреждане или заболяване.

Всяко нараняване или хронично заболяване може да причини възпаление на някоя от тъканите на крака и да доведе до болка в краката.

Тъй като краката съдържат различни структури и типове тъкани, голямо разнообразие от състояния и наранявания могат да причинят болка в краката.

В зависимост от причината за болката, други симптоми, като

 • слабост,
 • изтръпване,
 • пулсираща болка,
 • крампи,
 • болки, или
 • чувство на изтръпване, може да съпътства болка в краката.

Свързана статия10 страшни причини за подуване на краката: Причини, лечение, симптоми

10 причини за болки в краката

болка-в-краката-10-причини

Болката на краката може да варира от леко неудобство, което идва и си отива, до силна болка, която затруднява съня, ходенето или извършването на обикновени ежедневни дейности.

1. Травма

Травмата е най-очевидната причина за болка в краката. Нараняванията, като усукване могат да увредят костите, мускулите и ставите на крака или комбинация от трите.

Болката в гърба, поради нараняване, може да възпали седалищния нерв и да причини ишиас. Това е болка, която получава крака, който следва пътя на един от многото нервни корени, които напускат гръбначния мозък и образуват седалищния нерв.

Тази болка обикновено започва отзад и продължава до задните части и в бедрото.

Прекалените наранявания могат да причинят болка и се възприемат като множество малки травматични наранявания на мускулите, сухожилията и ставите, които се появяват за по-дълъг период от време.

2. Фрактурите

Когато става дума за кост, термините фрактура, счупени и напукани означават едно и също нещо: целостта на костта е компрометирана.

Най-честият симптом е болката, която се получава, тъй като нервните окончания, разположени във влакнестата тъканна обвивка на костта, наречена периотеум (peri = околна среда + остеум = кост), са повредени и възпалени.

Също така, мускулите, които заобикалят костта, образуват в спазъм и усилват болката.

3. Навяхвания

Навяхването и натоварването са наранявания на тялото, които често се дължат на физическа активност.

Тези наранявания са често срещани и могат да варират от незначителни до тежки, в зависимост от инцидента. Повечето навяхвания и напрежения са незначителни и не изискват медицинско обслужване.

Навяхвания се появяват в ставите и засягат лигаментите, които свързват костите с костите.

Щамовете засягат мускулите или сухожилията, които свързват мускулите с костите. Най-често се срещат при  бедрото или слабините.

4. Периферно съдово заболяване

Периферното съдово заболяване (ППБ) е нарушение на кръвообращението, което кара кръвоносните съдове извън сърцето и мозъка да се стесняват или блокират.

Това може да се случи във вашите артерии или вени. PVD обикновено причинява болка и умора, често в краката ви и особено по време на тренировка.

Болката обикновено се подобрява с почивка.

5. Ишиас

Вашият седалищен нерв започва от гръбначния ви стълб, преминава през бедрата и задните части и след това се разклонява на всеки крак.

Този нерв е най-дългият нерв на тялото и един от най-важните. Тя има пряк ефект върху способността ви да контролирате и чувствате краката си. Когато този нерв е раздразнен, ще изпитате ишиас.

6. Неврологична болка

Условията включват синдром на неспокойни крака (RLS), при който краката се разклащат неконтролируемо, невропатия или увреждане на нервите и болка в седалищния нерв.

Неврологичната болка може да се появи дори при почивка.

7. Разширени вени

Разширени вени се появяват, когато вените не функционират правилно. Вените имат еднопосочни клапани, които предотвратяват преминаването на кръвта назад.

Когато тези клапани се провалят, кръвта започва да се събира във вените, вместо да продължава към сърцето ви.

Вените след това се увеличават. Разширените вени често засягат краката.Те са най-отдалечени от сърцето ви и гравитацията прави по-трудно кръвта да тече нагоре.

Някои потенциални причини за разширени вени включват:

8. Шипове

Можете да почувствате тази болка в предната част на краката си. Мускулите и плътта по ръба на костите на глезена се възпаляват, така че боли при ходене или тичане.

Извършването на дейност отново и отново на твърди повърхности може да доведе до това. Възможно е да имате по-голяма вероятност да получите шипове, ако имате плоски крака или краката ви се обърнати навън.

Ледът помага. Така че може да приемате противовъзпалителни медикаменти като аспирин, ибупрофен и напроксен, ако Вашият лекар каже, че те са безопасни за Вас. Може да прочетете нашата подробна статия за лечение на шипове.

9. Тендинит

Един от първите предупредителни признаци, които имате възпалена ахилесова сухожилие, е болка в долната част на вашето тяло, близо до задната част на петата.

Това е често срещано нараняване, което кара сухожилието да се надуе, да се разтяга или да се разкъсва. Можете да го получите от претоварване мускул или катерене по стълбите.

Може да продължи и за дълго време.

10. Диабетната невропатия

Диабетната невропатия е често срещано усложнение на диабета. Нервите могат да бъдат повредени от високите нива на кръвната захар.

Това може да причини болка и в двата крака, заедно с изтръпване и по-малко усещане в долните крака.

Говорете с Вашия лекар за лекарства за борба с болката и за подпомагане на нивото на кръвната Ви захар.

Съветва ме Ви да посетите и нашият подробен здравен хъб за болки в тялото.

Кога да посетите лекаря при болка в краката?

Понякога може да е трудно да се определи кога болката от краката изисква посещение до лекаря или спешното отделение. Посетете лекар, ако имате:

 • оток на двата крака
 • разширени вени, които причиняват дискомфорт
 • болка при ходене
 • болка в краката, която продължава да се влошава или продължава след няколко дни

Отидете незабавно в болницата, ако възникне някое от следните неща:

 • Имате треска.
 • Краката ви е червени и топли на пипане.
 • Краката ви са бледи и се чувстват хладни на пипане.
 • Имате затруднено дишане и имате отоци и в двата крака.
 • Не можете да ходите и да не натоварвате крака си.
 • Имате нараняване на крака

Домашно лечение на болка в краката

Обикновено можете да лекувате болките в краката у дома, ако това се дължи на спазми или леки наранявания. Опитайте следните домашни лечения, когато болката в краката ви е от мускулни крампи, умора или прекомерно натоварване:

 • Оставете крака си възможно най-много и издигнете крака си с възглавници.
 • Вземете лекарство за облекчаване на болката, като аспирин или ибупрофен, за да облекчите дискомфорта, докато краката ви лекува.
 • Носете компресионни чорапи или чорапи с опора.

Сложете лед

Нанесете лед върху засегнатата област на крака поне четири пъти на ден. Можете да го направите още по-често в първите няколко дни след появата на болката. Можете да оставите леда за 15 минути.

Вземете топла баня и почивайте

Вземете топла вана и след това леко разтегнете мускулите си. Ако имате болка в долната част на крака, опитайте да насочите и изправите пръстите си, когато сте седнали или легнали.

Ако имате болка в горната част на крака, опитайте се да се наведете и да докоснете пръстите на краката си. Можете да направите това, докато седите на земята или се изправяте.

Превенция на болки в краката

Винаги трябва да отделите време за разтягане на мускулите преди и след тренировка, за да предотвратите болка в краката поради физическа активност.

Също така е полезно да ядете храни, които са с високо съдържание на калий, като банани и пилешко, за да предотвратите наранявания на мускулите и сухожилията на краката.

Можете да предотвратите медицински състояния, които могат да причинят увреждане на нервите в краката, като направите следното:

 • Упражнение за 30 минути на ден, пет дни в седмицата.
 • Поддържайте здравословно тегло.
 • Избягвайте пушенето.
 • Проследявайте холестерола и кръвно налягане и предприемайте стъпки, за да ги държите под контрол.
 • Ограничавайте консумацията на алкохол до една напитка на ден, ако сте жена или две напитки на ден, ако сте мъж.

Говорете с Вашия лекар за други начини за предотвратяване на конкретната причина за болка в краката.

Обобщение

 • Причините за болка в краката могат да бъдат мускулно-скелетни, неврологични или съдови.
 • Шиповете и стресът могат да се дължат на повтарящи спортове като бягане.
 • Болката на краката може понякога да показва сериозни съдови проблеми. Те понякога могат да бъдат фатални и изискват медицинска намеса.
 • Много видове болка могат да се лекуват у дома, но тежката или упорита болка може да покаже по-тежко състояние.

Сайта zdraveplus.com има строга редакционна политика при използването на източници за писането на статиите си:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button