19 Изненадващи ползи от розовото етерично масло

Ползите от розовото етерично масло може да се припише на неговите свойства, като антидепресант, антифриз, антисептик, антиспазмичен, антивирусен, афродизиак, стипчив, бактерициден, холагогичен, цикатризант, депутативен, ементографски, хемостатичен, стомашна и маточна субстанция.

Розите се считат за най-красивите цветя в света. Това цвете е неразделна част от безброй истории, легенди, митове и наследства. Хората, които не знаят за ползите за здравето от розите, трябва да знаят, че една красивата, червена роза може да стопли едно сърце дори в най-тъжните му моменти.

Етерично масло от роза се екстрахира чрез парна дестилация на свежа Роза Дамасцена (Rosa Damascena, както е известно, между ботаници) и се състои от стотици компоненти, от които основните причини са цитронелол, цитрал, карвон, цитронелил ацетат, евгенол, етанол, фарнезол, стерапотен, метил еугенол, нерол, нонанол, нонанал, фенилацеталдехид, фенилметилацетат и фенил германиол.

Роза Дамасцена са предпочитаният сорт, защото те са най-ароматните видове и се смята, че са оригиналните червени рози с най-силен аромат и най-високо съдържание на масло.

Ползи за здравето на розовото етерично масло

 ползи-за-здравето-розово-масло-550x300

Ние знаем за емоционалните и психологически ефекти на розите. Още по-важно е да проучим някои от медицинските и здравни ползи от розовото етерично масло.

1. Борба с депресията

Розовото масло повишава самочувствието, увереността и умствената сила, като ефективно се бори с Депресията. Те могат да бъдат много полезни при избягване на депресия и безпокойство. Като антидепресант, розовото масло може да се дава на пациенти с остра депресия или на тези, които подлежат на рехабилитация, за да внесат позитивност в живота си.

2. Потиска възпалението

Розовото етерично масло може да успокои пациента с висока температура, като успокои възпалението. Той може да бъде полезен и в други случаи на възпаление, причинено от микробна инфекция, поглъщане на отровни материали, лошо храносмилане и дехидратация. Това може да доведе до намаляване на свързаните с тях състояния като ревматизъм, артрит, подагра и треска.

3. Третира рани

Това е най-ароматен и луксозен начин за лечение на рани; Представете си, че лекувате рани с масла от роза, вместо обикновени антисептични лосиони. Локално прилагане на розово масло върху рани помага да се предпази от развиващи се инфекции.

4. Антиспазматични свойства

Розовото етерично масло ефективно облекчава спазмите в дихателната система и червата, както и мускулни спазми в различни крайници. Също така помага да се лекуват конвулсии, мускулни издърпвания, спазми и спазмична холера, причинени от спазми.

5. Защитава от вируси

Защитаването от вируси е трудна задача, тъй като някои от тях продължават да мутират и води до ново заболяване. Решението за това е да се използва антивирусен агент, който се държи като щит срещу всеки тип вирус. Розовото етерично масло е един такъв щит и проучванията показват, че той предпазва от много видове инфекции.

6. Афродизиак

От самия Купидър до съвременните любители на високите технологии, всеки знае колко незаменими са розите в романтичния начин да изненадаме някой. Основният елемент е етеричното масло на цветята. Самият аромат от него може да ви възбуди и да повиши либидото, докато се позовава на романтични чувства, които са от съществено значение за успешен сексуален живот.

Това може да намали симптомите на сексуална дисфункция, еректилна дисфункция, фригидност и общо безразличие при сексуална активност с партньори.

7. Стягащи свойства

Укрепва венците и корените на косата, докато тонизира и повдига кожата и свива мускулите, червата и кръвоносните съдове. Той предпазва от преждевременна загуба на зъби и коса, развитие на бръчки, загуба на твърдост на червата и мускулите на коремната област и крайници, свързани със стареенето.

Преди всичко, розовото етерично масло помага да се спре потокът на кръв от раните, като запушат кръвоносните съдове. Това стягащо свойство също може да лекува някои видове диария.

8. Елиминира бактериите

Това е добър бактерицид. Може да се използва при лечение на тиф, диария, холера, хранително отравяне и други заболявания, причинени от бактерии. Освен това, може да лекува вътрешни бактериални инфекции като тези в дебелото черво, стомаха, червата и пикочните пътища, както и външни инфекции на кожата, ушите, очите и раните.

9. Грижа за кожата

Това свойство на розово етерично масло може да бъде от голям интерес за тези, които се грижат много за външния си вид. Може да премахва белезите от акне и петна по кожата, като се наная. Това включва избледняване на стрии, хирургически белези и мазнини, свързани с бременност и раждане. Голяма част от това се дължи на антиоксидантната активност на розовото етерично масло, което стимулира лечебните процеси на кожата.

10. Пречиства кръвта

Розовото етерично масло пречиства кръвта, като помага при отстраняването и неутрализирането на токсините. След като кръвта ви е пречистена и не съдържа токсини, вие сте защитени от кипене, обриви, язви и кожни заболявания, както и сериозни състояния, които могат да причинят свободните радикали, като рак и сърдечни заболявания.

11. Улеснява менструацията

Той стимулира хормоналните секрети, които предизвикват менструация. Това е особено ефективно за тези, които страдат от запушени и неправилни мензиси. Той също така облекчава крампи, гадене и умора, като същевременно намалява болката, свързана с менструацията и постменопаусния синдром.

12. Предотвратява прекомерното кървене

Това свойство на етеричното масло от рози може да бъде много полезно за хора, страдащи от кръвоизливи (кървене, външни или вътрешни) след нараняване или операция. Това ускорява съсирването и коагулацията на кръвта и спира прекомерното кървене.

13. Поддържа здравето на черния дроб

Розовото етерично масло е добро за здравето на черния дроб. Тя го поддържа силна, правилно функционираща и защитена от инфекции. Той също така третира проблеми като излишния поток от жлъчка, киселини и язви.

14. Предотвратява токсичността

Той може да служи като безвредно и ефективно слабително средство с хубава миризма, което не причинява странични ефекти. Той също така влияе върху чревните и аналните мускули, за да помогне за изчистването на червата. Това помага за намаляване на теглото и предотвратяване на прекомерна токсичност в организма.

15. Отслабва безпокойството

Розовото етерично масло действа като тоник за нервите. Ще ви помогне да преодолеете безпокойството си.

16. Намалява стомашните заболявания

Розовото масло е също помага и  за стомаха. Той успокоява стомаха, успокоява възпалението, помага му да функционира правилно и го предпазва от инфекции. Той също така ви предпазва от язви, които често се развиват поради свръхпроизводство и освобождаване на киселини в стомаха.

Прекалената киселина може да доведе до киселини, нарушено храносмилане, синдром на раздразнените черва, излишък на газ и подуване на корема.

17. Действа като холог

Той подпомага потока на жлъчката от жлъчния мехур и помага да се регулират киселинните нива в стомаха и кръвта, като по този начин се предпазвате от проблеми като киселинност и ацидоза. Той също помага за храносмилането, заедно с киселините, секретирани в стомаха. Подобреното храносмилане може да намали шансовете за запек, диария, синдром на раздразнените черва (IBS) и дори сериозни състояния като колоректален рак.

18. При женски проблеми

Розовото етерично масло може да се грижи за много женски проблеми, като изпускане на матката, тумори, кървене и нередовна менструация. То пречиства матката, както и я поддържа правилно дори и в напреднала възраст, като по този начин забавя менопаузата.

Чрез регулиране на менструацията е възможно да се елиминират асоциираните симптоми и проблеми на менструацията, включително промени в настроението, хормонален дисбаланс, преяждане, подуване, спазми и прекомерно кървене.

19. Други ползи

Увеличава производството на хормони и помага за балансирането им. Това е едно от най-добрите масла, които ви дават блестяща, свежа и млада кожа. Ароматът ви зарежда и ви кара да се чувствате щастлив. Той насърчава кръвообращението, помага за сърцето, намалява кръвното налягане и помага за лечение на главоболие, астма, дехидратация, левкорея и други инфекции.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button