10 невероятни храни за растежа на косата

Поддържането на здрава коса е важно за всички, но много хора не знаят, че диетата им може да окаже значително влияние върху растежа на косата. Има много храни, които могат да помогнат за стимулиране растежа на косата, включително сьомга, тиквени семки, авокадо, цитрусови плодове, листни зеленчуци, яйца и сладки картофи.

Растеж на косата

растеж-на-косата-храни

Когато сте млад, изглежда, че косата ви винаги ще бъде гъста; всъщност може дори да ви е яд за парите, които платите за подстригване толкова често. Въпреки това, с течение на годините, косата ви трябва да се справи с много напрежение и стрес.

Някои хора страдат от мъжки модел плешивост, докато други просто имат по-слаба коса, която се разкъсва и издърпва. Здравето на косата също може да бъде засегнато от някои хранителни недостатъци, хормонални дисбаланси, бременност, химиотерапия, наследственост, фармацевтична употреба, нива на стрес, автоимунни заболявания и десетки други периферни причини. Накратко, повечето хора разбират, че косата им не винаги ще бъде гъста и здрава.

Докато някои причини за загуба на коса не могат да бъдат избегнати, едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето на косата ви е да се уверите, че ядете храни, подходяща за здрава коса.

Сега, нека да разгледаме по-отблизо някои от храните, за да помогне растежа на косата.

Храни за растеж на косата

Храните, които могат да стимулират растежа на косата, включват консумацията на сьомга, тиквени семки, авокадо, цитрусови плодове, листни зеленчуци, стриди, яйца и сладки картофи. Тези храни също така предотвратяват загубата на коса и осигуряват ключови хранителни вещества на скалпа и косата.

1.Ягоди

ягоди-коса

Плодове, които са с високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти, са отлични храни, които стимулират растежа на косата, ако започнете да виждате някои голи петна по скалпа.

Витамин С е ключов компонент в производството на колаген, който играе ключова роля в здравината и трайността на косата. Косата е покрита със защитна обвивка, съставена от колаген, така че без нея косата е много по-склонна към счупване.

Ако искате да сте сигурни, че имате правилни нива на колаген, така че косата ви да остане силна, добавете ягоди, боровинки и цитрусови плодове към вашата диета, тъй като те са много богати на витамин С.

2. Бадеми

бадеми-ползи-за-коса

Един от най-вредните елементи на косата и скалпа, които хората често пренебрегват, е слънцето. Когато скалпа ви е отрицателно повлиян от слънчевите лъчи, той може да увреди вашето производство на нова коса. Бадемите са добра мярка против това, тъй като има много високи нива на витамин Е.

Този витамин не само защитава кожата и космените фоликули от оксидативен стрес и увреждане. Също така е неразделна част от производството на кератин, който се намира в космическите нишки и допринася за силата и външния вид. Бадемите, слънчогледовите семена и кедровите ядки са още няколко големи източници на този основен витамин.

Прочете на темата и нашата статия за 5 витамини за растеж на коса

3. Ленено семе

Ленено-семе-коса

Когато не се грижите за косата си правилно, тя може да стане крехка и чуплива и е по-трудна за сресване, което води до много по-голям шанс за загуба на коса. Ако искате да увеличите нивото на естествените, здрави масла в скалпа и да предотвратите оксидативния стрес, омега-3 мастни киселини могат да помогнат в този отдел.

Подобряването на структурата на косата ви е важно както за здравето, така и за естетиката, а високата концентрация на мастни киселини в ленените семена ги прави вкусно и просто средство за защита.

4. Боб

1200px-боб-ползи-за-коса
Фасулът е богат източник на желязо, което е ключова част от циркулацията. Ако имате достатъчно кислородна кръв, протичаща към скалпа и други крайници, растежът на космите се стимулира и поддържа.

Ако добавите боб към диетата си редовно или ежедневно, можете да увеличите измеримо силата на косата си и да предотвратите загуба на коса.

6. Листни зеленчуци

Вероятно никога не сте чували за метилсулфонилметан (MSM) , но може да играе огромна роля в здравето и растежа на Вашата коса. Друга дума за това съединение е органичната сяра, която е от съществено значение за развитието на кератина.

Кератинът е основният строителен блок протеин в нишките на вашата коса, така че без наличието на MSM, което можете да получите от зеленчуци, растежа на косата е основно невъзможен!

7. Миди

миди-растеж-на-косата
Най-често срещаната причина за загуба на коса е недостигът на цинк, тъй като е неразделна минерала за здравето на скалпа и здравината на косата.

За щастие, ако добавите миди към диетата си, дори и няколко унции на седмица, ще получавате почти 500% от дневния Ви прием на цинк, което определено ще запази косата ви здрава и здрава!

8. Авокадо

ползи от авокадо

Ако искате да стимулирате растежа на косата и да предотвратите оксидативен стрес в скалпа, добавянето на авокадо към вашата диета е чудесен избор. Тези вкусни плодове са богати на омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на космените фоликули.

Можете да прилагате локално авокадо върху косата и скалпа като маска за коса за блестящ външен вид и по-бързо разрастване на косата.

9. Сьомга

Сьомга-1024x843

Когато косата ви започне да губи своя блясък, това може да бъде много разочароващо, но без природни киселини в косата, тя може да стане много слаба. Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, която може да покрие косата и да гарантира, че тя продължава да блести!

10. Яйца

Без протеини в нашата диета не бихме могли да се радваме на добро здраве, и същото важи и за косата! Яйцата са не само източник на протеини, но и биотин, който е водоразтворим витамин В, който помага заздравето на скалпа.

Добавянето на яйца към сутрешната си диета няколко пъти седмично ще повиши нивата на биотин и ще поддържа растежа на косата редовно и равномерно.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button