Ползи за здравето от секса: Изследвания, открития и предупреждения

Сексът е естествена и важна част от нас. Той е не само приятно изживяване, но и може да бъде много полезен за здравето.

Редица изследвания показват, че сексът може да помогне за намаляване на стреса, подобряване на настроението, укрепване на имунната система и дори намаляване на риска от някои заболявания 1J Health Soc Behav – Is Sex Good for Your Health? A National Study on Partnered Sexuality and Cardiovascular Risk Among Older Men and Women ( ncbi ).

В тази статия ще разгледаме някои от основните ползи за здравето от секса.

Ще започнем с общ преглед на това как сексът може да повлияе на нашето физическо и психическо здраве.

След това ще разгледаме някои конкретни ползи за здравето, включително подобряване на кардиоваскуларното здраве, укрепване на имунната система, подобряване на физическата форма и освобождаване на ендорфини.

Как сексът може да повлияе на нашето здраве ?

Сексът може да повлияе на нашето здраве по няколко различни начина.

Първо, сексът може да помогне за намаляване на стреса. По време на секс се освобождават хормони като окситоцин и ендорфини, които имат успокояващ и релаксиращ ефект.

Тези хормони помагат за намаляване на нивата на кортизол, хормона на стреса 2Ейн-Дор Цачи, Хиршбергер Гилад. Сексуално изцеление: Ежедневни доказателства от дневника, че сексът облекчава стреса за мъже и жени в удовлетворяващи връзки. Вестник за социални и лични отношения. 2012 г.; 29 (1): 126–139. [ Google Scholar ] [ Списък с референции ]

Второ, сексът може да помогне за подобряване на настроението. Окситоцинът, известен още като „хормонът на любовта“, се свързва с чувството на щастие, удоволствие и близост.

Редовният секс може да помогне за подобряване на настроението, намаляване на тревожността и депресията.

Трето, сексът може да помогне за укрепване на имунната система. Проучванията показват, че сексуално активните хора имат повишени нива на антитела, които помагат за борба с инфекциите.

Четвърто, сексът може да се счита за форма на физическа активност. По време на секс се изгарят калории, подобрява се кръвообращението и се укрепват мускулите.

Редовният секс може да помогне за поддържане на здравословно тегло, намаляване на риска от затлъстяване и подобряване на костната плътност.

Конкретни ползи за здравето от секса

В допълнение към тези общи ползи за здравето, сексът може да има и някои конкретни ползи за здравето, включително:

  • Подобряване на кардиоваскуларното здраве: По време на секс сърцето бие по-бързо и кръвното налягане се повишава. Това може да помогне за подобряване на сърдечносъдовата функция и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Все пак съществуват и клинични опасения, че сексуалната активност може да предизвика остри сърдечни проблеми при пациенти с анамнеза за сърдечно-съдови заболявания 3Cheitlin Melvin D. Сексуална активност и сърдечно-съдови заболявания. Американски журнал по кардиология. 2003 г.; 92 (9): 3–8. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
  • Укрепване на имунната система: Сексът може да помогне за укрепване на имунната система, като повиши нивата на антитела в тялото. Антителата помагат за борба с инфекциите.
  • Подобряване на физическата форма: Сексът може да се счита за форма на физическа активност. По време на секс се изгарят калории, подобрява се кръвообращението и се укрепват мускулите.
  • Освобождаване на ендорфини: По време на секс се освобождават ендорфини, които са хормони на щастието. Ендорфините помагат за намаляване на болката, подобряване на настроението и намаляване на стреса.


Хормонални и физиологични реакции по време на секс

Сексът е сложна физиологична и психологическа дейност, която е свързана с редица хормонални и физиологични реакции.

Тези реакции могат да имат както краткосрочни, така и дългосрочни ефекти върху нашето здраве и благополучие.

Изпускане на окситоцин

Един от най-важните хормони, свързани със секса, е окситоцинът.

Окситоцинът е известен още като „хормонът на обичта“ и се свързва с чувството на привързаност, доверие и интимност 4Harvey John, Wenzel Amy, Sprecher Susan. Introduction. In: Harvey John, Wenzel Amy, Sprecher Susan., editors. The Handbook of Sexuality in Close Relationships. Hillsdale, NJ: Erlbaum; 2004. pp. 3–6. [Google Scholar] [Ref list].

По време на секс окситоцинът се освобождава в мозъка и тялото, като помага за засилване на тези чувства.

Регулиране на хормоналния баланс

Сексът също може да помогне за регулиране на хормоналния баланс в тялото. Например, сексът може да помогне за повишаване нивата на тестостерона при мъжете и естрогена при жените.

Тези хормони са важни за редица телесни функции, включително либидото, сексуалното удовлетворение и репродуктивното здраве.

Увеличаване на чувството за принадлежност

Сексът също може да помогне за увеличаване на чувството за принадлежност. Това е така, защото сексът е начин да се свържем с други хора на дълбоко емоционално и физическо ниво.

Сексът може да ни помогне да се почувстваме по-близо до партньора си и да изградим чувство на общност.

Важно е да се отбележи, че тези хормонални и физиологични реакции са индивидуални и могат да варират в зависимост от различни фактори, включително възрастта, пола, общото здравословно състояние и нивото на сексуална възбуда.

Всички ползи от секса :

Редовният секс може да помогне за намаляване на стреса, подобряване на настроението, укрепване на имунната система и дори намаляване на риска от някои заболявания.

Важно е обаче да се практикува безопасен секс и да се консултирате с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения относно безопасността на секса.

1. Намалява стреса.

секс-ползи-за-здравето

Ако сте имали дълъг работен ден или просто се чувствате малко потиснати, сексът ще ви помогне да се отпуснете и да намалите нивото на стрес.

По време на секс, тялото ни произвежда допамин, ендорфини и окситоцин, които заедно ни помагат да не сме депресирани, увеличават естественото ни щастие и подобряват желанието.

2. Помага на имунната ви система.

Изследователи от Университета Уилкис в Пенсилвания установяват, че техните ученици, които заявяват, че са имали секс най-малко два пъти седмично, са имали по-високи нива на определени антитела, отколкото тези, които изобщо не правят секс.

По време на секс се отделят антигени като имуноглобулин . Още по-добри новини: колкото по-често правите секс, толкова повече антигени ще бъдат освободени и ще получите повече ползи за тялото

3. Понижава кръвното Ви налягане.

Дори ако това е просто бърз секс, някои форми на физически контакт могат значително да подобрят кръвното Ви налягане. Проучване, проведено от Университета в Пайсли, установи, че сексът намалява диастоличното кръвно налягане, което ни прави здрави навсякъде.

4. Помага за редовен Менструален цикъл.

Ако вашите периоди са малко нестабилни, това може да бъде един стресиращ начин на живот. Както споменахме по-горе, сексът намалява стреса и така ще окаже влияние върху менструалния ви цикъл.

А, знаете ли, че секса намалява Преждевременна еякулация. По темата, прочетете статията ни Причини за Преждевременна еякулация.

5. Сексът създава мощни тазови мускули.

Както гърба и основните мускули, сексът също така стяга и вашите тазови мускули. Има ли по-добър начин за изграждане на мускули? Аз не мисля така!

Чрез създаването на по-силни тазови мускули, вие също така се възползвате от по-добро общо здраве според Националната здравна служба (NHS)

За жените, както и за подобряване на симптомите на уринарна инконтиненция, силните мускули на таза също могат да означават повишена чувствителност по време на секс и по-силни оргазми. Упражненията в тазът могат също така да се възползват от мъжете с проблеми като еректилна дисфункция (трудности при получаване или поддържане на ерекция) и уринарна инконтиненция.

Референции:

  1. J Health Soc Behav – Is Sex Good for Your Health? A National Study on Partnered Sexuality and Cardiovascular Risk Among Older Men and Women ( ncbi )
  2. Ейн-Дор Цачи, Хиршбергер Гилад. Сексуално изцеление: Ежедневни доказателства от дневника, че сексът облекчава стреса за мъже и жени в удовлетворяващи връзки. Вестник за социални и лични отношения. 2012 г.; 29 (1): 126–139. [ Google Scholar ] [ Списък с референции ]
  3. Harvey John, Wenzel Amy, Sprecher Susan. Introduction. In: Harvey John, Wenzel Amy, Sprecher Susan., editors. The Handbook of Sexuality in Close Relationships. Hillsdale, NJ: Erlbaum; 2004. pp. 3–6. [Google Scholar] [Ref list]
  4. Cheitlin Melvin D. Сексуална активност и сърдечно-съдови заболявания. Американски журнал по кардиология. 2003 г.; 92 (9): 3–8. [ PubMed ] [ Google Scholar ]

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button