Брадавици: съвети за отстраняване, домашни средства и процедури

Какво представляват брадавиците?

Брадавиците са повдигнати подутини на кожата ви, причинени от човешкия папиломавирус (HPV).

Брадавиците са измъчвали хора от хиляди години – те са открити на 3000-годишни мумии и са споменати от Шекспир.

Въпреки че брадавиците обикновено не са опасни, те са грозни, потенциално неудобни и заразни.

Те също могат да бъдат болезнени.

Продължете да четете статията на Здраве +, за да научите всичко за тях.

Факти за брадавиците

 •  Брадавиците са малки, самоограничени доброкачествени тумори, причинени от един от над 100 вида човешки папиломавируси (HPV).
 • Клиничният вид на брадавици включва общи брадавици, плоски брадавици, плантарни брадавици, перингеални брадавици, нишковидни брадавици и генитални брадавици.
 • Брадавиците обикновено изчезват спонтанно, но може да отнеме години.
 • Брадавиците реагират променливо на различни мерки за лечение.
 • Терапиите за брадавици включват препарати със салицилова киселина и комплекти за замразяване.
 • Брадавиците могат да се появят отново след лечение.

Какви са видовете брадавици?

видове-брадавици
Снимка на брадавица по ръката

Има пет основни вида брадавици. Всеки тип се появява на различна част от тялото и има различен външен вид.

Чести брадавици

Често срещаните брадавици обикновено се появяват на пръстите на ръцете и пръстите на краката, но могат да се появят и на други места. Те имат груб, зърнест вид и заоблен връх. Често срещаните брадавици са по-сиви от заобикалящата ги кожа.

Плантарни брадавици

Плантарни брадавици растат по стъпалата на краката. За разлика от други брадавици, плантански брадавици растат в кожата ви, а не от нея. Можете да разберете дали имате плантарна брадавица, ако забележите, че имате малка дупка в долната част на крака, която е заобиколена от закалена кожа. Плантарните брадавици могат да направят ходенето неудобно.

Плоски брадавици

Плоските брадавици обикновено растат по лицето, бедрата или ръцете. Те са малки и не се забелязват веднага. Плоските брадавици имат плосък връх, сякаш са били остъргвани. Те могат да бъдат розови, кафеникави или леко жълти.

Филифорни брадавици

Филообразните брадавици растат около устата или носа, а понякога и на врата или под брадичката ви. Те са малки и са оформени като малка пластина. Филообразните брадавици имат същия цвят като кожата ви.

Периодични брадавици

Перингеални брадавици растат под и около ноктите на краката и ноктите. Те могат да бъдат болезнени и да повлияят растежа на ноктите.

Какво причинява брадавици? Брадавиците заразни ли са?

брадавици-лечение-причини-1170x600

Брадавиците са локални израстъци в кожата, причинени от инфекция с човешки папиломавирус (HPV). Има над 100 вида HPV. Някои видове HPV заразяват гениталната и устната лигавица и продуцират големи маси образование, някои от които могат да станат ракови.

Други видове HPV са отговорни за доброкачествени общи брадавици, които не са свързани с рак. Въпреки че брадавиците се считат за заразни, не е необичайно само един член на семейството да ги има. В допълнение, те често засягат само една част от тялото (като ръцете или краката), но могат да бъдат разпространени в други области, като ги пипаме.

Един и същ вид брадавици може да причини общи брадавици, както и плантарни брадавици.

Какви са симптомите и признаците на различните видове брадавици?

 • Има познати типове куполообразни брадавици на гърба на пръстите, пръстите на краката и коленете. Тези брадавици често имат малки черни точки върху техните повърхности, които представляват множество тромбозирани (съсирени) капиляри. Тези точки са наречени „семенни брадавици“.
 • Плантарни брадавици се намират на подметката (плантарна повърхност) на стъпалото. Подобни на външен вид са брадавици по дланите.
 • Малките брадавици,  се образуват на групи в плантационната повърхност на крака и се наричат мозаечни брадавици.
 • Плоски („равнинни“) брадавици могат да се появят по лицето, краката и други части на тялото, често в големи количества.
 • Периодични брадавици са брадавици около или под нокътя.
 • Филообразните брадавици имат единствен дълга дръжка, често на лицето.
 • Повечето брадавици имат груба повърхност, както и редица черни точки, които представляват малки капиляри.
 • Травматизираните брадавици понякога кървят и се наричат кръвни брадавици.

Кога трябва да посетите лекар ?

Трябва да посетите Вашия лекар, ако:

 • имате брадавици на лицето или друга чувствителна част от тялото си (напр. гениталии, уста, ноздри)
 • забелязвате кървене или признаци на инфекция, като например гной или зачервяване, около брадавици
 • брадавицата е болезнена
 • цветът на брадавицата се променя
 • имате брадавици, диабет или имунна недостатъчност, като например ХИВ / СПИН

Какво е лечението на брадавици? Има ли вътрешни лекарства за брадавици?

Често срещани брадавици могат да бъдат досадни за всеки. Струва си да се има предвид, че при обикновените хора половината от брадавиците средно спонтанно изчезват за около 18 месеца. Информацията в тази статия е за лечението на общи брадавици. Това не се отнася за венерически или генитални брадавици. Обработката на обикновените брадавици по кожата от дълго време се основава на използването на продукти, съдържащи салицилова киселина, за да унищожат брадавиците. По-новите нерезервиращи брадавици включват аерозоли от въглероден диоксид за замразяване на брадавици.

Препарати със салицилова киселина

Те са налични като капки, гелове, подложки и мазилки. Те са предназначени за приложение при много видове брадавици, от малки до по-големи. Салициловата киселина е кератолитично лекарство, което означава, че се разтваря кожен протеин (кератин), който съставлява по-голямата част от масата на брадавици и дебелия слой мъртва кожа.

Методи за замразяване без рецепта

Аерозолните брадавици, които се предлагат в аптеките, използват спрейове, които замразяват брадавици при температура минус 90 F (минус 57 ° С). Това се сравнява с течния азот, използван от повечето дерматолози, който е значително по-студен (минус 320 F или минус 196 ° C). Извънборсовите продукти не работят почти толкова, колкото и по-студените агенти, прилагани от лекар.

Лепенка

Брадавиците могат да бъдат третирани като се покриват лепенка/лента или друга непореста лента. Това лечение изисква лентата да бъде оставена на място през цялото време и да бъде премахната само няколко часа веднъж седмично. Тя трябва да се подменя често.

Лекуват ли се ефективно брадавиците ?

Преди всичко лечението с брадавици изисква търпение. Фактът, че има голямо разнообразие от брадавици, е доказателство за факта, че няма нито една най-добра терапия, която да работи за всички. Брадавиците могат да се появят и изчезнат без установима причина и често изчезват сами без лечение.

От някои брадавици израстват дъщерите брадавици близо до главната брадавица, а други не. Брадавиците обикновено са безболезнени, освен ако не се намират в области, които са предразположени към натиск или триене като дланите и ходилата. Някои брадавици, дори от същия тип, отговарят на лечението, докато други (дори на едно и също лице в същото време) не. Методите за лечение може да изискват много процедури в продължение на седмици, месеци или по-дълго.

Ето практически подход към лечението на брадавици:

 •  При некомплектован случай (една брадавица по лицето или един или няколко ръце), посетете лекар за бързо замразяване или електрически разрушения. Тези методи са прости, макар и донякъде болезнени и като цяло неприятни.
 • Може да започнете лечението на брадавици за няколко седмици у дома. Ето няколко примера:
  • Плантарни брадавици: Склонните плантарни брадавици могат да се обезцветят, като се отделят брадичката, без да се причинява кървене. Капките и мазилките от салицилова киселина помагат да се отстрани дебелото покритие, каращ брадавица да е по-малка и с по-леки болки. Може да се използва и аерозолно замразяване без рецепта.
  • Общи брадавици: Те обикновено са непривлекателни, въпреки че не са болезнени. Салициловата киселина често свива брадавицата, насърчава разтварянето, както и замразяването без рецепта.

Какво ще стане, ако лечението на брадавиците не успее?

Ако тези лечения се провалят, посетете лекар, който да замрази брадавицата с течен азот или да ги изгори с електрическа игла. Първо, обаче, се уверете, че лекарят третира брадавици по този начин (или по някакъв друг начин), тъй като някои първични лекари не използват специални методи и могат да се обърнат към дерматолог.

Други лечения, които лекарят може да използва, са:

 • имунен стимулатор, който е одобрен за употреба при генитални брадавици, но е докладван, че е ефективен и при някои общи брадавици; имайте предвид, че е доста скъпо;
 • инжекции на Candidin (екстракт за тестване на чувствителност към Candida дрожди);
 • инжекции на блеомицин, химиотерапевтично средство, използвано при лечение на рак;
 • лечение с контактно-чувствителен агент; или
 • хирургическо унищожение.

Винаги се консултирайте с лекар !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button