Кръв в урината?! Първа помощ и Действия

  • Кръв в урината понякога може да се види само с микроскоп.
  • Оценяването на кръвта в урината изисква разглеждане на целия пикочен тракт.
  • Тестовете, използвани за диагностициране на кръв в урината, могат да включват CT, цистоскопия, ултразвук, IVP, MRI и цитология на урината.
  • Управлението на кръвта в урината зависи от основната причина.

Какво представлява кръвта в урината (хематурия)?

кръв-в-урината

Хематурия или кръв в урината може да бъде или видима, или микроскопично (кръвните клетки се виждат само чрез микроскоп).

Видимата кръв може да варира широко по външен вид, от светло розово до тъмночервено с кръвни съсиреци.

Количеството на кръвта в урината може да е различно, видовете състояния, които могат да причинят проблема, са еднакви и изискват същия вид обработка или оценка.

Хората с видима кръв в урината, ще разберат за нея много-лесно.

Хората, които имат микроскопична хематурия, от друга страна, няма да знаят за проблем и състоянието им най-често ще бъде открито като част от периодичен преглед от лекар.

Кога да посетите лекар?

Посетете Вашия лекар всеки път, когато забележите кръв в урината си.

Някои лекарства, като  Ex-lax и някои храни, включително цвекло, ревен и плодове, могат да накарат урината ви да стане червено.

Промяната в цвета на урината, причинена от лекарства, храна или упражнения, може да изчезне в рамките на няколко дни.

Кървавата  в урина изглежда различна, но може да не успеете да различите разликата. Най-добре е да посетите Вашия лекар всеки път, когато видите червена урина.

Как се лекува кръв в урината?

Лечението на хематурия се различава значително и зависи от причината за кървенето.

Важно е да се отбележи, че често няма причина за хематурия.

Това обаче не би трябвало да е източник на сериозно безпокойство, тъй като подходящият преглед ефективно изключва най-сериозните причини за хематурия (например рак).

В случаите, когато преработката е отрицателна и причината за хематурията остава неизвестна, наблюдението с повтарящи се уринами е разумна опция.

Трябва също да се направи кръвен тест за проверка на бъбречната функция и проверка на кръвното налягане.

Скринингът на простатата при афро-американци традиционно започва на 45-годишна възраст и при всички състезания, анамнеза за рак на простатата в близки членове на семейството може да показва по-ранно начало на скрининга.

По-нататъшното обсъждане на лечението на хематурията ще зависи от резултатите от лечението и от точната причина за хематурията.

Урологът, който извършва това изследване, отговаря за препоръчване на по-нататъшно лечение, които биха били необходими.

Симптоми на кръв в урината

Хематурия произвежда розова, червена или кола-оцветена урина поради наличието на червени кръвни клетки.

Необходима е малко кръв, за да се получи червена урина, а кървенето обикновено не е болезнено.

Предаването на кръвни съсиреци в урината, обаче, може да бъде болезнено.

Кръв в урина често се проявява без други признаци или симптоми.

Признаци при мъже, жени и деца

Както бе споменато по-горе, кръвта в урината може да се вижда с просто око или първо да се идентифицира чрез микроскопско изследване на урината.

Кръвта в урината е симптом на множество различни състояния.

Независимо дали при мъже, жени или деца, това може да се появи самостоятелно или може да се установи заедно с други симптоми и признаци, в зависимост от причината.

УТИ като източник на кръв в урината може да бъде придружено от болезнено уриниране, често или спешно уриниране и гной в урината. Камъните в бъбреците могат да причинят фрактура или коремна болка, които могат да бъдат доста тежки. Някои от условията, които причиняват кръв в урината при деца, не могат да причинят други симптоми.

Какви са причините за кръвта в урината?

Причините за брутното и микроскопичното хематурия са подобни и могат да се дължат на кървене навсякъде по уринарния тракт. Не може лесно да се прави разлика между кръвта, произхождаща от бъбреците, уретерите (тръбите, които транспортират урината от бъбреците до пикочния мехур), пикочния мехур или уретрата. Всяка степен на кръв в урината трябва да бъде напълно оценена от лекар.

Инфекцията на урината (често наричана инфекция на пикочните пътища или UTI), произтичаща от бъбреците или пикочния мехур, е често срещана причина за микроскопична хематурия. Урината е естествено стерилна и не трябва да съдържа бактерии.

Камъните в бъбреците и пикочния мехур могат да причинят дразнене на пикочните пътища, което води до микроскопична или груба хематурия. Травмата, засягаща някоя от съставките на пикочните пътища или простатата, може да доведе до кървава урина.

Хематурия може да бъде свързана и с бъбречно заболяване, както и с хематологични нарушения, включващи системата за съсирване на организма. Медикаменти, които увеличават риска от кървене, като аспирин, варфарин (Coumadin) или клопидогрел (Plavix), също могат да доведат до кървава урина. На последно място, ракът навсякъде в уринарния тракт може да се представи с хематурия.

Как се диагностицира кръвта в урината?

Оценката на кръвта в урината се състои в изследване на проблемите на пациента, извършване на физически преглед, оценяване на урината с химическа тест лента и под микроскоп и получаване за идентифициране на всякакви налични бактерии. Симптомите на долните пикочни пътища, като спешност (усещане за силна нужда от уриниране) и честота (нуждаещи се от често уриниране), както и наличие на треска или студени тръпки, предполагат инфекция.

Неотдавнашната травма, дори и да се смята, че за пациентът е без значение, трябва да се разглежда като потенциална причина. Болките в корема или в хълбоците, особено ако излъчват в ингвиналната или гениталната област, могат да предполагат камъни от уретера или бъбреците. Всички актуални лекарства, включително витамини или билкови добавки, трябва да бъдат разгледани от здравния специалист.

Важно е обаче да се отбележи, че дори ако пациентът е приемал лекарство, свързано с кървене, все още трябва да се извърши пълноценно лечение (както е посочено по-долу).

Физическият изпит ще се фокусира върху възможните източници на хематурия. Натъртването на гърба или корема може да означава травма.

Рискови фактори

Почти всеки – включително деца и тийнейджъри – може да има червени кръвни клетки в урината. Факторите, които правят това по-вероятно, включват:

  • Възраст. Много мъже на възраст над 50 години имат случайна хематурия поради увеличена простатна жлеза.
  • Неотдавнашна инфекция. Възпалението на бъбреците след вирусна или бактериална инфекция (пост-инфекциозен гломерулонефрит) е една от водещите причини за видима уринарна кръв при деца.
  • Семейна история. Може да сте по-склонни към кръв в урина, ако имате семейна анамнеза за бъбречно заболяване или бъбречни камъни.
  • Някои лекарства. Не е известно, че аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства за облекчаване на болката и антибиотици като пеницилин увеличават риска от кървене в урината.
  • Упражнения. Хората на дълги разстояния са особено предразположени към предизвикано от упражняване кървене от урина. Всъщност състоянието понякога се нарича хематурия на джогер. Но всеки, който работи напрегнато, може да развие симптоми.

Как може да се предпазите от кръв в урината?

Много причини за кръв в урината не са непременно предотвратими, като инфекция на пикочните пътища или рак, разширяване на простатата, кръвни заболявания и бъбречни заболявания.

Други причини, като напрегнато упражнение и употребата на определени медикаменти, могат да бъдат предотвратени до известна степен.

Поддържането на адекватна хидратация може да бъде полезно за намаляване на риска от развитие на камъни в бъбреците.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button