Топ 3 симптоми на извънматочна бременност (болка в таза), признаци и причини

Факти за извънматочна бременност

 • Извънматочна бременност е бременност, разположена извън вътрешната облицовка на матката.
 • Фалопиевите тръби са най-често срещаните места за извънматочна бременност.
 • Характерните три симптома на извънматочна бременност са: болка в корема, липса на менструални периоди (аменорея), и вагинално кървене.
 • Само около 50% от жените обаче имат всичките три от тези симптоми.
 • Рисковите фактори за извънматочна бременност включват предишни ектопични бременности и състояния (хирургия, инфекция), които нарушават нормалната анатомия на фалопиевите тръби.
 • Основният риск за здравето при извънматочна бременност е разкъсване, което води до вътрешно кървене.
 • Ектопичната бременност възниква при 1% -2% от всички бременности.
 • Диагнозата на извънматочна бременност обикновено се установява чрез кръвни хормони и тазов  ултразвук.
 • Възможностите за лечение на извънматочна бременност включват както хирургия, така и медикаменти.

Какво е определението за извънматочна бременност?

Извънматочна бременност е ранна бременност, която се развива извън нормалното място (маточна лигавица) за развиваща се бременност. Повечето извънматочни бременности се появяват във фалопиевите тръби. Извънматочна бременност не може да прогресира нормално и обикновено води до смърт на ембриона или фетуса.

Какво представлява извънматочна бременност?

какво-е-Извънматочна-бременност

Извънматочна бременност  е състояние, при което оплоденото яйце се установява и расте на всяко място, различно от вътрешната облицовка на матката. Огромното мнозинство от извънматочната бременност са така наречените тубулни бременности и се срещат в епидопиевата тръба. Те обаче могат да се появят на други места, като яйчниците, шийката на матката и коремната кухина. Извънматочна бременност се наблюдава при около 1 на 1% -2% от всички бременности.

Основният риск за здравето при извънматочна бременност е разкъсване, водещо до вътрешно кървене. Преди 19 век, смъртността (смъртност) от извънматочна бременност надхвърля 50%. До края на XIX в. смъртността спада до пет процента поради хирургическа интервенция.

Статистиката показва, че при сегашния напредък в ранното откриване смъртността се е подобрила до по-малко от пет на 10 000. Преживяемостта от извънматочна бременност се подобрява, въпреки че честотата на извънматочна бременност също се увеличава. Основната причина за лошия резултат е невъзможността да се търси ранно медицинско обслужване. Извънматочната бременност остава водещата причина за смърт, свързана с бременността, през първия триместър на бременността.

Три класически признаци и симптоми на извънматочна бременност

Трите класически признаци и симптоми на извънматочна бременност включват

Въпреки това, около 50% от жените с извънматочна бременност няма да имат всичките три признака.

Какви са другите признаци и симптоми на извънматочна бременност?

Жената може да не знае, че е бременна. Тези характерни симптоми се появяват при разкъсани извънматочни бременности (тези, придружени от тежко вътрешно кървене) и неразрушена извънматочна бременност. Въпреки това, докато тези симптоми са типични за извънматочна бременност, те не означават, че извънматочна бременност е задължително налице и може да представлява други състояния. В действителност, тези симптоми се появяват и при застрашен аборт (спонтанен аборт) .

Признаците и симптомите на извънматочна бременност обикновено се проявяват шест до осем седмици след последния нормален менструален цикъл, но те могат да се появят по-късно, ако извънматочната бременност не се намира във фалопиевата тръба. Други признаци на бременност (например гадене и дискомфорт на гърдите и т.н.) също могат да се наблюдават при извънматочна бременност. Слабостта, замаяността и усещането за изпадане в изправено положение (наричано още близък синкоп) са признаци на сериозно вътрешно кървене и ниско кръвно налягане от разкъсана извънматочна бременност и изискват незабавно медицинско обслужване.

Какви са рисковите фактори за извънматочна бременност?

 • Възраст: Извънматочна бременност може да възникне при всяка жена на всяка възраст, която овулира и е сексуално активна с мъжки партньор. Най-високата вероятност за извънматочна бременност възниква при жени на възраст 35-44 години.
 • История: Най-големият рисков фактор за извънматочна бременност е предишната история на извънматочна бременност.
 • Аномалии на фалопиевата тръба: Всяко нарушаване на нормалната архитектура на фалопиевите тръби може да бъде рисков фактор за туберкулоза или извънматочна бременност на други места.
 • Предишни операции по гинекологията: Предишна операция по фалопиевите тръби, като тубална стерилизация или реконструкция, процедурите могат да доведат до белези и разрушаване на нормалната анатомия на тръбите и повишат риска от извънматочна бременност.
 • Инфекции: Инфекцията в таза (възпалително заболяване на таза) е друг рисков фактор за извънматочна бременност. Инфекциите на таза обикновено се причиняват от полово предавани организми, като например Chlamydia или N. gonorrhoeae, бактериите, които причиняват гонорея. Въпреки това, не-сексуално предаваните бактерии могат също да причинят инфекция на таза и да увеличат риска от извънматочна бременност.
 • Многобройни сексуални партньори: Тъй като множеството сексуални партньори увеличават риска от тазови инфекции за жената, множество сексуални партньори също са свързани с повишен риск от извънматочна бременност.
 • Гинекологични състояния: Като тазови инфекции, състояния като ендометриоза, фиброзни тумори или тазова тъкан на белези (тазови сраствания) могат да стеснят фалопиевите тръби и да нарушат транспортирането на яйцата, като по този начин увеличат шансовете за извънматочна бременност.

Как се диагностицира извънматочна бременност?

Извънматочна бременност се диагностицира от Вашия лекар, който най-вероятно първо ще извърши тазова проверка, за да открие болка, нежност или маса в корема. Вашият лекар също ще използва ултразвук, за да определи дали матката съдържа развиващ се плод. Измерването на нивата на hCG също е важно. Нивото на hCG, което е по-ниско от очакваното, е една от причините за подозрение за извънматочна бременност.

Вашият лекар може да тества нивата на прогестерона, тъй като ниските нива могат да бъдат признак за извънматочна бременност. В допълнение, вашият лекар може да направи culdocentesis, което е процедура, която включва поставяне на игла в пространство в самия връх на влагалището, зад матката и пред ректума. Наличието на кръв в тази област може да означава кървене от пробита фалопиева тръба.

Има ли тест за диагностициране на извънматочна бременност?

Първата стъпка в диагнозата е преглед от лекаря. Обичайната втора стъпка е да се получи качествен (положителен или отрицателен за бременност) или количествен (измерва хормонални нива) тест за бременност. Понякога лекарят може да почувства нежна маса по време на тазовото изследване. Ако се подозира извънматочна бременност, комбинацията от тестове за бременност в кръвта и тазов ултразвук обикновено може да помогне за установяване на диагнозата.

Трансвагинален ултразвук е най-полезният тест за визуализация на извънматочна бременност. При това изследване се вкарва ултразвукова сонда във влагалището, а таблените изображения се виждат на монитора. Трансвагиналната ултразвукова терапия може да разкрие гестационната торбичка или при нормална (вътрематочна) бременност, или при извънматочна бременност, но констатациите често не са убедителни. Вместо гестационната торбичка, съдържаща видим ембрион, изследването може просто да разкрие маса в областта на фалопиевите тръби или на друго място, която предполага, но не е окончателна диагноза за извънматочна бременност. Ултразвукът може също да докаже липсата на бременност в матката.

Опасна ли е извънматочна бременност?

Някои жени спонтанно абсорбират плода от извънматочната бременност и нямат видими странични ефекти. В тези случаи жената може да бъде наблюдавана без лечение. Въпреки това, истинската честота на спонтанно разстройство на извънматочна бременност не е известна.

Най-страшното усложнение на извънматочна бременност е разкъсване, водещо до вътрешно кървене, болка в таза и корема, шок и дори смърт. Ето защо кървенето при извънматочна бременност може да изисква незабавно хирургично внимание. Кървенето е резултат от разкъсването на фалопиевата тръба или от изтичане на кръв от края на епруветката, тъй като нарастващата плацента се разгражда във вените и артериите, разположени вътре в тубулната стена.

Кръвта, идваща от тръбата, може да бъде много дразнеща за други тъкани и органи в таза и корема и да доведе до значителна болка. Тазовата кръв може да доведе до образуване на белези, което може да доведе до проблеми с бременността в бъдеще.

Какви възможности за лечение са на разположение за извънматочна бременност?

Възможностите за лечение за извънматочна бременност включват наблюдение, лапароскопия, лапаротомия и медикаменти. Изборът на тези опции е индивидуализиран. Някои извънматочни бременности ще минат сами, без да е необходима интервенция, докато други ще се нуждаят от спешна операция поради животозастрашаващо кървене. Въпреки това, поради риска от разкъсване и потенциални тежки последици, повечето жени с диагноза извънматочна бременност се лекуват с лекарства или хирургия.

За тези, които се нуждаят от интервенция, най-честата терапия е операцията. Предлагат се две възможности за хирургия; лапаротомия и лапароскопия. Лапаротомията е отворена процедура, при която се прави напречен (бикини) разрез в долната част на корема. Лапароскопията включва поставяне на инструменти за наблюдение в таза чрез малки разрези в кожата.

Какви лекарства лекуват извънматочна бременност?

Медицинската терапия може да бъде успешна и при лечението на определени групи жени, които имат извънматочна бременност. Медицинският метод на лечение включва използването на противораково лекарство, наречено метотрексат (Rheumatrex, Trexall). Това лекарство действа като убива растящите клетки на плацентата, като по този начин предизвиква спонтанен аборт на извънматочна бременност.

Някои пациенти може да не реагират на метотрексат и ще се нуждаят от хирургично лечение. Метотрексатът набира популярност поради високата му успеваемост и ниската честота на нежеланите реакции.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button