Диета без глутен: Защо е Толкова важна? ( 7 ползи)

Диетата без глутен е хранителен избор за много хора и може да осигури много здравословни предимства, като намалено възпаление, по-гладък храносмилателен процес, повишена енергия, чиста кожа, защита на косата и регулирани хормони.

Диета без глутен

Терминът „без глутен“ се превърна в нещо, което в последните години често се използва и дори се счита за модерен хранителен режим, но има много погрешни схващания, които трябва да бъдат разбрани, преди да скочите в света на безглутенови храни.

За начало глутенът е вид протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика. Въпреки това, благодарение на неговата полезност като свързващ агент и неговата сравнително ниска цена, можете да намерите глутен в много изненадващи места, включително кисели краставички, суши, къри на прах,  и женско биле.

В хранителния магазин вземете произволен пакет храна и има голям шанс, че ще съдържа глутен. Очевидно, напълно елиминиране на глутена от вашата диета е предизвикателство, въпреки че през последното десетилетие опциите, свободни от глутен, се увеличиха експоненциално.

Сега диетата без глутен попада в светлината на прожекторите поради по-голямата информираност и диагностициране на Celiac disease в цялата страна (и света) и осъзнаването, че не всички хронични проблеми със стомаха могат бързо да бъдат означени като IBS (Синдром на раздразнените черва).

Целиакия, по дефиниция, е генетично автоимунно заболяване. Когато човек с Celiac disease консумира глутен, тялото идентифицира протеина като чужда или опасна субстанция, което води до имунен отговор в тънките черва.

Какво може да причини глутенът ?

Този имунен отговор може сериозно да причини увреждане на „малките вили“, намиращи се в тънките черва, които са от съществено значение за храносмилането на храната и усвояването на хранителните вещества. Освен това, имунната реакция предизвиква повръщане, гадене, умора, подуване, загуба на тегло, ADHD, раздразнителност, кожно дразнене и обриви, забавен растеж, болки в ставите, депресия и десетки други симптоми.

Смята се, че поне 1 на 100 души страда от Целиакия, но диагнозата все още е рядка. Смята се, че приблизително 2,5 милиона души са имали недиагностицирана Celiac disease само в Съединените щати. Освен целиакия, има и алергия към пшеница (1 на 1000) и чувствителност към глутен като причина за елиминиране или силно намаляване на количеството глутен.

Това, което още повече усложнява нещата, е, че много хора не показват категорични или тежки симптоми на болестта, но тънкото им черво все още се уврежда, понякога в продължение на години. Тя може да се прояви, като например хронична умора или екзема.

След като премахнете глутен от вашата диета, симптомите често могат да изчезнат за няколко седмици, но увреждането на храносмилателната система може да отнеме години, за да се излекува напълно.

Той е и прична за покчването на тегло, както може да разберете в статията ни Как да отслабна.

Тенденцията без глутен

С огромния бум в производството на храни без глутен, първоначално задвижвани от хора, които се нуждаят от елиминиране на глутена, този стил на хранене също стана „модерен“ и „популярен“, което кара много хора да изпробват диетата, вярвайки, че е по-здравословен избор, чрез премахването на въглехидратите.

Въпреки това, хранителните вещества, открити в пшеницата, ръжта и ечемика, са изключително важни за човешкото здраве. Самият глутен е свързан с укрепването на имунната функция и осигуряването на поддържане на баланса на чревната флора.

Хората с чувствителност към глутен действително се насърчават от лекарите да „опитат“ отново глутен веднъж годишно, за да видят дали чувствителността е намаляла, поради ползите, които цялото зърно има върху тялото.

С други думи, ако не сте в приблизително 2% от населението, което може да страда от целиакия, алергия към пшеница или чувствителност към глутен, елиминирането на глутен от диетата може да има отрицателен ефект върху вашата диета.

Освен това, ако намалите обема на глутена поради „модни“ причини, но всъщност имате болест на сърцето, това ще бъде много по-трудно за диагностициране. Малкото количество глутен, което консумирате, ще продължи да поврежда червата с течение на времето, дори ако не виждате други сериозни симптоми.

С това се казва, че за тези, които страдат от Целиакия болест, алергия към пшеница или чувствителност към глутен, има много ползи за здравето, които могат да настъпят без глутен!

За какво помага безглутеновата диета?

Ползите за здравето от диета без глутен включват по-добра храносмилателна ефективност:

Намалява възпалението

Чрез елиминирането на глутена, можете да предотвратите имунния отговор от възпаление на тънките черва, което бързо може да елиминира най-непосредствените симптоми на Celiac заболяване, като повръщане или диария. Това възпаление също ще означава по-малко спазми и подуване.

Подобрява храносмилането

Тънкото черво е критична част от човешкото здраве, тъй като абсорбираме много хранителни вещества в тази част на храносмилателния тракт. Премахването на глутета ще помогне да се абсорбират всички хранителни вещества, които са на разположение в нашите диети.

Увеличава енергията

Хроничната умора е една от най-честите оплаквания на хора, страдащи от непоносимост към глутен или келтиак, така че премахването на глутена може да ви даде енергичен взрив . Червата е ключ към цялостното здраве, така че да се гарантира, че тя е в добра форма, има ефект в много други области.

Грижа за кожата

Псориазисът и екземата  се наблюдават при по-високи честоти при хора, които са диагностицирани с целиакия, така че ако махнете глутен при това състояние, можете да се насладите на ясна кожа, която не се сърбя или не се обезцветява, когато ядете определени храни!

Грижа за косата

Един от дългосрочните ефекти на глутена, който атакува тънкото черво на организма, е липсата на хранителни вещества. Тялото ще защити жизненоважните си функции, но неща като растежа на косата и здравето са често вторични проблеми, а преждевременната загуба на коса е често срещана при недиагностицирани пациенти с целулит.

По-добра имунна функция

Повече от 50% от имунната функция в организма настъпва в червата и когато има хаос в тънките черва, балансът на флората на бактериите е тежко компрометиран.

Това може да отслаби цялостната имунна система и да доведе до хронични заболявания, така че да се освободим от глутена е добра идея.

Намалява стреса

Високите нива на безпокойство и депресия често се наблюдават при пациенти с непоносимост към глутен и пшеница, така че ако искате да постигнете добър нощен сън и да намалите раздразнението, избягването или напълно премахването на глутена може да бъде решението, което търсите.

Регулира нивата на хормоните

Жените, страдащи от чувствителност към целулит или глутен, често изпитват менструална нередност, често липсват периоди или са много тежки. Чрез използването на глутен, имунната система може да се държи правилно и да избягва дебалансирането на нивата на хормоните, като предоставя много облекчения на много жени.

Последна дума на предупреждение

Ако смятате, че имате Целиакия, имате чувствителност към глутен или имате алергия към пшеница, говорете с вашия лекар или алерголог, вместо просто да скачате с главата  напред. За тези хора, без тези три условия, без глутен е не само ненужно, но потенциално опасно за вашето здраве!

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button