7 невероятни ползи от портокалов сок

Портокалов сок, както вероятно може да предположите, е сокът, изцеден от популярните и вкусни цитрусови плодове, портокали.

Той се счита за една от най-здравословните напитки, поради широкия спектър от здравни ползи.

Помага за повишава имунитета, да намали признаците на стареене, може да подобри клетъчния ремонт и метаболизма, да детоксикира организма, да подобри кръвообращението и кръвното налягане, намаляване на възпалението и понижаване на нивата на холестерола.

Портокалите са основен източник на здравословно хранене в продължение на хиляди години и тези плодове произхождат някъде в Югоизточна Азия. Историческите записи на портокалите датират до Китай, преди повече от 4500 години.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Ползи от портокалов сок

Те са един от най-популярните цитрусови плодове с научно име Citrus sinensis. Съществуват няколко портокалови сорта, но това е сладкият оранжев, най-популярният сорт.

Той предлага някои от най-вкусните видове портокалов сок, въпреки че има някои хора, които предпочитат сока от мандарински портокали или дори горчиви портокали.

Портокаловият сок може да бъде също толкова полезен, колкото яденето на плодовете цели, при условие че е 100% естествено и не е натоварено с консерванти, добавки и захар.

Най-близкото нещо за яденето на оранжево би било да пиеш чаша непастьоризиран, прясно изцеден портокалов сок.

Кожата и пулпата от портокали имат значителни ползи за здравето, но можете да получите и повечето хранителни вещества и полезни съставки от портокалов сок.

Хранителна стойност на портокаловият сок

Всички впечатляващи ползи за здравето на портокаловия сок могат да се отдадат на хранителното му съдържание, както и витамини и минерали, включително витамин С, витамин А, тиамин, фолиева киселина, калий, фибри, белтъчини, мед, магнезий, флавоноиди, от други следи витамини и минерали, които го правят един от най-ценните и съдържащи хранителни вещества плодове.

По отношение на калориите, портокаловият сок има 47 калории в порция от 100 мл.

Какви доказани ползи имат портокалите ?

Нека разгледаме по-подробно здравните ползи от този плодов сок.

1. Укрепва имунната система

Портокалите и портокаловият сок отдавна са известни като електроцентрала с лечебни свойства и един от най-богатите източници на витамин С, който можете да добавите към вашата диета. Една порция портокалов сок има повече от 200% от изискването за витамин С на организма.

Витамин С, известен също като аскорбинова киселина, функционира като основен антиоксидант в тялото и унищожава или неутрализира свободните радикали, преди да могат да причинят увреждане на тялото. Нашето тяло се нуждае от витамин С, за да стимулира и други аспекти на имунната ни система. Освен това аскорбиновата киселина е един от основните компоненти на колагена, който е необходим за възстановяване на клетките и за растежа на нови тъкани в организма.

2. Предотвратява рака

Както бе споменато, витамин С работи като антиоксидант, а една от най-важните функции на антиоксидантите е да се предотврати рак. Антиоксидантите запазват ДНК от здрави клетки от мутации в ракови клетки, което прави витамин С първата линия на защита срещу рак и други сериозни заболявания. Наред с витамин С, портокаловият сок също съдържа антиоксидант хесперидин, който е свързан с намаляване на туморния растеж и стимулиране на апоптозата или програмирана клетъчна смърт в раковите клетки. Въпреки че изследванията са в ход, те са положително свързани с превенцията на рака на дебелото черво, но е вероятно хесперидин да е ефективен по отношение на много видове рак.

3. Детоксифицира вашето тяло

Наред с витамин С, портокаловият сок също е много висок в витамин А, който действа като умерен антиоксидант. Освен това тя детоксифицира организма чрез увеличаване на функцията на бъбреците. Витамин А отдавна е свързан със здравето на окото и добавянето на достатъчно витамин А към вашата диета може да предотврати нощна слепота, както и дегенерация на макулата. Една порция портокалов сок има почти 50% от дневния прием на този скъп витамин.

4. Увеличава циркулацията на кръвта

Съществува и друг много силен аспект на портокалов сок, съдържанието на фолат . Фолатът е член на комплекс В, технически е витамин B9. Този важен витамин е от съществено значение за създаването на ДНК и растежа на нови клетки.

Фолатът също така предпазва клетките от мутация, което е един от начините, по които свободните радикали увреждат тялото. Освен това фолатът играе роля при изграждането на нови червени кръвни клетки, както и стимулирането на кръвообращението до крайниците. Това означава, че органовите системи са добре оксигенирани и работят на пълен капацитет. Това подпомага цялостния метаболизъм на тялото и функционирането на всички системи, което ги прави по-ефективни.

5. Намалява възпалението

Цитрусовите плодове обикновено се считат за противовъзпалителни средства, а портокаловият сок не е изключение. Високо захарните храни и храната с високо съдържание на мазнини могат да доведат до възпаление на различни части на тялото, което от своя страна може да доведе до развитие на повишена инсулинова резистентност.

Това е една от основните причини за диабет тип 2 и атеросклероза. Изследванията показват, че портокаловият сок може да потисне тази инсулинова резистентност чрез намаляване на възпалението, като по този начин защитава сърцето и гарантира обща сърдечно-съдова защита. Също така, да бъдете в състояние да намалите шансовете за развитие на диабет е основен бонус от това свойство на портокалов сок.

6. Намалява кръвното налягане

Хесперидин, в портокалов сок, е антиоксидант, което означава, че той защитава тялото от болести и рак, но това водоразтворимо растително съединение оказва влияние и върху дейността и функционирането на малките кръвоносни съдове. Това може да окаже голямо влияние върху кръвното налягане като цяло и изследванията свързват този мощен антиоксидант с намаляването на общото кръвно налягане и намаляващия шанс за сърдечно-съдови заболявания.

7. Балансира нивото на холестерола

Високият холестерол е една от опасните  причини за сърдечносъдови заболявания, така че всеки начин да се намали холестерола в тялото ви струва да се опитате. Портокаловият сок е показал, че намалява наличието и ефектите на „лошия“ холестерол, като същевременно увеличава количеството „добър“ холестерол в организма. Това свойство означава, че шансовете за атеросклероза, инфаркт и инсулт са намалени.

Дума на внимание

Може да изглежда като чаша прясно изцеден портокалов сок е най-доброто нещо, което можете да добавите към вашата диета, и в повечето случаи това е вярно. Обаче прекалено доброто нещо може да бъде опасно. Портокаловият сок, като сок от повечето цитрусови плодове, е доста кисел, така че прекалено много кисела течност в организма може да разстрои стомаха.

Освен това, тъй като портокалите имат относително висок гликемичен товар, пиенето много наведнъж може да предизвика огромни колебания в нивата на кръвната Ви захар, което може да доведе до различни нива на енергия през целия ден и да доведе до усложнения за диабетици или преддиабетици. Накрая, ако искате пълноценно да се възползвате от портокалите, избягвайте портокалов сок и яжте самия портокал. Това е единственият начин да получите достатъчно количество фибри, за да стимулирате храносмилането; портокалов сок почти няма влакна.

Освен тези няколко предупреждения, пийте за съдържанието на сърцето си; портокалов сок е перфектният начин да се почувствате освежени и да получите тялото си по пътя към перфектно здраве!

Колко калории и въглехидрати присъстват в портокалов сок?

В 250 грама от портокалов сок, който е приблизително една чаша, имате малко над 110 калории и 26 грама въглехидрати. Изненадващо, това е почти 10% от нуждите ви от въглехидрати за деня, главно под формата на естествени захари. Докато чаша портокалов сок ви дава 200% от необходимия Ви витамин С, както и някои минерални и антиоксидантни компоненти, не го консумирайте в излишък, тъй като тези захари ще ви навредят!

Здравословен ли е портокаловият сок?

Портокаловият сок е много здравословен и отличен начин да започнете деня, но има високо ниво на натурална захар в портокалов сок, така че хората, които имат проблеми с кръвната захар или диабета, трябва да внимават колко портокалов сок пият.

Въпреки това, за повечето хора ползите от портокаловия сок са от решаващо значение, тъй като могат да повишат нивата на витамин С, производството на колаген в организма, да защитят имунната система и да помогнат за изграждането на силни кости!

Как да си направим пресен портокалов сок?

Обелете оранжевото, след което го нарязайте наполовина в средата, като изхвърлите семената. Отстранете семената. Може да направите сек, ако имате сокоизстисквачка, или просто изцедете сока от откритата половина. Натискайте сока от двете половини и се наслаждавайте!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button