Край на хъркането с тези 5 начина

Всяко лице може да хърка. Често хората, които не хъркат редовно, ще съобщават за хъркане след вирусно заболяване, след консумация на алкохол или приемане на някои лекарства.

Тук са най-добрите домашни лечения за хъркане, доказани научно.

Как да спрем хъркането лесно?

Ето няколко промени в начина си на живот, с които може да имате решение на този проблем:

1. Отслабване

Отслабването е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но това може да бъде основна причина зад хъркането и сънната апнея.

За много хора допълнителните мастни депозити, които се намират на шията, могат да увеличат теглото на респираторните инструменти там и да причинят колапс по време на релаксиращото състояние на съня, като по този начин предизвикват хъркане.

Отслабването ще помогне да се подобри тази ситуация и да ви гарантираме по-добър сън!

2. Спиране на Алкохол и лекарства

Това са естествени успокоителни средства, което означава, че те отпускат тялото ви повече от естествените нива на сън.

Те по-специално намаляват тона на почивка и мускулната сила на вашите дихателни органи, така че те се сриват по-лесно, стимулирайки хъркането.

Ето защо, избягването на пиене или консумация на лекарства в рамките на 4 часа след лягане ще ви помогне да премахнете досадното нарушение на хъркането за вас и партньора си.

3. Освободете синусите

Когато сте блокирани и носът ви е пълнен с материал, въздушният поток е очевидно ограничен и често води до силно хъркане.

Въпреки това, ако добавите овлажнител към стаята си, той може да помогне за разхлабването на храчките и слуз, причинявайки изтичането на синусите.

Можете също така да използвате някакъв вид изпарения на гърдите или други деконгестанти и това ще позволи чист въздушен поток през дихателните пътища, като премахнете хъркането.

Горещи душове, нети саксии и други деконгестанти дома средства за защита са на разположение за това.

4. Добри навици преди сън

Поддържайте добри навици на съня, избягвайте непрекъснато променящия се или променлив режим на сън и не правете куп други неща в леглото като да четете, гледайте телевизия, водете разговори или ядете. Леглата са за спане!

5. Останете хидратирани

Когато сте дехидратирани, много от тъканите и вкусовете в устата и дихателната система стават лепкави, тъй като те се опитват да се възползват максимално от малкото количество течност, с която работят.

Това ги кара да се придържат и да насилват хълмовете през тях. Така че пийте много вода!

Как да излекуваме хъркането?

Целите за лечение на хъркането може да се окажат трудни за определяне.

Проблемът с хъркането обикновено е проблем за партньора или съквартиранта.

Ето защо, успешното лечение трябва да включва и целта за постигане на успешен сън.

Това прави лечението на хъркането предизвикателство.

Повечето процедури за лечение на хъркане са съсредоточени върху намаляването на флатера или движението на мекото небце (покрив на устата).

Това се отнася до хъркането на палатното трептене.

Ако хъркането възниква от зад езика или от страничните стени на гърлото, процедурите в палатката ще бъдат по-малко ефективни.

Какво е хъркането?

какво-е-хъркането


Хъркането, както и всички останали звуци, се дължи на вибрации, които причиняват частици във въздуха да образуват звукови вълни. Например, когато говорим, нашите вокални струни вибрират, за да формират нашия глас.

Същото е и при стомаха, нашият стомах и червата вибрират, докато въздухът и храната се движат през тях.

Докато сме заспали, турбулентният въздушен поток може да причини вибрациите на тъканите на небцето (покрива на устата) и гърлото, което води до хъркане. По същество хъркането е звук, произтичащ от турбулентен въздушен поток, който причинява вибриране на тъканите по време на сън.

Колко често е хъркането?

Хората, които хъркат, могат да имат някакъв тип тяло. Често мислим за голям човек с дебел врат, когато се сетим за хъркането.

Въпреки това, тънка жена с малък врат може да хърка точно толкова силно. По принцип, когато хората стават по-големи и при натрупване на тегло, хъркането ще се влоши.

Какво причинява хъркането?

Докато дишаме, въздухът се влива и излиза в постоянен поток между нашия нос или уста и дробовете ни. Има относително малко звуци, когато седим и дишаме тихо.

Когато тренираме, въздухът се движи по-бързо и създава звуци, докато дишаме.

Това се случва, защото въздухът се движи по-бързо и по-бързо от носа и устата, което води до повече турбуленция на въздушния поток и до известна вибрация на тъканите в носа и устата.

Когато заспиваме, зоната в гърлото понякога се стеснява, когато мускулите се отпуснат и дори временно се затварят.

Същото количество въздух, преминаващ по-бързо през този по-малък отвор, може да причини вибрациите на тъканите около отвора, което от своя страна може да предизвика звуци от хъркане.

Различните хора, които хъркат, имат различни причини за стесняването. Стесняването може да бъде в носа, устата или гърлото.

Защо хората хъркат?

защо-хъркаме

За дишане в покой, идеално е да дишате през носа. Носът действа като овлажнител, нагревател и филтър за входящия въздух.

Когато дишаме през устата си, тези промени във въздуха, които навлизат в нашите бели дробове, се срещат в по-малка степен.

Нашите дробове все още могат да използват по-студения, по-сух и по-мръсен въздух; но може би сте забелязали, че дишането наистина студено, сухо или мръсен въздух може да бъде неудобно. Ето защо телата ни естествено искат да дишат през носа, ако е възможно.

Носът е съставен от два успоредни пасажа, по една на всяка страна, наречени носни кухини. Те са разделени от тънка стена (преграда), която е относително плоска стена на хрущял, кост и облицовъчна тъкан (наречена назална лигавица).

От страничната страна (стената на носа, по-близо до бузите) на всеки проход, има три назални турбини, които са дълги, цилиндрично оформени структури, които лежат приблизително успоредни на пода на носа.

Турбината съдържа много малки кръвоносни съдове, които функционират за регулиране на въздушния поток.

Ако кръвоносните съдове в турбината се увеличат по размер, турбината като цяло набъбва и потокът на въздуха намалява.

Ако съдовете се стесняват, турбинатите стават по-малки и въздушният поток се увеличава.

Почти всеки има естествен назален цикъл, който обикновено ще премести страната, която прави повечето от дишането на всеки 2 до 6 часа. Например, ако дясната назална гранули се подуе, по-голямата част от въздуха навлезе в левия носов проход.

След около 6 часа десните назъбени турбинати ще станат по-малки и левите назални гранули ще се надуят, премествайки по-голямата част от дишането в десния носов проход.

Дишане през устата и хъркане

Както бе обсъдено по-горе, ние естествено искаме да дишаме през носовете си. Някои хора не могат да дишат през носа си поради запушване на носните проходи.

Това може да бъде причинено от отклонение на носната преграда, алергии, синусови инфекции, подуване на турбини или големи аденоиди (сливици в задната част на гърлото).

При възрастни най-честите причини за запушване на носа са септуални отклонения от счупвания нос или тъкан, подути от алергии.

Хората с възпаление на носните дихателни пътища, които трябва да дишат през устата си, понякога се наричат „дишащи уста“. Много хрипове на устата хъркат, защото потокът въздух през устата причинява по-голяма вибрация на тъканите.

Как влияят лекарствата и алкохолът върху хъркането?

Основната причина за хъркането е вибрацията на тъканите по време на дишането. Някои лекарства, както и алкохолът, могат да доведат до засилено отпускане на мускулите по време на сън.

Тъй като мускулите на небцето, езика, шията и фаринкса се отпускат повече, дихателните пътища се свиват повече. Това води до по-малки дихателни пътища и по-голяма вибрация на тъканите.

Някои лекарства насърчават по-дълбокото ниво на сън, което също може да влоши хъркането.

Защо хъркането е проблем?

Хъркането понякога може да бъде единственият признак на по-сериозен проблем.

Хората, които хъркат, трябва да бъдат прегледани, за да са сигурни, че няма други проблеми като сънна апнея, други проблеми със съня или други проблеми, свързани със съня, свързани с дишането.

Ако хъркачът спи и нормално диша, хъркането е само проблем за партньора или членовете на семейството му. Всъщност, хъркането често разстройва съня на членовете на семейството и партньорите си повече, отколкото засяга човека, който хърка.

Често партньорите на хъркащите съобщават, че напускат спалнята (или правят спасителя да напусне спалнята) много нощи на седмица. Хъркането може да не е медицински проблем, но може да се превърне в значителен социален проблем .

Как се определя дали хъркането е медицински проблем?

Хората, които спят (или се събуждат не спи) в близост до някой, който хърка, често съобщават за признаци, които могат да показват по-сериозен проблем. Свидетелство за апнея (спиране на дишането) или гадаене може да Ви предложи дихателен проблем или в резултат на сърдечни проблеми.

Може да се препоръча насочване към специалист по сън, ако има съмнения за обструктивна сънна апнея, синдром на неспокойните крака и нарушения на движението на периодични движения на крайниците. Многобройни проучвания показват, че обикновените клинични оценки не могат да определят дали човек само повръща, или ако той или тя има по-значимо нарушение на съня.

Поради това често е необходимо проучване на съня, за да се определи дали съществува обструктивна сънна апнея преди започване на каквото и да е лечение.

Обобщение

Отново, тези средства за домашно лечение могат да намалят леките до умерени симптоми, но тежките случаи трябва да бъдат анализирани от лекар, в случай че те са признаци за нещо много по-сериозно.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button