Какво е (OCD ) обсесивно компулсивно разстройство?

Нормално, понякога, да се върнете и да проверите дали ютията е изключена или колата е заключена.

Но ако страдате от обсесивно-компулсивно разстройство (OCD), обсебващите мисли и натрапчивото поведение стават толкова поглъщащи, че пречат на ежедневието ви.

Каквото и да правите, винаги имате такива мисли в главата си.

Но има помощ. С лечението можете да се освободите от нежеланите мисли и ирационалните принуди и да възстановите контрола на живота си.

Какво представлява обсесивно-компулсивно разстройство (OCD)?

обсесивно-компулсивно-разстройство

Обсесивно-компулсивно разстройство (OCD) е тревожно разстройство, характеризиращо се с неконтролируеми, нежелани мисли и ритуализирано повтарящо се поведение, което ви кара да правите едни и същи неща често пъти.

Ако имате OCD, вероятно ще забележите, че вашите обсебващи мисли и натрапчиво поведение са ирационални – но дори и така, вие се чувствате неспособни да им се противопоставите и да се освободите.

ДЗО кара мозъка да се забие в определена мисъл или желание. Например, можете да проверите печката 20 пъти, за да сте сигурни, че наистина е изключена, или да миете ръцете си, докато не бъдат изтъркана дори до рани.

Докато не получавате никакво удоволствие от извършването на тези повтарящи се поведения, те могат да предложат някакво облекчение за тревогата, предизвикана от обсебените мисли.

Може да се опитате да избегнете ситуации, които предизвикват или влошават симптомите ви, или самолечение с алкохол или лекарства.

Но макар да изглежда, че няма да може да избягате от натрапчивите ви принуди и принуди, има много неща, които можете да направите, за да си помогнете и да си възвърнете контрола върху мислите и действията си.

Мании и принуда при обсесивно-компулсивно разстройство

какво-е-обсесивно-компулсивно-разстройство

Обсебенията са неволните мисли, е образи или импулси, които се появяват отново и отново в ума ви. Вие не искате да премахнете тези мисли, но не можете да ги спрете. За съжаление, тези обсебващи мисли често са притеснителни и разсейващи.

Имате поведение или ритуали, които мозъкът ви кара да се занимавате отново и отново с тях.

Например, ако се страхувате от замърсяване, можете да развиете сложни почистващи ритуали.

Всъщност обсебващите мисли обикновено се връщат по-силни.

А натрапчивите ритуали и поведение често свършват, причинявайки безпокойство, когато стават все по-взискателни и отнемащи време. Това е порочния кръг на OCD.

Симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство

Хората, които страдат от обсесивно-компулсивно разстройство състояние имат следните проблеми:

 • Страхуват се от замърсяване. Обикновено те правят принудително почистване или пране.
 • Дамите неколкократно проверяват нещата (фурната е изключена, вратата е заключена и т.н.), които свързват с вреда или опасността.
 • Те се страхуват, че ако не направят това, което трябва ще се случи нещо ужасно или ще бъдат наказани.
 • Те могат да имат суеверия за определени числа, цветове или подредба.
 • Страхуват се , че нещо лошо ще се случи, ако изхвърлят нещо. Те също могат да страдат от други заболявания като депресия, PTSD, натрапчиво купуване, клептомания, ADHD и др.

Свързани условия

Други състояния, споделящи някои признаци на Обсесивно-компулсивно разстройство, се появяват по-често в членовете на семействата на пациенти с ДЗГ. Те включват, например, телесно дисморфично разстройство (тревожност с въображаема грозота), хипохондриаза (тревожност от физическо заболяване), трихотиломания (издърпване на косата), някои нарушения на храненето, като смущение в храненето, и неврологични нарушения като синдрома на Турет.

 • Дисморфично разстройство на тялото
 • Скрито разстройство
 • Разстройство на разкъсване на косата (трихотиломания)
 • Нарушение на кожата (изтръпване)

Не всички ритуали или навици са принудителни. Всеки човек двойно проверява нещата понякога. Но човек с OCD като цяло:

 • Не може да контролира мислите или поведението си, дори когато тези мисли или поведения са признати за прекомерни
 • Прекарва поне 1 час на ден върху тези мисли или поведения
 • Няма удоволствие при извършването на поведението или ритуалите, но може да почувства кратко облекчение от безпокойството, което мислите причиняват
 • Имат значителни проблеми в ежедневието си поради тези мисли или поведения

Рискови фактори

Обсесивно-компулсивно разстройство е често срещано нарушение, което засяга възрастни, юноши и деца по целия свят. Повечето хора се диагностицират на около 19-годишна възраст, обикновено с по-ранна възраст при момчетата, отколкото при момичетата, но се появяват след навършване на 35-годишна възраст.

Причините за OCD не са известни, но рисковите фактори включват:

Генетика

Двойките и семейните изследвания са показали, че хората с роднини от първа степен (като родител, братче или дете), които имат ОКР, са изложени на по-висок риск от развитие на OCD. Рискът е по-висок, ако роднината от първа степен развива ОКУ като дете или тийнейджър. Продължаващото изследване продължава да изследва връзката между генетиката и ДЗБ и може да спомогне за подобряване на диагнозата и лечението на ОДУ.

Мозъчна структура и функциониране

Проучванията на изображения показват различия в фронталната кора и подкорматичните структури на мозъка при пациенти с Обсесивно-компулсивно разстройство. Изглежда има връзка между симптомите на ОДУ и аномалии в някои области на мозъка, но тази връзка не е ясна. Изследванията все още са в ход. Разбирането на причините ще помогне да се определят специфични, персонализирани лечения за лечение на ДЗУ.

Заобикаляща среда

Хората, които са преживели злоупотреба (физическо или сексуално) в детска възраст или друга травма, са изложени на повишен риск от развитие на ДДУ.

Как състоянието въздейства на детето на различна възраст ?

Често е при децата, предучилищните и дори малките деца може да имат ритуали и суеверия. Например, много деца ще ядат храната си в определен ред, ще повярват и ще действат в съответствие със суеверия или сложни ритуали за лягане.

Това обаче НЕ означава, че детето има OCD; по-скоро това е начинът на детето да усвои нови умения и упражнява някакъв контрол в живота си. Въпреки това, тъй като децата стават зрели, очакваме да видим, че много от тези „изисквания“ стават по-малко необходими и често изчезват напълно.

При малка част от децата обаче се наблюдава засилване, ако се появят тези „изисквания“ и нови области на стриктни очаквания. А внимателната оценка на вашето дете може да ви помогне да определите дали OCD е в игра. За тези, които са диагностицирани с детска OCD, темите за увреждане и заразяване са най-честите теми в тази възрастова група.

Тъй като децата израстват в юношеството, фокусът на OCD се пренасочва към теми, които имат по-голямо значение за подрастващите, като сексуални и религиозни / морални проблеми. Освен това, тъй като годините на юношеството обикновено се характеризират с желание да се „впишат“ и да бъдат „нормални“, тези юноши, които преживяват появата на OCD, могат да го пазят в тайна поради срама, причинени от техните натрапчиви мисли и „странно“ поведение , Насърчаването на подрастващите да се освободят, като говорят с възрастен, за когото се доверяват за тяхното OCD, е добър старт.

Лечения и терапии

Обсесивно-компулсивно разстройство обикновено се лекуват с медикаменти, психотерапия или комбинация от двете. Въпреки че повечето пациенти с ОКР отговарят на лечението, някои пациенти продължават да получават симптоми.

Понякога хората с ОМП имат и други психични разстройства, като тревожност, депресия и разстройство, при което някой погрешно вярва, че част от тялото е необичайно. Важно е тези други заболявания да се вземат предвид при вземането на решения относно лечението.

Лекарства

Инхибитори на обратното захващане на серотонин (SRI) и селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs) се използват за подпомагане на намаляването на симптомите на OCD. Примери за лекарства, доказани ефективно както при възрастни, така и при деца с OCD, включват кломипрамин, който е член на по-стар клас „трициклични“ антидепресанти и няколко по-нови „селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина“ (SSRIs)

 • флуоксетин
 • флувоксамин
 • сертралин

SRI често изискват по-високи дневни дози при лечението на ОДО, отколкото при депресия и може да отнемат 8 до 12 седмици, за да започнат работа, но при някои пациенти се наблюдава по-бързо усъвършенстване.

Ако симптомите не се подобрят с тези видове лекарства, изследванията показват, че някои пациенти могат да реагират добре на антипсихотични лекарства (като рисперидон). Въпреки че изследванията показват, че едно антипсихотично лекарство може да бъде полезно при лечението на симптоми при хора, които имат едновременно OCD и тиково разстройство, изследванията върху ефективността на антипсихотиците за лечение на OCD са смесени.

Психотерапия

Психотерапията може да бъде ефективно лечение за възрастни и деца с Обсесивно-компулсивно разстройство. Изследванията показват, че някои видове психотерапия, включително когнитивна поведенческа терапия (CBT) и други подобни терапии (напр. Обмяна на навици) могат да бъдат толкова ефективни, колкото и медикаментите за много хора. Изследванията също така показват, че вид СБТ, наречен „Предотвратяване на експозицията и реакцията“ (EX / RP), е ефективен при намаляване на натрапчивото поведение при ОКД, дори при хора, които не са се повлияли добре от SRI медикаментите. За много пациенти EX / RP е допълнителното лечение при избор, когато SRI или SSRI медикаментите не лекуват ефективно симптомите на OCD.

Други възможности за лечение

NIMH подкрепя изследванията на нови подходи за лечение за хора, чието заболяване не реагира добре на обичайните терапии. Тези нови подходи включват комбинирани и допълващи (augmentation) лечения, както и нови техники като дълбока мозъчна стимулация (DBS).

Помогнете на някого с обсесивно компулсивно разстройство

Начинът, по който реагирате на симптомите на OCD на близкия човек, може да окаже голямо влияние върху неговата перспектива и възстановяване. Отрицателните коментари или критиките могат да направят ОКП още по-лоша, докато спокойната, поддържаща среда може да помогне за подобряване на резултата от лечението.

Може да посетите и следният форум за обсесивно компулсивно разстройство

Избягвайте да правите лични критики. Не забравяйте, че поведението на близките ви към OCD е симптоми, а не характерни недостатъци.

Не обиждайте някого с OCD или не му казвайте да спре да изпълнява ритуали. Те не могат да се съобразят и натискът за спиране само ще направи поведението по-лошо.

Бъдете толкова любезен и търпелив, колкото е възможно. Всеки страдалец трябва да преодолее проблемите по свое собствено темпо. Похвалете всеки успешен опит да се съпротивлявате на OCD и съсредоточете вниманието върху положителните елементи в живота на човека.

Не играйте заедно с ритуалите на близките си. Подпомагането с ритуалите само ще подсили поведението. Подкрепете човека, а не ритуала.

Поддържайте комуникацията позитивна и ясна. Комуникацията е важна, за да постигнете баланс между подкрепата на близкия човек и преодоляването на симптомите на ОДУ, без да се притеснявате повече за близкия човек.

Смеенето заедно по смешната страна и абсурдността на някои симптоми на OCD могат да помогнат на любимия ви да стане по-отдалечен от разстройството. Просто се уверете, че вашият любим човек се чувства уважаван и щастлив.

Не позволявайте на OCD да поеме семейния живот. Седнете като семейство и решете как ще работите заедно, за да се справите със симптомите на близките си. Опитайте се да поддържате семейния живот възможно най-нормален, а в дома – среда с нисък стрес.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button