Рак на кожата – Симптоми, признаци, видове и лечение

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво представлява ракът на кожата?

Ракът на кожата е неконтролираният растеж на раковите клетки в кожата. Оставени нелекувани, тези клетки могат да се разпространяват в други органи и тъкани, като лимфни възли и кости. Ракът на кожата е най-честият рак в България, който засяга 1 от 5 българи по време на живота им, според Фондацията за рак на кожата.

Как функционира вашата кожата ?

Кожата ви действа като бариера, която предпазва тялото ви от неща като загуба на вода, бактерии и други вредни замърсявания. Кожата има два основни слоя: по-дълбок, дебел слой (дермата) и външен слой (епидермиса). Епидермисът съдържа три основни типа клетки. Най-външният слой е съставен от сквамозни клетки, които непрекъснато се простират и преобръщат. По-дълбокият слой се нарича основен слой и се състои от базови клетки. И накрая, меланоцитите са клетки, които произвеждат меланин или пигмента, който определя цвета на кожата ви. Тези клетки произвеждат повече меланин, когато имате повече излагане на слънце, причинявайки тен. Това е защитен механизъм от тялото ви и всъщност е сигнал, че получавате увреждане от слънцето.

Епидермисът е в постоянен контакт с околната среда. Така тя може да понесе щети от слънцето, инфекция или разфасовки и ожулвания. Кожните клетки, непрекъснато се размножават, за да заменят оголената кожа и понякога могат да започнат да се възпроизвеждат или да се размножават прекомерно, създавайки тумор на кожата, който може да бъде или доброкачествен, или рак на кожата.

Снимки на рак на кожата

рак-на-кожата-снимки

Тези малки, люспести кръпки са причинени от прекалено много слънце и обикновено се появяват на главата, врата или ръцете, но могат да се появят и на други части по-тялото. Те могат да бъдат ранен предупредителен признак на рак на кожата, но е трудно да се каже дали даден пластир ще продължи да се променя във времето и да стане рак.

Актинична кератоза

Актничната кератоза, известна също като слънчева кератоза, се появява като червен или розов груб пластир на кожата на места, които сме излагали дълго време на слънце. Те са причинени от излагане на ултравиолетова светлин. Това е най-честата форма на преканцер и може да се развие в сквамозен клетъчен карцином, ако не се лекува.

Базално-клетъчен карцином

Базално-клетъчният карцином е най-честата форма на рак на кожата, включваща около 90 процента от всички случаи на рак на кожата. Най-често срещано в главата и шията, базално клетъчен карцином е бавно растящ рак, който рядко се разпространява в други части на тялото. Обикновено се показва на кожата като повдигнато, перлено или восъчно розово петно, често имащо бръчка по средата. Той може да изглежда и полупрозрачен с кръвоносни съдове в близост до повърхността на кожата.

Плоскоклетъчен карцином

Плоскоклетъчен карцином на кожата засяга клетките във външния слой на епидермиса. Той обикновено е по-агресивен от базовия клетъчен карцином и може да се разпространи в други части на тялото, ако не бъде лекуван. Изглежда като червени, люспести и груби кожни лезии, обикновено се появява на области, които са били на слънце, като ръцете, главата, шията, устните и ушите. Подобни червени пластири могат да бъдат плоскоклетъчен карцином , най-ранната форма на плоскоклетъчен рак.

Меланом

Докато е по-рядко срещан от основния и сквамозноклетъчен карцином, меланомът е най-опаснен, причинявайки около 73% от всички смъртни случаи, свързани с рака на кожата. Той се среща в меланоцитите или в кожните клетки, които създават пигмент.  Симптомите му са :

 • Асиметрична форма
 •  Цвят, който не е последователен
 • Диаметър по-голям от 6 милиметра
 • Развиващи се размери или форма

Четирите основни типа меланом

 • повърхностно разпространение на меланома: най-разпространеният тип меланом; лезиите обикновено са плоски, неправилни по форма и съдържат различни нюанси на черно и кафяво; това може да се случи на всяка възраст
 • лентиго малигнена меланома: обикновено засяга възрастните хора; включва големи, плоски, кафеникави лезии
 • нодуларен меланом: може да е тъмно син, черен или червеникаво-син, но може да няма никакъв цвят; обикновено започва като повдигнат кръпка
 • акрален лентитинов меланом: най-малко разпространеният тип; обикновено засяга дланите, стъпалата на стъпалата или под пръстите и ноктите на краката

Кога да получите съвет от лекар ако имате съмнения за рак на кожата ?

рак-на-кожата-лекар

Потърсете лекаря си, ако имате някаква кожна анормалност, като бучка, язва, лезия или промяна в цвета на кожата, която не е излекувала след четири седмици. Въпреки че е малко вероятно да има рак на кожата, най-добре е да сте сигурни.

Видео – Рак на кожата – симптоми, лечение, профилактика

 

Всичко, което трябва да знаете за симптомите, лечението е в това видео.

Кой е изложен на риск от рак на кожата ?

Докато има няколко различни вида рак на кожата, повечето от тях споделят едни и същи рискови фактори, включително:

 • продължително излагане на UV лъчи, открити при слънчева светлина
 • над 40-годишна възраст
 • с фамилна анамнеза за рак на кожата
 • справедлив тен
 • след като са получили трансплантация на орган

Младите хора или тези с тъмна кожа също могат да развият рак на кожата.

Усложнения

Ако сте имали немеланомен рак на кожата в миналото, има шанс състоянието да се върне.

Шансът за връщане на немеланомен рак на кожата се увеличава, ако предишният ви рак е бил голям по размер.

Важно е също така да сте наясно, че ако сте имали немеланомен рак на кожата, рискът от развитие на друг в бъдеще се увеличава, защото тези ракови заболявания често са многобройни.

Това означава, че е важно редовно да изследвате кожата си, за да проверите за нови тумори.

Предотвратяване на рак на кожата

Рак на кожата не винаги може да бъде предотвратен, но можете да намалите шансовете си да го развиете, като избягвате прекомерното излагане на ултравиолетова светлина.

Можете да се предпазите от слънчево изгаряне, като използвате слънцезащитен фактор с висок коефициент на действие, облечете се разумно на слънце и ограничавайте времето, което прекарвате на слънце в най-горещата част на деня.

Шезлонги и слънчеви очила също трябва да се избягват.

Редовното проверяване на кожата Ви за признаци на рак на кожата може да помогне за ранна диагностика и да увеличи шансовете Ви за успешно лечение.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button