7-те най-добри природни средства за сън

Сънят ни е ценно време, което позволява на тялото ни да се лекува и подмладява, и без достатъчно сън, нашето здраве страда.

Това означава, че трябва да намерим начини да си починем добре.

За съжаление, много хора не могат да спят или да получат достатъчно сън, където идват на помощ естествените средства за сън.

Времето за сън, необходим всяка нощ, варира, но за възрастни, получаване на поне седем часа сън всяка нощ е от решаващо значение за здравословен ум и тяло.

И когато нямаме достатъчно сън, телата ни не са единствените неща, които страдат.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Най-добрите естествени средства за сън

билки-и-добавки-за-сън
Билките и добавките са чудесен избор за спокоен сън

Най-добрите естествени средства за сън включват калций, жълт кантарион, глицин, етерични масла, корен валериан, мелатонин и магнезий.

Мелатонинът

Един от основните хормони в нашето тяло, които регулират съня, мелатонинът се увеличава през нощта, наслаждавайки ни на сън.

Ако сте потискали или не балансирали нивата на мелатонин, това може да попречи на способността ви да заспивате, така че приемането с този хормон е доста обичайно.

Магнезий за сън

Магнезият може да противодейства на ефектите на кортизола, който е хормон на стреса, свързан със симптомите на безсъние.

Чрез изяждане на магнезиеви храни или магнезиево мляко преди леглото, можете да успокоите ума и да се отпуснете в спокоен сън.

Валериан за сън

Това легендарно билково лекарство може да намали нивата на хормона на стреса, като увеличи производството и освобождаването на GABA (гама-аминомаслена киселина), което може да ви помогне да постигнете дълбок сън.

Калций

Калциятът играе важна роля във функцията на триптофан в мозъка, което на свой ред може да помогне да се увеличат нивата на мелатонин, което улеснява отклоняването през нощта.

Жълт кантарион

Един от най-надеждните възможности за облекчаване на безсънието, жълт кантарион има успокояващо и релаксиращо качество, което го прави идеална помощ за тези, които страдат от проблеми със сънят си.

Той увеличава нивата на серотонин, хормон, който позволява на тялото ви да се отпусне.

Етерични масла

Има десетки етерични масла, които могат да предизвикат сън и релаксация, особено когато се използват в дифузер на помещения.

Храната е медицина

Това е добре известен факт, ако имате тежко хранене точно преди леглото, може да пречи за добрият сън, но знаехте ли, че има някои храни, които могат да ви помогнат да спите по-добре?

Това не означава, че е необходимо да добавите калории задължително или да ядете огромно хранене точно преди леглото, но това може да означава, че можете да включите някои от тези храни във вашата вечеря или като малка закуска след вечеря.

Вероятно най-често срещаната характеристика, която може да помогне чрез храната е триптофан.

Триптофанът е аминокиселина, която може да помогне на мозъка да попадне в спокойно състояние, подобно на серотонин и мелатонин. Можете да получите триптофан и серотонин от въглехидрати, особено 100 процента пълнозърнест овес, кафяв ориз, царевица.

Проучване, публикувано в „Спортна медицина“ от Франция, бе проведено, за да се разберат по-добре начините за подобряване на съня на елитните футболисти, предвид хаотичните им графици, игри в късна вечер и нуждата от възстановяване през добра нощ на сън.

Изследването установява, че чрез консумацията на въглехидрати – като мед и пълнозърнест хляб – и някои форми на протеини, особено тези, които съдържат серотонин, произвеждащ триптофан като пуешко, ядки и семена, спомага за възстановяването на съня.

Жълт кантарион може да помогне за сън чрез по-малко депресия

Депресията е обща характеристика, която може да доведе до липса на сън. Жълт кантарион може да помогне.

По-нови проучвания показват, че в жълтия кантарион се откриват химикали като хиперфорин и адиперфорин, които действат като малки посланици в мозъка, които предизвикват настроение и работят като мощни антидепресанти.

Националната фондация за сън съобщава, че безсънието е често срещано сред тези, които са депресирани и отбелязва, че хората с безсъние имат много по-голям риск да станат депресирани. 

Изследванията от катедрата по психология в Университета в Северен Тексас показват, че депресията може да засегне много аспекти на съня, от заспиване до заспиване.

Чрез лечението на депресия, като използвате жълт кантарион, може да откриете, че спокойният ти сън вашето тяло и ум копнее.

Дума на внимание: Докато ползите от тези естествени средства за сън, има някои предпазни мерки, които трябва да предприемете, особено ако станете зависими от тези средства за сън, за да получите добра почивка.

Чрез промяна на хормоналните нива, можете да преустроите тялото си, което затруднява постигането на сън без тези вещества и билки.

Също така, не трябва да комбинирате тези естествени средства с предписани лекарства или хапчета за сън, тъй като това може да доведе до опасни лекарствени взаимодействия.

Какви са естествените средства за сън?

естествени-средства-за-сън

Естествените помощни средства за сън са всяка промяна в храната, храната или начина на живот, която може да ви помогне да подобрите съня си.

Въпреки че има много популярни продукти и лекарства, които да помогнат на вашия сън, естествените помощни средства за сън често се предпочитат, защото имат много по-малко странични ефекти, са по-евтини и са по-лесно достъпни.

Хапчетата със сигурност могат да бъдат ефективни, но те могат да ви оставят усещане за непродуктивна сутрини.

Използвайки някои от тези безопасни, естествени средства може да ви бъде най-добрият вариант за спокоен сън.

Размерът на съня, който ви е необходим, зависи от възрастта ви, както и от някои здравословни условия, така че винаги се опитвайте да получите точното количество сън според възрастта ви.

 • Децата трябва да получат 12-15 часа сън на ден
 • Малките деца се нуждаят от 9-12 часа
 • Тийнейджърите трябва да получат малко над 9 часа
 • Възрастните трябва да спит между 7 и 9 часа
 • Бременните жени трябва да получат най-малко 8 часа.

От колко сън имаме нужда всеки ден?

проблеми-със-сънят
Времето за сън зависи от няколко фактора

Не е тайна, че добрият сън осигурява по-добра функционалност на работното място и дома, заедно с още по-добро физическо и спортно представяне.

Националната фондация за сън издава анкета, направена през 2015 г., която ясно показва, че качеството на живот е много по-добро за тези, които са имали добра нощ на сън в продължение на поне седем часа.

Националната фондация за сън препоръчва следното количество сън за различни възрастови групи:

 • Новородени: 14-17 часа
 • Деца: 12-15 часа
 • Деца до 11-14 часа
 • Предучилищна възраст 10-13 часа
 • Деца в училищна възраст: 9-11 часа
 • Тийнейджъри: 8-10 часа
 • Възрастни: 7-9 часа
 • По-големи възрастни: 7-8 часа

Симптомите на безсънието

Откъде да знаем, че имаме настина проблем с безсънието? Това може да изглежда като глупав въпрос, но често срещано е, че повечето хора изпитват някаква форма на безсъние, известна като остро безсъние, без тя да е наистина хроничен проблем.

Безсънието се определя като затруднено заспиване или ставане, ако се случва поне три нощи на седмица в продължение на три месеца или повече.

Въпросът остава: Откъде знаеш, че имаш безсъние, което изисква лечение?

Докато хапчетата за сън могат да изглеждат като перфектната бърза корекция на това състияние, може да се изненадате да научите, че има многобройни естествени средства за безсъние, с малко или никакви странични ефекти, които осигуряват по-добър сън в дългосрочен план.

Националната фондация за сън предлага тези насоки, които са получени от група лекари.

Ако имате един или повече от следните симптоми, може да се наложи да потърсите някакъв вид лечение и да приемете по-естествени средства за сън:

 • Трудност при заспиване
 • Трудност да спите през нощта
 • Проблеми при връщането на съня
 • Събужда се твърде рано
 • Не се чувствате освежени след сън (невъзстановим сън)
 • Усещане за умора, ниска енергия или винаги уморен
 • Борбата се съсредоточава
 • Промени в настроението, агресия и раздразнителност
 • Проблеми на работното място, в училище или в отношенията

Проблеми със хапчета за сън

Както споменахме по-горе, хапчетата за сън са бърза корекция, но защо ги използваме, ако естествените средства за сън могат по-добре да решат проблема?

Много е важно да отделите време, за да разберете защо тези хапчета може да не са най-добрата идея.

Те са поставени под категория наречена седативни хипнотици и включват бензодиазепини и барбитурати.

Вероятно сте чували за бензодиазепините или психотропните лекарства, наречени Ксанакс, Valium, Ativan и Librium, които също са известни като общи лекарства против тревожност.

Тъй като могат да предизвикат сънливост, те могат да помогнат на хората да заспят, но към тези лекарства също да се създаде зависимост – и това не е хубаво нещо.

Барбитуратите могат да предизвикат седативно състояние, защото отпускат централната нервна система.

Те са по-често наричани сънотворни хапчета и обикновено предпочитаното лекарство за тежка седация при анестезия.

Рецепти за естествени средства за сън

Има няколко различни начина, по които можете да създадете свои собствени помощни средства за сън. Започнете със следната рецепта:

Кефир за сън с куркума и канела

СЪСТАВ:

 • 1 чаша кефир от козе мляко
 • ½ чаена лъжичка смляна куркума
 • Насладете се на канела
 • Наклонете индийското орехче на вкус

Начин на употреба:

 1. Поставете кефира в чаша.
 2. Добавете куркума и смесете добре.
 3. Може да поставите в канелата и индийско орехче.
 4. Пийте преди лягане.

Ако решите да затоплите кефира, уверете се, че не го варите.

Независимо от това, загряването води до загуба на полезни пробиотици, но няма да доведе до загуба на естествен сън, подпомагаща магнезий и калций.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button